Filander efter Karlskrona och om Urbas/Williams: ”Håller inte med att vi drog oss tillbaka efter målet och vi hoppas på Janne”

Filander hyllar VIK-fansen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Man har ju inte sovit något i natt. Besviken och revanschlysten, så det bygger en ruskig motivation just nu, säger Martin Filander till Centralen efter 1-2-förlusten i Karlskrona där KHK tog den första SHL-biljetten.

Ni spelade ju stundtals ut KHK i matcherna, vad var nyckeln till det fina grundspelet? Som jag skrev tidigare verkade något knäppa till spelmässigt och lossna mot MIF hemma i tempot, dina tankar?

– Nyckeln har varit tryggheten i grundspelet. Att spelarna har vågat spela och bedöma situationerna och trott på det full ut.

Hur ser planeringen ut inför tisdag och match 1? Hade ni en plan B ni nu sätter i verket? Vad ska ni fokusera på i träningen?

– Ja, vi har såklart ett färdigskissat upplägg som vi kopplar på och slipar till nu när bäst av sju står framför oss.

– Vi måste så klart summera de senaste matcherna och se vad vi ska träna på, specialteams är kanske ingen skräll att vi behöver få fart på.

Från sidan var det jobbigt under sista matchen i Karlskrona då det såg ut som spelarna nästan helt slutade spela efter 1:a perioden. Vad beror det på att man börjar försvara en 1-0-ledning? För defensiv grundmentalitet?, för trötta, för tagna av stundens allvar? Vad kan man lära av det? Varför ingen timeout tidigt?

– Det stämmer inte tycker jag, KHK ändrade sin strategi i andra vilket gjorde att vi fick många långa byten på oss. Då är det väldigt svårt att sätta press på dem. 3:e var helt ok fram till utvisningen som de gjorde mål på, där får de lite energi och vi gör ett stort individuellt misstag så de gör 2:an direkt efter.

– Timeouten tog vi med några minuter kvar, vill ju ta den så man får sätta ihop 6:or inför den punkt man tar målvakten. Innan hade vi powerbreak som vi justerade saker på också.

Laget saknar ju naturliga målskyttar, förutom Johner. Hur kan man kompensera för det nu när Williams och Urbas är borta?

– Vi jobbar med målskyttet hela tiden. Jag tycker vi har spelare och framförallt skapar lägen för att göra ett par mål till per match. Sedan är ju PP en viktig del i målskyttet, där har vi spelat bra men varit fortsatt för trubbiga.

Vad hände egentligen med power play mot KHK? Har ni lärt er något av det?

– Tycker det var skapligt i spelet men för ängsligt när vi hamnade under press och när man skulle slå det avgörande passet eller skottet.

Finns det någon möjlighet att Urbas eller Williams hinner tillbaka?

– Vi hoppas ju på Janne (Urbas) men man vet aldrig med hjärnskakningar. Willy är en utopi.

Till sist, något du vill hälsa fansen?

– Fansen har varit grymma på sistone, både på hemmaplan och bortaplan. Vi ska fortfarande nå vårt mål och då vill vi gör det tillsammans med fansen, kommer bli oförglömligt!

5 svar

 1. Mats skriver:

  PatrikH.
  Du har läst på.
  KHK vill spela med ett hyfsat lågt försvar. Vaksamma forwards där en ger sig iväg när KHK är på väg att vinna puck. Ett hårt, långt, precist förstapass för att få försvarande lag att flytta sig. Ofta direktskarv på forwardskompis med fart över linjerna. Där får de massa 2-1 och 3-2. Ofta en hård passing över centrallinjen plus att timingen i drivet på mål ofta är grymt. Avslut. Andravåg på retur o ofta tredjegubbe också. Djup i avslutsfas. Dvs två-tre spelare kan skölja över back o målvakt. Fart över alla linjer.
  Detta kräver enormt mkt av forwards och de jobbar fruktansvärt hårt åt båda hållen. Detta plus att KHK Iinte blir stillastående i an

 2. knekten skriver:

  Om VIK ska greja detta handlar det om att kriga och dominera spelet in i det sista. Visa vem som bestämmer. Det går inte att börja ta det lugnt om man har ett ledningsmål. Av någon konstig anledning är det precis det som hänt så ofta, de dominerar i början och gör då ofta mål men sedan backar de tillbaka och, ser det ut som, väntar på att motståndarna ska göra mål, vilket de också oftast gör, plus ytterligare mål och VIK får börja jaga i underläge igen. Nä, det ska vara full fart från början och till slut, helt enkelt INTE tillåta det andra laget att ta över taktpinnen. Kan VIK hålla sig till den planen så slår de vilket lag som helst, när som helst. Vid PP måste det också vara full fart och snabb pucktransport och direktskott.

 3. PatrikH skriver:

  Jag hoppas att VIK kan bryta in som en våg i anfallszon samlat och spela över centrallinjen eller bakåt för skott. Detta är framgångsreceptet för samtliga lag i HA, såsom KHK, Mora, Rögle. VIKarna tar för förutsebara avslut vilket inte hotar tillräckligt.

 4. Ulf Holmström skriver:

  Bra Martin, ladda om och kör över motståndarna i direktkvalet.