Inför Västerås-Karlskrona: Två vittskilda spelidéer ställs mot varandra

Efter rånet nere i Ängelholm är det dags för VIK att ställa in siktet mot högre höjder. Karlskrona kommer till staden för att testa vad Västerås hyllade försvarsspel verkligen går för. Seriens bästa defensiv ställs mot seriens överlägset bästa offensiv, frågan alla ställer sig; vilket är det vinnande konceptet?

En magisk inramning är på sin plats när serieledande Karlskrona gästar

En magisk inramning är på sin plats när serieledande Karlskrona gästar

 

 

 

 

 

 

 

 


Karlskrona:

Gänget från Blekinge kan efter dryga 20 spelade omgångar beskrivas som följande: från skräll till ett faktum. På förhand kunde ingen, förutom Janne Karlsson själv möjligen, förutspå att det skulle bli en sådan här succésäsong. Karlskrona blev snabbt årets skräll och väntan på att bubblan skulle spricka började genast. Ingen kunde tänka sig att ett lag i Karlskronas storlek, och som med minsta möjliga marginal klarat kontraktet till hockeyallsvenskan skulle kunna bli seriens absoluta topplag denna säsong. Det fanns inte på kartan hos någon och det finns fortfarande inte på kartan hos vissa. Även om man ibland är tvungen att gnugga ögonen lite extra för att tro sina ögon när man tittat till tabellen eller den sprudlande hockeyn som Karlskrona spelar över hela banan så måste man nog inse, det är ingen slump att detta händer.

Janne Karlsson har gjort liknande succéer tidigare. Han tog över Växjö och lyckades på

bara några säsonger förvandla dem från ett mediokert allsvenskt lag till slutligen ett lag för högsta serien.
Den hockeyn Janne förespråkar är onekligen den hockeyn som går hem i Sverige. Att vända på den klassiskt svenska modellen som byggs på att en bra defensiv ger grunden till en stark offensiv har blivit Jannes egenskrivna framgångssaga.  Mängden har inte alltid rätt, det har Janne Karlsson onekligen bevisat och det kan inte ha undgått någon. En sprudlande anfallshockey har blivit en framgångssaga inom svensk ishockey. Titta bara uppe i norr hos Skellefteå, där är ingen handbroms åtdragen. Om inte jag missminner mig så har talesättet ”anfall är bästa försvar” länge ekat genom sportvärldens korridorer. Karlskrona med Janne Karlsson i spetsen har blivit talesman för det citatet.

Västerås:

Raka motsatsen till Karlskrona hittar vi hemma i Västerås. Här blomstrar defensiven men en del saknas. Alla vet vilken, den offensiva styrkan som nu på senare tid sett ut att vara på väg. Vi har sett det inte minst genom de senaste matchernas fungerande powerplay. Äntligen ser man ut att ha hittat en konstellation som faktiskt ger utdelning, något som utan tvekan kommer bli avgörande för framtiden. Om VIK skulle kunna lyckas fortsätta hålla i det starka boxplayspelet och nu kombinera det med ett välfungerande powerplay har man vunnit mycket på förhand. Det är de spelformerna som ofta är avgörande, det kommer knappast som någon nyhet. Lyckas man nu hitta balansen för att få båda att fungerar är redan nu några poäng extra vunna.

Orkar Västerås defensiv stå upp en hel match mot Karlskronas megaoffensiv?

Orkar Västerås defensiv stå upp en hel match mot Karlskronas megaoffensiv?

 

 

 

 

 

 

 

 
Till matchen mot Karlskrona riktar västeråspubliken sina blickar mot det nya lånet från smålandslaget HV71, Filip Sandberg. Det är onekligen ett intressant lån som på förhand omfattar en stor risk. Västerås är i behov av en center och här har man åtminstone en provisorisk lösning. Det som talar för att Filipska lyckas är att förtroendet från tränarna kommer från start vara stort. Han ses som en spelare som ska tillföra och leverera. Visserligen kanförtroendet omvandlas till en press och börda på Filips axlar, har är fortfarande väldigt ung och i en viktig utvecklingsfas som gör honom väldigt känslig. Efter hans tunga start på säsongen känns det som att det kan gå båda vägarna. Antingen ser han detta som en möjlighet att få en bra uppladdning inför Junior VM och hitta tillbaka självförtroendet som i sin tur ska leda honom tillbaka till HV:s trupp eller så har bagaget från den här säsongen tyngt ner hans självförtroende så pass att tiden i VIK endast blir plågsam.

En mycket intressant match där Sandberg självklart står i fokus. Blir han frälsare redan från start?

1 svar