Fortsatt dålig gulsvart effektivitet mot starkt Piteå gav Borlänge finalbiljetten?

Thomas Paananen har kanske lite att jobba och klura med för att få ut talangen som finns på centersidan, då de fyra påtänkta kanske inte direkt har spikraka karriärer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Trots en spelmässigt bra start av VIK stod det 1-3 till starka Piteå efter 20 minuter. Gästerna vann till slut med 2-4 och VIK kan nog glömma förstaplatsen (och tillhörande favoritskap). Borlänge har nu flera chanser att vinna AllEttan-slaget. Men kriget är långt ifrån över.

VIK gjorde det bra inledningsvis och hade 16-6 i skott, men 1-3 i mål, efter första perioden. Nyförvärven Conny Strömberg och Jesper Johansson såg emellertid fina ut direkt. Conny hade en ”tredjeassist” vid 1-2-målet och sedan flera öppnande pass.

Men VIK glömde försvaret ibland. 0-1 kom via ett oväntat långskott efter bara en minut. 0-2 sedan offensiva backparet Lindelöf och Appel helt glömt sin Piteåkille framför Dahlbom. 1-2 kom i power play efter bra förarbete av nyförvärven Conny Strömberg och Jesper Johansson där Jesper Appel var sist på pucken.

1-3 kom sedan kanske lite ovane centern Fredrik Johansson kom fel i mottagning i egen zon varpå Piteås Oscar Öhman helt ostört fick all tid i världen att kunna sikta in sig.

I andra perioden växte Piteå och gjorde det bra. Gästerna skapade snabba spelvändningar och Marcus Dahlbom fick revanschera sig med ett antal svettiga räddningar. Men 1-4 kom sedan Jimmie Jansson och Morgan Hassel kanske var för snälla då Piteå ostört kunde styra in pucken i power play genom Carl Becker via ett backskott.

I sista perioden kom VIK tillbaka och skapade en del och 2-4 kom läckert efter fint förarbete av Fredrik Hetta och Oscar Pettersson när Johan Skiöld var sist på pucken. Men överlag försvarade sig Piteå bra och spelade sig fint ur trångmål.

SAMMANFATTNING

Det var mycket nytt i VIK: Nya kedjor efter många skador, nytända stjärnan Pontus Holmberg på landslagsuppdrag och två nyförvärv i form av Conny Strömberg och Jesper Johansson.

VIK började bra och borde ha fått med sig ett mycket bättre resultat än 1-3 efter första perioden. Gulsvart har dock fortsatt svårt med effektiviteten trots att man mötte en oprövad målvakt i Filip Eriksson, som gjorde sin andra seniormatch i karriären. Bara Lindlöven, Örnsköldsvik och Östersund har sämre skotteffektivitet än VIK.

Mot ett så bra lag som Piteå går det helt enkelt inte att ge ett sådant försprång, detta utan att ens gästerna var speciellt bra i första perioden. Vid ledning 3-1 kom Piteå dock igång och gjorde det svårt för VIK med sin rörlighet och fina passningsspel.

Med mycket nytt kanske vi får leva med att det blir rörigt i egen zon någon match nu. Men VIK måste snabbt upp på banan igen i det defensiva arbetet. Backsidan är som sagt kanske inte den mest mobila och ett problem är ju att en tänkt toppback som Robin Nilsson är sjundeback i dagsläget. Det pressar fram mer istid på andra.

Jesper Appel visar dock väldigt bra driv över hela banan och är nästan som en fjärde forward ibland. Ytterligare ett fint nyförvärv av Patrik Zetterberg. Troligen är dock Appel tillsammans med Alex Lindelöf ett lite väl offensivt backpar som syntes vid 0-2-målet i afton.

På tal om nyförvärv gjorde alltså både Conny Strömberg och Jesper Johansson avtryck direkt. Conny slog ett antal magnifika och öppnande pass. Det gäller bara för övriga laget att snabbt lära sig att åka på allt nu då inget är omöjligt för Conny i passningsväg. Dock är ju som bekant Conny ingen som orkar åka hur mycket som helst vilket kräver extrajobb hemåt av medspelare.

Jesper Johansson visade bra fart och glöd plus puckkontroll. Nyförvärvet från Halmstad breddar verkligen forwardssidan och kommer att bli en viktig spelare framöver.

Hampus Wallin har efter en lite trög period tagit kliv och gjorde det bitvis bra med pigge Oscar Pettersson och just Jesper Johansson. Petter Mattson var ombytt men fick inte spela.

Kanske saknas lite fysiskt spel att sätta sig i respekt hos motståndarna. Det är ganska mycket finess men lite för lite tacklingar. Möjligen är Douglas Alenbring värd en chans igen då han är ganska ensam med den ingrediensen i sitt spel.

Piteå är ett väldigt bra lag och undertecknad tror att även allsvenska lag kommer få slita för att slå dem. VIK är inte så långt borta och med lite tightare försvarsspel, mer inkörda nyförvärv och Pontus Holmberg & Marcus Bergman kan det nog bli bra till slut.

Kanske passar det också VIK bättre att smyga lite bakvägen och låta Borlänge hyllas nu. Dock tror jag VIK och Piteå är de bästa lagen från AllEttan Norra när det väl gäller sedan.

PUCKLIGAN

5

4 Jesper Appel

3 Jesper Johansson

2 Conny Strömberg

1 Hampus Wallin

8 svar

 1. Miko skriver:

  Jag har svårt att se att Vik kommer att vinna serien efter denna förlust. Det hade varit svårt ändå med tanke på att Borlänge lär vinna återstående matcher med tanke på den formen de är i. Jag tror dock inte det behöver vara negativt att gå en omväg till kvalserien, på vägen dit undviker jag gärna Piteå och Östersund, lag som ser ut att passa Vik illa. Jag hoppas och tror att Vik kan höja sig ytterligare när spelare som för närvarande är borta återigen är tillgängliga för spel. Kvalserien borde man greja, väl där gäller det att höja sig några snäpp till om man skall kunna utmana. Vik i sina bästa stunder kan hota allsvenska lag men det gäller att hålla en jämn hög nivå, för kvalserien är bara 10 matcher lång och då har man inte råd med för många sämre insatser. Spännande fortsättning dock.

 2. Ludde Larson skriver:

  Under en säsong åker alla lag på förluster oavsett vilken nivå det är på. Sen kan man ju analysera varför man åkte på dubbelförluster mot både Östersund och Piteå. Helt omöjligt att vara på topp varje dag. Vi vann serien i höstas och ligger tvåa i Allettan nu. Det måste väl ändå anses som att laget håller en hög och jämn nivå.
  Håller med om att uppspelen från egen zon måste förbättras och såklart PP. Redan igår såg PP mkt bättre ut när Conny styrde det. Detta lag har stor potential att gå långt i år. Får vi tillbaka några skadade nyckelspelare och de nya spelarna får komma in i laget så blir det bra.
  Jag tror fortfarande att det inte är någon nackdel att få spela play off med jämnt matchspel istället för ett långt uppehåll om man skulle vinna Allettanfinalen.

  Vad hände med Lindlöven efter jul? Brände de allt krut under hösten? De var ett topplag under hösten men tappade helt i Allettan. Borlänge ett medellag under hösten och nu går dom som tåget. Är det nya värvningar som gjort Borlänge bra eller är det så att det krävs en viss rutin och smarthet från föregående säsonger i Hockeyettan att ta sig igenom detta snåriga seriesystem. Vad tror du Micke? Gärna en analys på det.

  • Mikael Norén skriver:

   Hej Ludde, ursäkta sent svar, ja det är ju ett märkligt maraton i flera steg med ganska många relativt betydelselösa matcher. Nu gäller det. Givetvis tror jag rutin är viktigt i under resan då det gäller att inte bränna kraft i fel matcher…

 3. VIKarn skriver:

  Nu Kanske jag svär i kyrkan.
  Men en spelare jag tycker ställer till det allt som oftast i egen zon, är Lindelöf.
  Ok han är skaplig i offensiven, men i egen zon blir det livsfarligt varje gång.
  Istället för att spela ut pucken, ska han varenda jävla gång försöka låsa fast puckjäveln vid sargen.
  Varpå motståndarna, som igår va Piteå får ett tryck i våran zon
  Mitt råd till tränarna är, bänka Lindelöf, in med Douglas i en rent defensiv roll.
  Sen får han smälla på så mycket han vill såklart, utan att dra på sig utvisningar 🙂

 4. Adam skriver:

  Återigen har vi dilemmat att vi inte kommer ur egen zon på ett enkelt sätt. Finns inget uppspel att falla tillbaka på om kreativiteten inte fungerar. Utan man låser fast sig i egen zon. Vänder ner i hörnet. Detta håller inte mot bättre motstånd.

  Jag tycker verkligen inte att det var freddans fel på 1-3 målet. Det är ju en mardrömspassning. Generalfel av backen. Vi får vara glada att inte Piteå spelaren ville tackla Freddan hårdare.

  Sen är det för omständigt. Cederberg får en chans framför kassen. Han väljer att ta emot och hålla. Sen skjuta då hinner Piteå dit med en klubba och den styrs i nätet.

  Många gånger finns det passningsalternativ med då ska det tas 3 skär till och då är forwarden i passningaskugga redan, men backarna slår pucken och sen väder Piteå. Passningsprocenten måste har varit sjukt låg. Såg Conny slå bort en passning. Resten av lagets passningar var väl sådär tyvärr.

  Det är min matchbild iaf.

 5. robert jonsson skriver:

  Vi hänger inte lägena i första och efter ett par fatala misstag i egen zon så var det 1-3. Sedan spelade Piteå av matchen på ett bekvämt sätt. Av nyförvärven så gjorde Johansson ett positivt avtryck med hårt arbete i båda riktningarna. Strömberg duktig offensivt men i defensiven finns han inte med alls. Känns som Strömberg främst bör matchas i pp.

 6. Lappen skriver:

  Vad hände med begreppet försvara blålinjen eller stå upp på blå,nu backar man in i knäet på målisen och kommer inte ut på motståndaren och hamnar på mellis hela tiden i försvarszon.Börja försvara blå så får motståndarna börja dumpa puckarna som det ser ut nu är det fritt fram att åka in med pucken i zon,men vad vet jag det kanske ska vara så i modern hockey

 7. Bosse W. skriver:

  Kändes som vik mötte ett allsvenskt lag idag, hyfsat utspelade !