Intervju Appelgren om nycklar framåt & spelsystem: ”Det så kallade skitjobbet måste upp”

Centralen fick en intervju med nye VIK-tränaren Andreas Appelgren.

Vad är de viktigaste nycklarna till att vända den långa negativa trenden?

– Det viktigaste just nu är att få spelet utan puck att fungera. Vi släpper alldeles för mycket mål i matcherna och positionsspelet i försvarsjobbet måste bli bättre.

– Det så kallade skitjobbet måste upp, markering, backcheck, blockade skott, försvarssortering, box-out med mera. Tex. att inte hela tiden gå på offensiv sida utan prioritera defensiv sida först.

Vilken filosofi har du gällande spelsystem?

– Det där med spelfilosofi tar tid att gå igenom men i det här fallet när man kommer in i ett färdigbyggt lag så får man anpassa sig efter de spelare som finns.

– Det går tex. inte att spela en snabb kontringshockey om man har ett stort tungt lag och det kan vara svårt att spela fysiskt med ett litet lätt lag, du förstår säkert vad jag menar.

Det har diskuteras mycket om VIK:s kanske något väl defensiva speltänk och det har även diskuteras om den så kallade överbelastningen i egen zon. Hur tänker du?

– Överbelastning i sig är inget defensivt spel. Däremot är det inget överraskningsmoment längre som det var för några år sedan. Sen har zonerna blivit större och det gör att blir enklare att spela sig ur ”överbelasten”. Jag vill att man ska vara lite starkare centralt i banan och ha lite mer spelare framför eget mål.

Nämn någon spelare som överraskat på dig?

– Det känns fel att lyfta fram några enskilda spelare i det här läget, det är så lätt att glömma någon.

Vad är din syn på mental coach/träning?

– Jag tror väldigt mycket på mental träning och tycker det är väldigt intressant. Jag ska träffa Pär (Pettersson, mentala coachen) nu på tisdag och det ska bli intressant och höra vad han kan hjälpa till med. Tyvärr är han väldigt upptagen med Tre Kronor just nu men vi ska försöka få till en lösning på något sätt hoppas jag.

Hur får man max ur spelarna?

– Mitt ledarskap bygger mycket på att få människor att växa. Det tror jag man gör bäst i att utvecklas i en positiv miljö som bygger på att visa och prata om saker som är bra, förstärka bra saker men samtidigt naturligtvis rätta till saker som måste göras bättre.

– När man spelar under stor press som VIK har gjort under en längre tid så är det lätt att bli stressad. Blir man det är det större risk att man tar fel beslut i viktiga situationer. Det gäller i livet för övrigt också.

– Här reagerar spelare väldigt olika och här måste man som ledare hitta ett sätt att hjälpa spelarna hitta rätt anspänningsnivå.

Hur ska man tänka kring att eventuellt bänka spelare, det har varit sällsynt i VIK de senaste åren, är det risk att man nästan knäcker spelarna?

– Jag tror inte man knäcker någon spelare om man efteråt har en bra dialog och förklarar varför man bänkade spelaren. Samtidigt når du aldrig några positiva resultat om du har spelare som åker runt och är rädda för att göra misstag. Å andra sidan kan man inte tillåta spelare att göra misstag om och om igen. Det är en svår balansgång och det gäller att känna ditt lag väl.

Hur är det att ha kommit till VIK?

– Jag trivs oerhört bra och har blivit väldig väl mottagen. Det är en väldigt proffsig klubb, det måste jag säga, ordning och reda.

– Hela klubben och stan andas verkligen hockey och suktar efter framgångar vilket är en sund inställning. Det är med både glädje och stolthet jag tar mej an jobbet som coach för VIK. Jag känner givetvis ett stort ansvar för att få laget att börja vinna, så vi får en lång och härlig vår framför oss.

***

Centralen hoppas få kommer med fler frågor till coachen framöver.