VIK går in i playoff med många frågetecken och negativ trend efter bottennapp mot Örnsköldsvik

Man kunde inte klaga på Pontus Holmbergs utveckling under Thomas Paananen. Och nu hyllar Thomas valet Pontus gjorde att stanna "en säsong till" i VIK, till skillnad från många andra mer "stressade" juniorer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På lördagen spelade VIK bort chansen till att vinna serien och på söndagen föll även ett långsamt VIK hemma mot jumbon Örnsköldsvik med 2-3. ”Conny Strömberg i VIK 2.0” har börjat dåligt.

Återigen fick VIK en mardrömsstart. Conny Strömberg åkte på en ny hakning och Ö-vik nätade i efterföljande power play efter nytt kanske lite suspekt markeringsspel av VIK.

0-2 kom på en målvaktstavla av en kanske lite formsvag Marcus Dahlbom. Sedan kom VIK tillbaka och till slut lyckades Conny Strömberg styra in Jesper Appels backskott fram till 1-2.

I andra perioden bjöd Jimmie Jansson på 1-3 då han nästan försökte dribbla som sista man. VIK fick spela en massa power play men trots Connys inträde var det fortsatt blekt och skottfattigt.

Robin Nilsson visade dock äntligen initiativ som från tidigt på säsongen då han drev upp ett anfall där även Lucas Venuto var inblandad och Johan Skiöld var sist på pucken fram till 2-3. VIK var dock omständliga och hade åter svårt mot ett skridskostarkt Norrlandslag.

I sista perioden var VIK fortsatt osynkade. Trots flera power play lyckades man inte näta bakom en halvskadad Michal Zajkowski. VIK gör helt enkelt få mål och har för dålig kvalitet i avslut.

SAMMANFATTNING

Niclas Lehmanns skada och Pontus Holmbergs frånvaro har givit en olycklig dominoeffekt. Fredrik Johansson tvingas numera spela center och då tappar VIK helt Freddans offensiva spetsegenskaper som ytter.

Nu får Freddan istället agera städare för envägsspelaren Conny Strömberg. Man bör vända på varje sten för att slippa använda Freddan som center mer.

Fredrik Hetta och Johan Skiöld har också verkligen saknat Pontus Holmberg denna helg. Dock har Hampus Wallin tagit vara på chansen i tredjekedjan bredvid Oscar Pettersson och Jesper Johansson.

VIK:s spelsystem bygger ju på att ge spelare frihet från samlade uppspel och ibland kanske det saknas struktur då VIK:s backar ofta saknar lite rörlighet och spelsinne att antingen slå snabba pass eller själva kunna ta upp pucken i banan, hålla undan sin motståndare och leverera ett bra uppspel.

Nu blir VIK-backarna ibland lite som isolerade öar där de måste kasta iväg puckar i brist på annat.

Jesper Appel är väl den back som är närmast att inneha en hög grad av rörlighet i både ben och skalle. När dessutom det är rörigt med mycket nytt i kedjorna blir det ännu svårare för backarna såklart. Man kanske måste anpassa detta mer och låta center kommer ner djupt och ta upp pucken för att hjälpa backar, men det hela är mycket komplext.

Paananen måste också våga vara tuff och bevaka Conny Strömbergs istid så att inte 42-åringen tappar den lilla explosivitet som finns där. Conny har fått en tuff start med två raka förluster, men med tanke på läget, vem hade vi hellre sett på Niclas Lehmanns plats i PP nu?

Det är trots allt bara två matcher och nu har Paananen fått en massa input på vad som behöver göras med det ”nya Conny-VIK”. Trots allt slog även Conny några briljanta pass även idag i PP och hade någon resulterat hade han kanske varit hjälte. Men rörligheten i PP behöver blir bättre och Conny behöver komma lite mer i Gretzky-läge också och inte bara stå still med pucken vid halvsargen och leta och leta.

VIK har mycket att jobba med, liksom SSK hade då de föll med 6-0 i Västervik (då ett ”okänt” Ettanlag), och mot Visby i sista omgångarna av AllEttan säsongen då de till slut gick upp.

Steg 1 måste vara att låta Fredrik Johansson få vara ytter igen. VIK behöver verkligen ytter-Freddan. Steg 2 är att se till att laget får in Marcus Bergman och Pontus Holmberg igen. Steg 3 är ett se till om uppspelen göras enklare eller annorlunda.

Utan Lehmann, Bergman och Holmberg plus icke inkörda kedjor i övrigt, har inte VIK något vidare offensiv just nu.

VIK snittar faktiskt bara 2,68 mål framåt i AllEttan. Bara Lindlöven och Örnsköldsvik har sämre målsnitt framåt. Skövde har 2,89 mål framåt. Effektitivetsmässigt ligger VIK fortsatt i botten som ni vet.

Faktum är ju att Marcus Dahlboms briljans maskerat mycket av dessa brister. Så vi måste ha rimliga förväntningar. Men det är svårt att vara VIK:are med en självbild kopplat till det. Är vi ett topplag i Ettan? Men många Ettanlag har ju mycket större budget? Snurrigt.

Men det är inte nu det gäller. Men snart.

4 svar

 1. Miko skriver:

  Förlusten mot Örnsköldsvik känns lika obegriplig som onödig. Det är trots allt laget som ligger sist och sedan länge inte har någon chans att nå playoff man möter, samtidigt som man själva försöker stanna kvar i spelet om första platsen-och så blir det förlust hemma. Man börjar bli lite orolig då playoffen närmar sig och man dessutom inte har andra platsen längre i egna händer vilket gör att man försätter sig i en tuffare situation. Jag hoppas att laget visar sig från sin bästa sida mot Mariestad på onsdag. Vi vill verkligen inte uppleva mardrömsscenario från säsongen 2015/2016 när man fullständigt paralyserades efter förlusten mot Aik och inte ens nådde topp åtta. Som sagt, det finns potential i Vik men hög lägsta nivå måste bara höjas några snäpp om det här skall bära någonvart. Så kom igen, Vik. Visa på onsdag att helgens förluster bara var en dålig helg.

 2. Mackan skriver:

  Ineffektiviteten skulle jag vilja påstå har präglat Vik de senast 3-4 säsongerna.

 3. Gurkan 63 skriver:

  Trött på alla analyser om både det ena med det andra. Alla ser att det är inte bra just nu men det är inte bara just nu det går dåligt, klicka backåt ett par veckor så i ärlighetens namn så har det gått sämmre en längre tid. Vik har mycket puck men dålig utdelning . Det är många som inte kommer upp i nivå som tidigare kan det vara så att dom andra lagen har blivit bättre? Tror och hoppas att playoff kommer vara ett bättre allternativ för viks del för uppehåll har visat sig att inte passa vik. Alla ser att det inte funkar just nu och någonting behöver höras för att bryta den negativa trend som vik ör i just nu.

 4. robert jonsson skriver:

  Saknar distinkta förstapass från backarna upp till forwards för att därefter följa med i andravågen till offensiv zon. I stället ser man backar som dribblar farligt i i egen zon och transporterar puck varför forwards blir stillastående på offensiva blålinjen. När forwards sedan får passningen så har de för dålig fart.
  Sedan lär man vara ärlig o inse att Strömberg endast kan bidraga i pp. I 5 mot 5 spelet blir han en belastning eftersom inte tar många skär hemåt.
  Ineffektiviteten är heller inget plötsligt uppdykande fenomen. Den har funnits med under hela säsongen, tyvärr.