Genomgång backsidan och vad kan behövas?

Cook såg bra ut mot Vita Hästen och 33-åringen måste nu kräma ur allt kunnande med hjälp av den rutin han har från Europas toppligor. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter Jonas Franssons sorti finns det lite pengar att förstärka laget för. Vilka är då de största behoven?

Det är ganska uppenbart att backsidan behöver förstärkas. Idag rullar man på sju backar efter Mylläris skada. Det har snackats mycket om backsidans brister, hur ser det ut egentligen, spelare för spelare?:

Defensiva backar:

Jacob Cutta: Obefintlig offensiv, men har viss potential att slå enkla fina hårda distinkta förstapass. Behöver hitta gnistan i egen zon igen, som innan skadan. Såg ut att kanske vara lite på gång igen mot Hästen. Men ändå osäkert vilket håll Cutta går, upp eller ner – eller ingenstans?

Johan Jonsson: Smart defensivback, “den osynlige mannen”, på gott och ont. Gör väldigt få misstag och tar få utvisningar. Ligger ofta rätt i banan. Skulle kunna utnyttja storleken mer och visa mer attityd kanske, men det är helt enkelt inte Jonssons kopp av kaffe. Värdefull kvalrutin och tänker alltid defensiven först. Skulle kanske kunna utnyttja spelsinnet en aning mer i offensiven.

Juha Uotila: En spelare med potential att vara ett skridskoskickligt granitblock. Men övertänd/obetänksam ibland, både i spelet med puck och i närkamper. Behöver nog coachas ganska hårt för att få ut max och hålla sig i skinnet. Väldigt fint plus/minus.

Hampus Larsson: Den fortfarande blott 20 år unge backen väntar fortfarande på genombrottet i A-laget, känns inte riktigt “färdig” ibland. Positivt med denna säsong är nog alla insett att Larsson troligen är en renodlad defensivt back på allsvensk nivå. Har bra skridskoåkning och skaplig tyngd att bygga vidare på. Försöker ibland göra för mycket med pucken.

“Allroundbackar”:

Charlie Cook: Visat bra kampmoral och vill verkligen vara med och vända detta. Påkopplad. Vi visste från  början att karaktären var bra, bland annat sa en scout det till bloggen. Bra offensiv potential och ofta bra passningar. Okey toppfart, men har lidit av mindre bra acceleration, främst i egen zon. Ett alternativ i power play. Bra mot Vita Hästen och formkurvan är nog lite på väg uppåt.

Andreas Borgman: Offensivsuget finns där och kan stå för riktiga dribblingsnummer faktiskt. Borde kanske ibland släppa pucken fortare. Oftast bra i egen zon. En oslipad diamant som när känslan för själva spelet blir lite bättre kommer bli en god SHL-back. Men behöver nog också väldigt tydliga ramar från coachen att, liksom Uotila, hålla sig i skinnet.

Offensiv back:

Maksim Matushkin: Den kanske mest renodlade offensivbacken i VIK:s historia. Riktig sniper som back. Dock sett lite seg ut på sistone, men 5+10 på 19 matcher och +5 är fina siffror, poängsnittet motsvarar 40 poäng under hel säsong. Kan Appelgren få lite mer fart på Matushkins ben igen kommer poängen ösas in framöver, plus att spelet i egen zon då kommer förbättras. Nästan obefintligt defensiv tänk, dock.

***

Backsidan är ganska tunn rent numerärt, plus många frågetecken på spelarnas form/fokus. I en ideal värld vore det bästa att hitta en stark defensiv back, och ytterligare en allroundback som kan spela power play om så behövs (om nu Matushkin eller Cook skulle skadas).

Samtidigt är inte heller forwardssidan superbred, med bara 13 forwards i dagsläget sedan Lukas Zetterbergs avsked.

Men det absolut största behovet är trots allt en back som skulle ge pondus, rutin och stabilitet åt övriga laget i egen zon. Och eftersom Williams (och även Murphy) används på blå i power play är inte behovet av ytterligare PP-back så enormt skriande.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/324894279586fcca354c1311dcf19033/tumblr_o0lioxsOc21rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

1 Kommentar

Tweets

Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@martin_park021 @VIKFanCentral Jo, det är väl i princip en naturlag… 😄 Men då får vi ta det. Tycker ändå det är rät… https://t.co/63fSqz0Gii

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@SeClaes @VIKFanCentral Sedan gammalt att han hänger game winning goal i tredje mot VIK 4min in i tredje! Fälth gjo… https://t.co/PpTJSjLwcp

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Kapten Jimmie Jansson om träning och annat efter första dagen på is: "Mer på allvar nu med den tydligare riktlinjen… https://t.co/jy5jw6IJo2

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral Jag tycker det var helt rätt att gå skilda vägar. Tyckte det stannade av senaste säsongen så ett mil… https://t.co/KsbYEWa8pK

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto