Fina besked för Västerås då starka Karlskrona slogs tillbaka med eftertryck

Jonas Emmerdahl stod i centrum i den så viktiga toppmatchen mot ”nya” KHK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

4000 hemmafans lyfte tillsammans fram VIK till säsongens bästa match då suveräna topplaget Karlskrona slogs tillbaka med 3-1 på lördagseftermiddagen. Detta var ett besked, med eftertryck, att VIK blir att räkna med på allvar denna säsong. Att dessutom göra det med mycket folk på läktaren innebär att VIK kan behålla ett starkt publikstöd vilket betyder mycket på många plan.

VIK kom ut i ett våldsamt tempo från första nedsläpp. KHK kändes tagna på sängen av sången från läktaren och benen på VIK:arna gick som trumpinnar. Undertecknad har alltid hävdat att Mårtensson har ett mycket bra spelsinne. Redan efter tre minuter fick vi se prov på detta då ”Big Vic” frispelade Jonsson med en underbart hård och precis passning från kanten. Jonsson lyckades sätta den mellan benskydden på skicklinge Galbraith fram till 1-0.

KHK såg fortsatt skakat ut och succétränaren Janne Karlsson tog timeout i samband med målet. Men VIK fortsatte att gasa och i powerplay prickade Emmerdahl in 2-0 bakom en skymd Galbraith efter 5.22. Detta efter en fin tekningsvinst av Marklund och förtjänstfylld skymning av Bergquist. ”Bacon” fick faktiskt en assist trots att han inte rörde pucken (har man börjat dela ut i assist för att man jobbar framför kassen och skymmer, mån tro?).

3-o kom också efter att fenomenale tekaren och lånet Sandberg tog den klockrent varpå Lindh sopade in det direkt på pass av Emmerdahl efter 11.26. Den värsta anstormningen la sig och KHK kom igång lite. Med endast sju sekunder kvar visade KHK prov på sitt erkänt snabba och fina passningsspel då Cruseman (ex-Enköping) fick öppet mål. Viss oro att detta mål skulle tända KHK.

I andra perioden fick VIK spela sex minuter i powerplay, äntligen kändes det som VIK inte i alla fall hade otur i domarlotteriet. Det var rena bombardemanget och VIK sköt hela 19 skott, överlägset mest i år i någon period. Men KHK var inte ofarliga med en del knivskarpa uppspel på spelare i fart. VIK-defensiven fick bitvis arbeta hårt för att freda kassen men KHK hade svårt att komma till riktigt vassa avslut.

I sista perioden fortsatte VIK att spela energiskt vilket verkade trötta ut ett jagande KHK en aning mot slutet av perioden. Trots att KHK jagade lyckades den täta VIK-defensiven begränsa KHK:s starka offensiv till sex skott på mål i sista perioden. Totalt vann VIK skotten med hela 39-20, något som VIK-fansen inte varit bortskämda med.

Sammanfattning

VIK som ett kollektiv gjorde en riktigt bra match. Den positiva spelmässiga trenden från de fem senaste matcherna (med start i Karlskoga) höll i sig.

Det är svårt att lyfta fram enskilda spelare. Alla kedjor jobbade stenhårt och skapade chanser. Extra glädjande är att se fjärdekedjans och Mårtenssons utveckling. 24-åringen har verkligen förbättrat teknik och fart, vilket gör att det goda spelsinnet och den fenomenala fysiken ges mer utrymme på isen.

Likaså är det med Jonsson. Eftersom både Jonsson och Mårtensson har SHL-mässig arbetskapacitet, mod och fysisk gör det att (små) förbättringar i teknik och känsla för spelet ger stor utväxling i resultaten på isen, eftersom hockey i så stor utsträckning är en kampsport.

Alla backar var 5+ men Emmerdahl och Lindh förtjänar en extra blomma för sin offensiva produktion. Frisk var också fantastiskt bra med mycket fina uppspel. Överlag var VIK:s uppspel och mottagningar klassen bättre än tidigare.

Nye HV71-lånet Sandberg stod för en mycket lovande debut. AIK-produkten imponerade i de så viktiga tekningarna och tog otroliga 12 av 14 tek, varav en tekvinst gav ett mål. Känns redan nu som VIK borde lobba hårt mot HV 71 att det bästa för alla är om den energiske 19-åringen stannar i VIK säsongen ut. Brasklappen är dock att också Joel Mustonen såg bra ut i början…

KHK visade bitvis prov på sitt epitet som ”Lilla Sovjet” i andra perioden med riktigt snabba och precisa uppspel. Men faktum är att KHK främst enligt statistiken är ett extremt bra hemmalag. Detta var KHK:s femte förlust i sin tionde bortamatch. Hemma, däremot, har KHK tagit 26 av möjliga 27 poäng.

VIK saknade McArdle och valde att sätta unga och ineffektiva centerduon Kinisjärvi & Frycklund på bänken/läktaren. Det blir intressanta laguttagningar då McArdle kommer tillbaka. Troligen måste Bergquist upp i frekvens och effektivitet för att behålla sin plats. Bromé fortsätter jobba stenhårt och skapa chanser men 19-åringen är fortsatt poänglös.

Undertecknad tycker att det är lite fräckt att oslipade Weiskog fortsatt får istid i en bra omgivning. Den fortfarande blott 20 år gamla bumlingen kan säkert likt Mårtensson slipa till sig att bli en riktigt nyttig lagspelare framöver med sin storlek.

Nästa hemmamatch är mot Malmö fredag den 22 november. Det känns om upplagt för en ny riktig hockeyfest då. Kanske med ännu fler i publiken? Slutligen ett stort tack till VIK Support för en högklassig inramning!

Västerås tre stjärnor:

1. Viktor Mårtensson – Var riktigt bra över hela isen. Otrolig assist med ögon i nacken till Jonssons hyperviktiga 1-0.

2. Jonas Emmerdahl – Satte första baljan för säsongen och var stark tillsammans med Lindh. Ett mycket välkomponerat backpar.

3. Andreas Lindh – Målskytt och granithård i defensiven. 35-åringen är tillbaka!

4 svar

 1. GL skriver:

  Bästa matchen hittills!
  Tack för alla bra artiklar!

 2. Mikael Norén skriver:

  Robban, jo, håller med. Men har för mig att Kinis av någon anledning fick det målet, märkligt nog. Kan någon förklara kanske?

 3. Robban skriver:

  Gjorde inte Emmerdahl mål mot DIF på hovet?