Första lagkollen inför 19/20: Vi börjar titta lite på nybyggena AIK & Almtuna plus ett snudd på orört Karlskoga som ser riktigt bra ut

Jimmie Jansson fick sista ordet mot Karlskoga. ARKIVFOTO: RUNE ÅHLÉN

 

De flesta av lagen har fyllt sina trupper till stor del. Dags för en första koll hur det ser ut i dagsläget. Vi börjar i bokstavsordning med AIK, Almtuna och BIK Karlskoga:

AIK

AIK tappar många riktigt vassa, bland andra målmaskinen Anton Holm. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Har tappat nio (!) riktigt tunga namn i Holm, Lindholm, Weigel, Bagenda, Fröden, Nunn, Castonguay, Broberg, Deilert och osäker framtid för AIK-ikonen Sandberg.

Ekonomin har inte tillåtit att man ersatt alla meriterade namn fullt ut, men Jacobsson, Porsberger och Tallberg håller alla tre absolut högsta allsvenska klass. Blidstrand och Rommel är solida allsvenskar som också kommer in.

Mycket kommer hänga på hur väl man lyckas fynda bland alla yngre tryouts och andra man har tagit in. Bra målvaktssida med en revanschsugen Jönsson.

Spännande nytt tränarnamn i Jussi Salo, 43. Som VIK-fansen vet fick Salo Lindlöven att spela riktigt trevlig och fartfylld ishockey i Ettan, även om man inte riktigt orkade i längden.

Det blir nog topp-5 för AIK ändå, om Jönsson får vara frisk och hittar sin högstanivå igen i kassen.

ALMTUNA

Märkliga turer då AIS först åkte ur, men fick en gratisbiljett tillbaka då Pantern gick i konkurs. Spelgeniet Tony Mårtensson blir kvar och det borgar för att omgivningen fortsatt kommer få bra puckar att jobba med.

Har tappat Lunsjö, Hertzberg och Ragnarsson den yngre. Men annars har man väl klarat sig ganska bra undan ändå och får en välbehövlig omstart. Per Svensson (och även Lassen) är kvar som en oerhört viktig pappaback, och kommer fortsatt göra toppmatcher mot VIK…

Troligen smarta värvningar i Bjurström (bloggen har hört mycket gott om denna kreative och tekniske rightare) och Fakt (riktigt mot VIK för Östersund…). En ny duo som kanske kan ta till vara på Mårtenssons passningar. Unge nye målvakten Rosengren spikade igen totalt i en sin enda allsvenska match i ABB Arena i Västerås, och blir spännande att följa.

Frågetecken på tränarsidan då Martin Gudmundsson, som petades under fjolårssäsongen till assisterande tränare, nu är tillbaka som huvudtränare. En ganska hetlevrad coach som nog gillar hårt arbete mer än lir, och kapten Per Svensson har också flaggat för att man behöver börja fokusera mer på det hårda jobbet. Frågan om det är rätt utvecklingsmiljö för exempelvis talangfulle Bjurström dock.

Men annars mycket oprövat och orutinerat, då man länge siktade och värvade för Ettan. AIS kommer få slita oerhört hårt för att undvika negativt kval igen, och lyckas de är det en smärre bragd. Det saknas ju nästan helt offensiv beprövad spets framåt.

BIK KARLSKOGA

En ganska lugn silly season för BIK. Detta trots att man var vassa 18/19 med en femteplats. Gustaf Franzén klart tyngsta tappet.

Lundberg kvar och ger stabilitet i kassen, brukar ligga runt 92%. Anderberg känns som en typisk BIK:are som kommer börja ösa in poäng från backplats, dock tungt tapp då spelskicklige Henrik Larsson lämnar, 24 poäng på 33 matcher ifjol.

Dessutom är skicklige offensive rightbacken Fröland kvar och även 20-poängsrightaren Berglind. Olivers brorsa, Kevin Ekman Larsson, kommer in efter två säsonger i starka AHL med bleka 0+3 på 53 matcher.

Jättebra forwardsnamn som Kokkonen, Immo, Eklind, Forsberg, Thorell och Harju imponerande nog kvar. Och faktiskt finns en röd tråd fortfarande kvar till gamla grisiga BIK då Mikael Eriksson, Carl Berglund och Fredrik Höggren alla tre går in på ett nytt varv. August Gunnarsson kommer garanterat slå igenom i BIK.

BIK blir ett jättestort hot mot topp-2 och ett garanterat topplag.