Kapitlet Jonas Fransson i VIK är över då veteranen lånas till HV 71

Jonas Fransson hade den otacksamma uppgiften då han kom från Rögle att ersätta Lasse Johansson i VIK. Johansson hade haft en magisk säsong med 93,7 i räddningsprocent, den siffra som naket ofta säger det mesta om en målvakts insatser.

Ingen trodde att VIK skulle kunna ha lyxen av sådant målvaktsspel ännu en säsong. Men Fransson kom in och levererade otroliga 93,8 i räddningsprocent. Fransson gav åter VIK chansen att kvala mot SHL.

Men där i kvalet under Franssons första säsong bröts magin lite. Där Lasse Johansson höll kvar hög räddningsprocent (92,6) föll Fransson till 90,3 och var inte den räddare VIK behövde.

Efter det har Fransson givit VIK ett bra målvaktsspel, men för ett SHL-suktande lag/stad hade det troligen behövs något som exempelvis Patrick Galbraith eller Oscar Alsenfelt levererade då KHK och Växjö gick upp, lag med kanske mindre eller liknande budgetar som VIK.

Fransson har sett lite plågad ut av SHL-pressen i Västerås och har bitvis sett lite omotiverad/sliten ut, kanske lite bitter på VIK/fansens (orimliga?) SHL-krav?

Men i HV 71 lär Fransson få all motivation han behöver och när han är i form och fullt motiverad har HV 71 skaffat sig en ypperlig målvakt.

***

Bra gjort av VIK-ledningen att göra detta så man förhoppningsvis kan frigöra pengar till att förstärka laget.

Många pratar gärna om kontinuitet men det kanske skulle vara bra att göra några spelaraffärer för att bryta denna mycket ”negativa kontinuitet” just nu?

Skulle kanske inte vara fel att få in några friska och ”oförstörda” fläktar i laget?

***

I fjol började och slutade VIK dåligt. Laget brukar förresten alltid avsluta säsongerna dåligt. Men i år har den rytmen brutits, precis som 1988.

Believe är ett nyckelord för Appelgren, laget och fansen nu. Att eventuellt sörja och ge upp har man hela sommaren på sig att göra.

5 svar

 1. Zeke skriver:

  Kollar hockey på Cmore där man pratar om föreningar
  som lyfter upp sina juniorer, dom tror på sina unga. Vad är det
  för fel i VIK. Här ska man vänta till nästa år om ens då. Alla vi fans vill se juniorer
  nu och inte nästa säsong. Hellre en egen junior på isen som spelar
  med hjärta än en välbetald trött import.

 2. Mr H skriver:

  Bli VIKtig ca 140.000:-: Inte mycket tid kvar. Några nya rykten?
  Snabba Er. Verkar dock vara 15.e feb (för deadline i år), men poängen – ja ni vet…väntas det för länge, så…
  Utan några nya backar så är det över. Bra med Fransson, och för honom.

 3. Mikael Norén skriver:

  VIKPelle, nej det var Alsenfelt som då hade svettiga 95,4 %… Tror det nästan behövs något sådant av målvakterna för att det ska bli SHL. Galbraith hade runt 95 för KHK

 4. VIKPelle skriver:

  Det var väl Viktor Fasth som gick upp med Växjö. Alsenfelt med Leksand.

 5. Malmöbo skriver:

  Elva omgångar kvar och 11-14 poäng före Asplöven (som har en match mindre spelad). Förhoppningsvis är de tillräckliga. För börjar laget nu titta nedåt, är risken stor för en ”SSK-resa” mot negativt kval.
  Min förhoppning är nu att laget nu inser att de inte är favorit mot något lag, kanske till och med spelar tråkigt, med försvar i första hand och satsa på kontring. Att föra matcher, skjuta många skott kan ge storsegrar, men uppenbart framförallt uddamålsförluster.

  En målsättning kan vara att ta 18 poäng på de sista 11 matcherna, då bör man klara minst plats 8. Om laget kan ställa om så och tänka så, tror jag att det kan gå vägen.