Fortsatta grova individuella misstag mot Vita Hästen kryddat med total avsaknad av lite bonnröta sänker VIK i tabellen

Vi med VIK-hjärta är nog lite avtrubbade just nu. Detta efter att vårt kära Gulsvart är i en av tidernas djupaste formsvackor (eller vad säger oraklet Bosse Wallin?). Det är lite samma känsla som 96-97 eller 99-00 då VIK hade riktigt hemska säsonger i Elitserien.

För på torsdagskvällen åkte VIK på åttonde raka förlusten, fjärde raka under Appelgren, efter 2-4 borta mot Vita Hästen. Lagets deltagande i playoff hänger på en skör tråd. Det kommer bli ett hetsigt race med Mora, Björklöven, Timrå och Pantern nu om den sista kvalplatsen.

Mot Hästen var det i första perioden totalt uddlöst framåt. Givmilt bakåt. Lite lätt jobbigt alltså. Svedlund bjöd på 1-0 och Uotila stod helt ostörd för en puck out före 2-0.

Hopp tändes då Myttynen krutade in 2-1 i andra perioden. Sedan klev Cutta in som tillfällig playmaker i PP vilket gav 2-2 genom Korhonen, fin action där av tjecken och finländaren.

VIK hade fått 2-2 och hade momentum, men då kunde inte Uotila hålla sig, tog tredje tvåan då domaren var i kompensationsläge efter några PP för VIK. 3-2 till till Hästen sedan Jonsson och Cutta lät Crus-Rydberg ostörd få styra in pucken.

Sedan gjorde VIK ett skapligt försök sista perioden, men flera gånger tvingades Dahlbom till några otroliga räddningar innan 4-2 i tom kasse.

Sammanfattning 

Appelgren och VIK-ledningen måste göra något åt spelarna och truppen. Det kan inte bli mycket sämre.

Urbas, Johansson (centern har bara 3+3 senaste 15 matcherna, Murphy, Lihagen (3+2 på senaste 15 matcherna) mfl. producerar alldeles för lite.

De spelare som gör fatala misstag/eller spelar dåligt upprepade gånger ska inte få vara med – punkt. Underbart var att se att Uotilas korkade utvisningar fick en konsekvens och att finländaren inte spelade mer efter det.

Var Uotila-bänkningen en signal på att Appelgrens dagar som ”Mr. Nice Guy” är över? Hoppas det. Svedlund fick också spela mycket lite efter han gav bort 1-0 till Hästen.

Beröm annars till Cook, låg bakom Myttynens mål, som verkligen sliter och försöker ta ansvar i denna tuffa tid. Cutta var något bättre och stod för en läcker assist.

Dahblom gjorde en tveksam start och kunde kanske tagit något av Hästens två första mål, har problem i arbetet i sidled. Hade tur då en häst missade öppet mål då Dahlbom inte alls hängde med i sidled. Var annars mycket bra, men det är just det där med att släppa något halvtveksamt nästan varje match.

Också positivt att Korhonen fick näta, men var blek i övrigt och hade svårt med ”förstatouchen” i power play vilket kostade mycket. Även Urbas har ibland svårt med förstatouchen.

Så vad är vägen framåt? Det finns faktiskt lite hopp. Trots allt. Tänk om Williams kommer tillbaka utvilad och börjar bomba in mål igen?

Tänk om Appelgren fortsätter ge konsekvenser till de spelare som totalt faller ur ramen? Tänk om de förhoppningsvis frigjorda Franssonpengarna kan ge laget en riktigt bra back, och kanske något till?

Men det finns mörka moln också. Vad säger att alla de icke producerande insomnade underprestarna ska vakna?

Och det saknas faktiskt verkligen en riktig förstecenter i detta lag. Johanssons ”formsvacka” (3+3 på 15 matcher) nu när det gäller som mest är inte ”förstecentermaterial” tyvärr. Johansson är en utmärkt andrecenter dock, men har alltid producerat ojämnt i VIK.

Lihagen är en annan som inte riktigt räcker till som förstecenter. Det bidrar till att VIK inte har någon riktig förstakedja, och ibland känns det som en grå massa framåt.

Men för Appelgren gäller det att kunna bemästra konsten av avdramatisera det hela för spelarna som ändå gör bra insatser. Coachen måste hitta balansen i att bänka ”återfallsförbrytare” men samtidigt försöka få knogarna mindre vita hos övriga.

Till sist behöver VIK lite hederlig tur med puckens studsar och leverne. Om vi ska vara ärliga har man troligen haft ett jäkla motflyt på sistone också. Men tur jämnar alltid ut sig i längden.

Återstår att se om VIK har tjänat ihop till lite flyt framöver.

7 svar

 1. Funderaren skriver:

  Var och såg matchen live, satt i ”linje” med Dahlbom i målet och håller inte alls med om att han gjorde en stabil och bra match. Spred puckar, agerade osäkert och de räddningar som gjordes skedde slumpartat. I sista perioden blev han dessutom skapligt hånad av hemmapubliken varje gång pucken närmade sig honom.

 2. Positiv skriver:

  Pelle har det rätt.Låt varje moment vara en NY chans då går man framåt.

 3. Cliff skriver:

  Tycker att de bör bänka Vitryssen i mål och bygga målvakt för framtiden. Låt Dahlbom stå resten av säsongen!

 4. Marko skriver:

  Egentligen en hyfsad match från VIKs sida och jag såg iaf en förbättring som nya tränaren förespråkat och det var att vi inte skjuter på täck lika ofta och skapar spelvändningar till motståndarnas fördel.Håller också med om att Charlie C var bra idag. Tycker att han växt under säsongen och gör sitt jobb. Även Borgman skötte sig idag och stod för många bra saker. I övrigt så var det jämntjockt och det saknas en hel del hos enskilda spelare. Dahlbom gjorde en del fina saker men var också vilse i en del situationer.
  Nåja, poängen kommer men inte är livet jättekul just nu för oss som håller på VIK.

 5. Pelle skriver:

  OKja det kan jag förstå och köpa. Men vidhåller att hade Uotila fått spela så hade hans enda goal varit att tysta publiken, kunde mycket väl lyckats.. Allt måste inte vara så satans ”proffsigt” jämt, ändra kedjor som inte funkar, bänka folk som gör misstag. Det är en vansklig väg, Låt folk jobb jobba jobba för det gör de…

 6. Mikael Norén skriver:

  Pelle, det med bonnröta handlade om ”the big picture”, inte matchen ikväll, som kanske Hästen vann välförjtänt.

 7. Pelle skriver:

  Inte saknade VIK ”bonnröta”, att Kohronens skott gick in var ren bonnröta, att Dahlbom hade ramen till hjälp x 2 var bonnröta, finns fler exempel på bonnröta och även hästen fick sin dos av bonnröta. Men ert resonemang är påfallande enfaldigt, hade Appelgren spelat Uotila, Matushkin och Lihagen i PP och även så mycket som möjligt i 5 mot 5, hade vik antagligen åtminstone fått med sig poäng hem ikväll, nä då bänkar man Uotila för att Bjälkander är Bjälkander( även om han var ovanligt bra i kväll..) och Lihagen får spela fjärdelina…DE killarna var de som brann för att sänka Hästen, de hade kunnat göra skillnad, Matushkin fick ju chansen men det var allt, bara att tacka, tre friska in på kontot och Vik börjar mer och mer se ut som Södertälje förra säsongen, VI SKA UPP I ÅR….Hoppsan…..