Fornataro ifrågasätter taktiken i VIK inför Moras match i Västerås: ”Mer tempo här och spelet känns mer kreativt”

Först var det Evan McGrath sa att VIK inte ger ”stora” spelare rätt möjligheter. Nu framkommer lite kritik även från Matt Fornataro inför tisdagens heta möte i ABB Arena.

– Det känns som det är lite mer tempo här och spelet känns mer kreativt. I Västerås var taktiken mer strukturerad och det fanns kanske inte så mycket utrymme för egna saker. Jeremy och Pär ger oss spelare ett större ansvar ute på isen vilket gör att man får chansen till fler egna initiativ. Det är något som jag tror kommer att passa mig i längden, säger Matt bland annat till Moras hemsida.

***

Senast i Mora tilläts backparet Mitchell & Bengtsson showa från backplats och nordamerikanen låg bakom alla fem mål då VIK föll med 5-2. VIK vann skotten stort i spel 5-mot-5, men vad hjälpte det.

***

Det är en match som är oerhört viktig för tabellen. Vid seger har Gulsvart endast fem poäng till Moras andraplats, vid förlust blir glappet hela elva poäng.

***

Nyckeln för VIK blir att powerplay fortsätter leverera och att backarna minimerar misstagen som varit lite för många på sistone. Om inte PP1-killarna levererar måste Montpetit, Frycklund & Co. börja omsätta bra spel i produktion.

***

Något oroväckande är att VIK spelmässigt inte imponerat i de senaste två matcherna mot Timrå och Rögle, men tack vare vassa avslut har man ändå tagit fyra poäng. Detta efter mycket bra spel i fem raka matcher.

***

Mora har vunnit fyra av de senaste nio, efter en bra start. Dock har man på sistone hittat tillbaka lite med fyra segrar på de fem senaste. VIK har vunnit sex av de senaste sju.

***

För VIK:s del gäller det att stopp få på Mitchell & Bengtsson som tillsammans på 38 matcher gjort elva mål och 30 assist för 41 poäng. Sällan har två backar varit så dominanta.

Kanske får man offra extra markering på dem och istället låta förhoppningsvis smått åldrade snipern (fem mål på 19 matcher) Daniel Hermansson och Fornataro skjuta istället.

4 svar

 1. Freddan skriver:

  Andrez, det är klart det inte är kört. Det skrev jag inte. Min poäng är att inför kvällens omgång är det 10 respektive 7 poäng upp till ettan och tvåan. Kommer inte ihåg exakt, men känns som att det var ungefär detsamma innan de senaste sju matcherna (trots sex segrar).

 2. Andrez skriver:

  Det har endast spelats 1/3 av säsongen närmare bestämt så visst finns chansen att komma topp 2 kvar. Tycker Vik har stor möjlighet att nå det målet. Om de blir vinst ikväll så är det ju trots allt endast 5 poäng upp till 2a platsen.

 3. Johan skriver:

  Håller med Freddan. Det är en bit kvar till toppen och VIK får fortfarande lida för den dåliga starten på säsongen. Det man hoppas på nu är att laget gör det som krävs för att vara ett topplag, dvs vinna när man spelar bra (och gärna göra detta ofta) samt att ta poäng även när man inte spelar bra.

 4. Freddan skriver:

  Trots 6 vinster på de senaste 7 är det fortfarande en bra bit kvar till topp 2. Med snart halva serien spelad är det uppenbart att det kommer krävas en hel del för att ta en av de platserna. Ingen nyhet såklart men lätt att man underskattar svårigheten att avancera i tabellen när serien är jämn…