Filander om lärdomarna från Karlskrona- och Rögleserierna: ”Några tyngre forwards tror jag skulle hjälpa oss”

Centralen kontaktade Martin Filander sent på söndagskvällen men fick ändå snabbt svar. Det är nog få som påstår att VIK-tränaren, som verkligen tror att SHL fortsatt är inom räckhåll, ligger på latsidan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Det utvärderas och planeras en hel del. Sen har vi avslutat med gruppen och givit dem saker att jobba med under ledighet för att vara bättre förberedda inför fysen, svarar VIK-tränaren Martin Filander på Centralens fråga vad som har hänt i VIK Hockey sedan exiten mot Rögle.

Din analys, med lite distans, varför det förlorades sju av nio playoffmatcher, trots bitvis mycket bra spel?

– Den pågår fortfarande. Men kort sagt så funkade ju inte våra special teams alls som vi behövde och självförtroendet i de avgörande lägena fick sig en knäck under KHK-serien kändes det som. I 5-5 spelade vi i stort ganska bra, men det är en klen tröst nu. Ganska bra duger inte när saker ska avgöras, så är det bara.

Vad är du mest nöjd med under säsongen som helhet?

– Vi gör bästa säsongen på typ 15 år var det någon som sa. Känns även det som en klen tröst, men några saker har vi ju så klart gjort.

– Vi fick ihop en kanongrupp som vände ett läge som kunde blivit katastrof till att vinna serien. Den kraftsamlingen och leveransen under de tuffa månaderna kan man inte snacka bort. Det kan också ha tagit udden av slutet om man får spekulera, men det får vi aldrig veta.

Vad är du minst nöjd med/ångrar du mest? Kunde du gjort något annorlunda?

– Jag jobbar inte med att ångra saker, tror inte på det. Man får lära sig av sina erfarenheter, man tar alltid sina beslut efter bäst kända info.

– Vi hade kunna gjort massa annorlunda med facit i hand, men man vet inte om det hade blivit bättre. Men saker och ting kommer så klart förändras och förbättras inför kommande säsong.

Vilka spelartyp/er ser du att laget bör ha flera av nästa år?

– Några tyngre forwards tror jag skulle hjälpa oss med tanke på vad slutmålet kommer att vara. Men det är ett pussel, man måste vara en bra hockeyspelare också.

Många menar att laget var för snällt och ”artigt”, speciellt mot Rögle. Dina tankar om det? Saknades tuffhet, främst på forwardssidan?

– Lite både och, vi spelade på deras svagheter och våra styrkor. Med de lagen vi (VIK och RBK) hade så var det inte grishockey som hade passat oss mot Rögle med tanke på deras lag. Annat var det mot KHK, men det var inte de sakerna som avgjorde anser jag.

Beskriv processen nu när NJ och ni ska bygga laget inför nästa år. Hur involverad är du?

– En grundplan och många samtal var dag för att stämma av marknaden, budget och gruppsammansättningen. Niklas har så klart veto men vi har ett väldigt bra samarbete.

Var det ett ett misstag att ni trodde att befintliga spelare kunde göra mål, när ni avstod från att värva före 31:a januari? Skyttet brast rejält i mångas ögon. Man gick in med Johner och skadebenägne Williams som enda beprövade skyttar inför kvalet, vilka många inte riktigt förstod.

– Nej, det är ju alltid superlätt att anse det med facit i hand. Man glömmer lätt att vi avslutade serien grymt bra och faktum är att det inte fanns något vettigt på marknaden. Vissa verkar tro att det är bättre att kasta ut pengar på dåliga spelare, bara för att göra något.

– Dessutom tyckte vi att vi då spelade otroligt bra och både ”Willy” (Jeremy Williams) och ”Fryck” (Mikael Frycklund) var på väg tillbaka.

– Dessutom så hade vi Johner, Willy & Urbas som målskyttar. Plus ”secondary scoring” från bl.a. Erik (Andersson), Freddan (Johansson), Eddie (Davidsson), Jacobsson m.fl. Men då inte PP funkade tappade vi målen där. I 5-mot-5 så var det ganska så likt med målskyttet som under säsongen men då med 27% i PP och 82% i PK.

– Men det är klart, Ovechkin hade ju säkert hjälp oss.

Vad har ni lärt av att PP och BP var så svagt i slutspelet inför kommande säsong?

– Man måste ha kylan att slå dit de avgörande puckarna och ta vissa risker, speciellt när det gäller som mest. Många gånger satte vi oss i läget men slog bort sista passet eller bommade skottet, där gäller det att ha självförtroende.

– I PK så ändrade vi under resans gång och hittade rätt sista tre matcherna. Att våga vara aggressiv funkar även det bäst i tuffa matcher.

Något du vill hälsa fansen?

– Ni har funnits där i ur och skur, det är viktigt som tusan för en klubb som oss.

– Ni ska veta att chanserna fortfarande är goda att avancera i systemet, tro inget annat!

– Tänk på att SHL vattnas ur, så även HA till viss del, genom att det blir två lag till i topp-2-ligorna, samt att många andra satsade över sin ekonomiska förmåga i år, säger VIK-tränaren avslutningsvis.

2 svar

 1. Mika skriver:

  Jag tar hellre ett år med lite gambling med unga spelare som är hungriga än ännu ett år med Helmersson & Söderkvist.
  Visst, de har varit bra fläckvis.
  Men Helmer som sämsta back och ett C på bröstet och Söderkvist som får förtroende match efter match som back i PP…även fast det går käpprätt år H..
  Tyvärr så har Filander i mina ögon inte visat det minsta intresse att spela yngre förmågor.
  Pinsamast var ändå när Robert Lantosi fick blommor innan match och sen fick han knappt spela ett skift i matchen.

 2. Bonzon skriver:

  Det har under lång tid funnits en övertro till Frycklund. Efter drygt 150 matcher och 12 mål är det nog dags att göra något form av bokslut…