Försäsongens slutgiltiga poängliga med flera nya importer glädjande nog i topp enligt förväntningar & liten analys av alla kedjor och backpar

Eric Engstrand fick äntligen göra en bra match och kröna den med suddenmål. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

(FOTO: Engstrand gjorde ett vackert mål och Hutchison (höger) gjorde tre fina poäng mot Almtuna. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE)

Nick Hutchison vann välförtjänt poängligan efter sina tre stjärnglansiga assister mot Almtuna senast. Även Kyle Topping tog sig mot toppen efter tre skickligt inplacerade handledsskott mot AIS.

Och sedan tidigare har Shane Gersich visat en del spets:

Och visst är det bättre att ha tänkta spetsspelare som visat något under försäsongen än att gå in i serien med en ovisshet om de kan göra poäng överhuvudtaget?

***

Hur ser det egentligen ut i lagbygget inför premiären på fredag?

Dessa kedjor kan det bli om nu inte NJ lyckas landa en välmeriterad ytter innan dess:

Gersich – Komarek – Dmytriw

Kommentar: Komarek och Gersich kan bli en dödligt vapen tillsammans då den sistnämnde kom igång ordentligt mot slutet efter en poängmässigt torr start på försäsongen. Men tänk att Komarek bara gjorde 0+3 under försäsongen.

Många undrar nog om Dmytriw i förstakedjan – #15 som hittills mest sett ut som en snabb, stark och ettrig gnuggare, men utan bländande teknik (för att uttrycka det milt). Men det verkar onekligen som VIK-ledningen gillar Dmytriws enorma slit som kan skapa ytor för övriga.

Engstrand – Hutchison – Bergman

Kommentar: Här har Hutchison hittills levt upp till förväntningarna som den där andrecentern VIK sökt i många år.

Perfekt för VIK om motståndarna kommer både ha Komarek och Hutchison att tänka på centralt (och kanske också lite Topping). Som någon läsare skrev så träffande har Bergman i denna kedja börja s-p-e-l-a mer hockey, när det tidigare kanske var lite mer åka hockey.

Bergman är åter viktig, blir alltmer imponerad av den killen som är på god väg att bli en VIK-legend.

Engstrand är ett bra vapen här med sin storlek och intressanta offensiv. Det syns ofta att Engstrand spelat en hel del i SHL då det finns en klass med pucken där, kanske lite i det tysta för den som vill. Men bara det att Engstrand rundade Almtunas skicklige back Marcus Karlström senast i det läckra solomålet säger något.

Hellberg – Topping – Kangas

Kommentar: Svårbedömt värre här. Men bra att Hellberg (som redan visat glimtar av offensiv spets och kan samtidigt slå ”enkla” och snabba vägvinnande passningar) och Topping får chansen att förstärka varandras offensiv.

Kangas är fortfarande ung och kan förhoppningsvis ta små steg offensivt, som då #79 senast smekte fram en öppnande passning som Topping satte i nät.

Men på sikt tror jag Topping kommer få en beprövad ytter för att maxa ur offensiven ur #24. Vi får inte glömma att även Topping har ganska starka siffror offensivt i AHL med 0,38 PPG.

Andersson – Skedung – Hofbauer

Kommentar: En potentiellt sett bra energikedja. Tycker Andersson börjat visat nu att han är en spelare som är bra nog att gå på 12 forwards i Allsvenskan. Också viktigt för #48 att ta varje chans nu innan laget börjar fyllas på.

Orädde Hofbauer är en av seriens snabbaste spelare som kommer göra stor nytta i denna energiroll. Skedung avslutade försäsongen med en excellent defensiv hockey.

BACKPAR

Flood – Krupic

Kommentar: Oerhört spelskickliga, kan få upp puckar snabbt och precist. De lurar dessutom upp motståndarforwards för att sen skicka upp puckar för farliga gulsvarta flygande anfall.

Krupic lite väl äventyrlig ibland dock, men skärpan lär öka i serien? Flood har även sett bra ut defensivt då han utnyttjar sin klubba smart även där och sliter.

Bohm – Loponen

Kommentar: På pappret ett okey balanserat backpar. Bohm har haft en bra försäsong, även bäst poängsnitt av backarna (!).

Loponen är fortsatt svårbedömd, den småväxte finländaren är kanske inte den snabbaste, och behöver hitta vägar att överkomma det och bristen på storlek. Kan Loponen göra det finns det mycket puckskicklighet där, även bitvis puckvinnande i egen zon faktiskt, även om spelet i egen zon varit lite upp och ner hittills.

Jansson Lorek – Östman

Kommentar: Det är en styrka såklart att ha en så bra back som Jansson i ett ”tredje” backpar. Senast fick Jansson också lira PP då Flood och Krupic vilade.

Östman tycker jag spelade upp sig efter en svag start på försäsongen. Borlängesonen lyfte sitt spel med puck. Detta kanske med stöd av Örjan Lindmark, som själv var en liten defensiv back på höga nivåer.

Lindelöf – Hadobás

Kommentar: Lindelöf inledde försäsongen bra, men kanske lite mer anonym på slutet. #66 får fortsätta kämpa för att försöka överkomma sin brist på fart genom att jobba med sina fina händer.

Hadobás har hittills inte kunnat replikera sin fina säsong 22-23, kanske vore det bästa just nu massor av istid i en bra Ettanklubb för ungraren?

8 svar

 1. Skrällvarning skriver:

  SHL 2024 och sjätte platsen går inte riktigt ihop.Ska kolla i Aftonbladets hockey-”bibel”. Expressen har två tidningar för svensk hockey uppdelat mellan SHL och Dam och Hockey- Allsvenskan svindyrt nästan 200 spänn istället för Aftonbladets en tidning med 194 sidor. Mats Wennerholm i Aftonbladet är beredd att dela ut en liten skrällvarning för VIK!!

  • Peter T skriver:

   Skrällpotential har definitivt laget.
   Men det är mycket som ska falla på plats.

  • Misse skriver:

   Mats Wennerholm är tyvärr alltid ute o cyklar. När han skriver nåt betyder det ingenting för mig tyvärr.

 2. johan skriver:

  Varför fortsätta ”glömma” bort” +- statistiken, säger ännu mer om spelarnas insaster
  förstår dock tidsskälen att det inte görs
  men det var ju en tidigare diskussion om detta och smörjmedlet med det femte hjulet..

 3. DD skriver:

  Kollade på EP och verkar som Damian Caringi är ledig. Tycker han ser spännande Rightare har gjort 28 poäng på 8 matcher iår men dock i divition 3. Men i ACHA har han gjort 69 poäng 35 mål på 70 matcher. Det get ett snitt på 0.985 poäng per match.

 4. Robert skriver:

  ”Dom flesta är riktigt bra och dom som inte är det kommer bli det när serien drar igång.” Gillar bloggens positiva vinklingar, men för en annan som är i grunden lite skeptisk till gulsvarts förmåga (påberkad av historiken?) så blir det lite väl enformigt. Känns som att det finns flera frågetecken trots en enormt lång försäsong. Resultatmässigt (och i stort även sett till prestation) har det dock sett bättre och bättre ut. Blir mycket intressanta 10 första omgångar.

  • Mikael Norén skriver:

   Lyssna på VIK-podden på VLT idag, jag tippar VIK som 6a…. Jag tycker det blir lite enformigt att vissa alltid ska vara negativa och andra alltid ska vara positiva bland VIK-fansen.

   Det är många som verkligen alltid är h-e-l-t svartvita pessimister eller optimister. Jag försöker i alla fall balansera i mitten, men kanske blev jag väl positiv här i denna artikel. Får försöka jobba med det negativa. 🙂 Samtidigt är det ju en del frågetecken ovan om man läser artikeln igen.

   • Mr H skriver:

    Mikael: Du är nog tillräckligt objektiv – annars skulle det inte vara sådan trafik här!