Första lagkollen 19/20 del 2: Vi tittar vidare på Vita Hästen & Björklöven där man hoppas på mer positiva vindar från toppen och ner

Tony Zabel ska nu försöka lyfta Vita Hästen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

De flesta av lagen har fyllt sina trupper till stor del. Dags för en första koll hur det ser ut i dagsläget. Vi började i bokstavsordning med AIK, Almtuna och BIK Karlskoga, nu är det dags för Vita Hästen och Björklöven:

HC VITA HÄSTEN

Det har stormat rejält kring ishockeyn i Norrköping. Många fans kom ordentligt på kant med ledningen tidigare. Kanske bättre nu med gamle legenden Rickard Rauge vid ordföranderodret.

Förre SM-guldvinnaren Sune Bergman fick hoppa in på tränarposten och räddade laget kvar i HA via kval. Men trots att Bergman enligt uppgift ville stanna tog man in Tony Zabel istället. Samme Zabel som fick lämna andretränarposten i VIK våren 2017, mitt under kvalserien till HA, och har även fått lämna Djurgården vid flera tillfällen. Att Zabel fick lämna VIK var dock ett tveksamt, dåligt tajmat och icke förankrat beslut av VIKs dåvarande högsta ledning.

Hästen hoppas nog alla stormar bedarrat nu och kanske till och med stärkt gruppen. Kokman är kvar i kassen och var solid med 91,5 %, men ska Hästen upp i nivå måste denna räddningsprocent upp lite. Högerplockade Masiello har tagits in från Löven, trots en ganska svajig insats där.

På backsidan har man bara två namn klara och försvaret går såklart inte riktigt att bedöma, men dålig ekonomi gör att Hästen knappast kommer plocka in färdiga HA-stjärnor här. Det talas snarare mer om att försöka fynda från Ettan.

Forwardssidan ser emellertid intressant ut. Samuelsson och Marcus Eriksson har ju 35-poängsgaranti och gör omgivningen bättre. Detta plus ett starkt nyförvärv i Blomberg, som löstes från 50K/månaden från konkursade Pantern, och om frisk blir Blomberg en attraktion. Dock jobbiga tapp i Rommel, Kalin och Gunnarsson.

Oliver Nordberg dominerade i den nya Alpligan och har hyllats av scout här på bloggen och är en playmaker som blir intressant att följa. Denna blogg gillar också värvningen av Anton Johansson från Oskarshamn, en snabb och tekningsstark center som kan bli en trevlig överraskning.

Överlag har Hästen några riktigt bra forwards, oklar backsida och en okey målvaktssida och det kommer hänga mycket på hur ”de okända” kommer att leverera. Tipset just nu blir att Hästen hamnar i den nedre regionen. Lite för många frågetecken…

IF BJÖRKLÖVEN

Joakim Fagervall är, liksom Zabel, också en tidigare coach i VIK.

Det blir en intressant ”kollision” i Umeå mellan svordomsosande Fagervall (nu coach) och ytterst framgångsrike nye ödmjuke och smarte sportchefen Kenttä. Fagervall har väl aldrig riktigt lyckats få till någon braksuccé någonstans och är ansvarig för det felkonstruerade Löven, som med Fagervall som sportchef sedan 2016 fylldes med för många brunkare. Och resultaten blev därefter.

Kenttä har valt importspåret och satsade på målvakten Cannata direkt från ECHL. En liten chansning kanske, men bloggens scoutkontakter gillade Cannata i AHL tidigare. Mattias Pettersson är kvar och 90,1 % efter 31 matcher ifjol måste helt enkelt bli bättre om Löven ska lyfta.

På backsidan tog Kentää in Cooper som såg frejdig och bra ut i AIK, men drabbades av skada. Kan bli ett stort fynd, om det nu är rätt ord. Deilert ska vara klar och då får man in ytterligare en offensivstark back.

Unge Oliver Joakim Larsen från Pantern nosade på 20 poäng redan ifjol och högerskytten blir intressant att följa på blålinjen. Frågan är också om man kan få mer ut av magnifike skridskoåkaren och storväxte rightbacken Tornberg. Tunga backtapp dock i Jacob Andersson och Åkerström som bägge gjorde nära 30 poäng.

Framåt har man tackat av grovarbetare som skadedrabbade Murphy, Granlund och Messy Jonsson. Den sistnämndes energi ska redan ha saknats off-ice i Umeå.

Istället har högerfattade Crandall från AIK/Karlskrona tillkommit och i rätt miljö kan han uppenbarligen producera 40 poäng. Annars har bara Andreasson från Ettan tillkommit på forwardssidan, och varje säsong blir ju ett antal ettanvärvningar braksuccéer i HA.

Toppcentern Fredric Andersson förväntas fortsatt leda laget framöver och åtminstone VIK har haft otroligt svårt mot Andersson & Co. Frågan är hur mycket Kenttä hinner sätta sin prägel på laget då mycket av det tidigare lagbygget finns kvar. Desto mer Kenttä, desto mer framgångar för Löven. Just nu dock ser det ut som ett lag för mitten.

***

Bloggen önskar alla Ni fantastiska läsare en trevlig midsommar!