Trött veteranlag mot Almtuna & VIK-ledningen bör nu gå från ord till handling även gällande utespelarna

Efter en ny fullständigt miserabel insats, denna gång mot Almtuna (2-6, hemma!), är det kanske dags att gå från ord till handling gällande vilka spelare som ska få representera VIK? Appelgren var ju hård efter hjärnsläppen borta mot Vita Hästen, men det blev konsekvenslöst inför denna match.

Istället kunde en ny slarvig utvisning av Cutta, en tanklös en av Gråhns i mittzon och icke-markering av Uotila begrava VIK:s hyfsade start och från 1-0-ledning till 1-2 Almtuna och psykiskt tungt i kvadrat. Sedan var AIS oerhört bra och kvicka ledda av fixstjärnan Michael Haga.

VIK-äventyret har börjat som den värsta hockeymardröm man kan tänka sig för Appelgren och Koval, två rutinerade herrar som nu kanske undrar vad de gett sig in på.

Koval lämnas ensam som på Ari-Pekka Siekkinens dagar, men till skillnad från Ari-Pekka har inte Koval nästan lyckats rädda ett enda (!) svårt läge. Vitryssen såg också suspekt ur balans ut på Almtunas 1-1-mål. Enligt god källa är inte Kovals fysiska status enormt bra, om man försöker se det positivt bör det innebära förbättringspotentialsutrymme.

Målvaktsfrågan är inte rolig just nu. Det bästa hade nog varit att ha en motiverad Fransson i kassen, trots allt. Men det är lätt att vara efterklok, samtidigt svårt att satsa på en spelare som man inte vet när den dyker upp spelredo och sugen att spela.

Otroligt nog har VIK kvar åttondeplatsen, tacka gudarna för att Fransson var så het inledningsvis och litegrann då kanske maskerade vissa brister och gav många poäng.

För att köpa sig tid och energi bör VIK-ledningen nu gå från ord till handling även gällande utespelarna. Till nästa match bör Uotila, Cutta (som dock ändå tyvärr gjorde illa sig), Korhonen och Myttynen få vila, plus någon till kanske. In med en juniorfemma som ger energi. De unga Larsson, Svedlund, Jesper Andersson och Lindelöf-Nilsson kämpade väl ikväll och var bland de bättre.

Sen, vette tusan om man inte ska försöka att skaka om och ta hem vinnarskallen Conny Strömberg (krislösning, jag vet) om det går att få bra pris, som Örebro gjorde när allt var pest innan de samlade ihop sig sent och gick upp i SHL (även om VIK nu ska släppa pressen uppåt och försöka att kanske rädda en topp-8, men främst negativt kval).

In med spelare som exempelvis Adam Lidström, J-landslagsmännen Eric Berkerud och Kristians Rubins, unga fräna spelare som ger energi.

Det skulle vara intressant att se framtidens VIK redan nu, istället för veteraner som inte levererar någonting. Malmö gjorde ju för några år sedan en bejublad “Baby-MIF” vilket gav tillbaka fansens framtidshopp och energi. Plus skapliga resultat.

Lägg till en femma med hungriga juniorer, en fräsch Williams och att Johansson + Matushkin kommer tillbaka och såklart en bra ny back och Conny så skulle det nog se annorlunda ut.

Till sist är frågan om varför laget totalt kollapsat defensivt under Appelgren, 4,4 insläppta per match nu jämfört med 2,7 under Filander? Kan vi underskattat svårigheten att försöka justera/ändra spelsystem från överbelastning till “lite mer folk framför kassen”?

Återigen lätt att vara efterklok gällande spelsystemet, men folk jag talat med har sagt att gå från överbelastning till mer “klassiskt försvarsspel” inte skulle behöva vara så enormt svårt, då de flesta spelare lirat mer av “1-1-hockey” mycket i sina karriärer tidigare. Men så lätt var det inte.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

6 Kommentarer

 1. Marko

  Håller också med BZ..Jag var nöjd när många av killarna presenterades innan säsongen då man skulle satsa på storlek och tyngd. Nu skulle ingen köra över VIK storleksmässigt iaf och jag hade väl Rögle idioten på näthinnan också. Jag är också väldigt orolig inför nästa säsong med sponsorer mm. Naturligtvis så behöver man inte alltför mycket pengar ifall man ska köra på egna juniorer mer men ett par äldre gubbar med hjärta behövs för att få ett bra lag på benen. Gällande bänkningar hit o dit är det enormt svårt att välja vilka som ska bort och ersättas med junisar. Håller med Malmöbo att Myttynen knappast är förstavalet till bänkning utifrån tek samt att han ändå är bland de bästa poängmässigt i laget. Sen gör han ju mindre bra insatser varje match med pucktapp men han bör vara kvar. Ja, vete fan vad som blir bäst men vinfår se vad coacherna hittar på..skam den som ger sig,jihaa!

 2. Malmöbo

  Håller med BZ,
  VIK har idag ett för tungt och långsamt lag, även om jag, för min del, mer jämför med Malmö, som ifjol nästan misslyckades i slutspelsserien och bara med ett nödrop nådde kvalet.
  Men gårdagens match var det sämsta jag sett på länge. Det förändrade försvarsspelet gör att ingen känner någon trygghet. Bristen på kollektiv trygghet leder till för många solo offensiva utflykter görs (av backar), som ofta resulterar i svåra kontringar.
  Nu återstår bara 9 omgångar och VIK inkasserar troligt sin 10:e raka förlust på fredag mot AIK och hamnar då under strecket.

  Finns det något som talar för en förändring??
  – Två bortamatcher?
  – Williams återkomst?
  – Någon enstaka junior?

  Jag tycker inte att Myttynen ska bänkas, han och Lihagen är våra bästa tekare och borde ta alla tekningar även i boxplay, så vi kan hålla motståndarna borta från zonen. Med Gråhns som tekare kan motståndarna alltid ställa upp.
  Jag vill också se Urbas spela med en avslutare. Varför inte med Sorkin. Då kan alla chanser han skapar leda till mål.
  76 poäng kan räcka för att klarar 8:e platsen. Kan VIK ta 15 poäng på de 9 sista matcherna??
  Ärligt sagt, tror inte det.
  🙁

 3. Patrick

  Stort misstag att sparka tränaren, det ända som har hänt är att det har blivit ännu rörigare för spelarna.4,4 jämfört med 2,7 säger väl allt.Ledningen får ta på sig situationen laget är i nu, totalt mentalt ned brutna att det skulle vara nå fel på fysen är bara nonsens. Håller med dig Mikael dags att börja bänka spelare som inte vill vara med, kan ju knappast bli sämre.Tränaren måste titta djupt in i ögonen på varje spelare och ställa frågan, “vill du vara med, brinner du för det här” och dem som flackar med blicken är det bara att plocka bort. En kedja med bara junisar tror jag skulle vara bra, dem bara kör tänker inte så mycket.Conny?? Är väl inte direkt känd för att göra skit jobbet, de som behövs nu.

 4. Göran

  Håller med dig till 100%
  Nu måste “slarvnissarna” bänkas
  Och Lihagen verka fan ha sirap i benen trögare spelare va det länge sen jag sett i VIK
  Och som Mitell sa att det saknad någon typ som Lindh, Mårtensson i laget nu
  Det jag är väldigt rädd för är att VIK kommer att tappa extremt många sponsorer till nästa säsong
  För det käns som deras pengar har kastats i sjön av NJ under flera år
  Va skoj att höra att Appelgren satt och tittade på J 20 i lördags
  Hur många matcher tittade Filander och NJ på ????
  IN MED “hungriga” Juniorer nu
  Och sätt ihop dom med några rutinerade spelare i första och andra kedjan

  Räddningen för VIK att inte tappa så många sponsorer till nästa år stavas
  NIKLAS LIDSTRÖM som marknadschef eller sportchef

 5. BZ

  Tyvärr så påverkade förra säsongen årets lagbygge negativt. Firma Johansson/Fillander analyserade vad Rögle och Karlskrona hade som inte Vik hade förra året. Karlskrona fick mycket publicitet att det var extremt bra tränade. Rögle hade elaka stora spelare typ Deveaux och Bibic. Värvningar av opolerade och storvuxna spelare samt byte av fystränare är misstagen som visat sig dyrköpta. Kom också ihåg värvningen av Engsund (Vände tillbaka tilI IOK). Han har spelat lika opolerat som övriga Vik med många utvisningar och en lång avstängning. Tycker det sammanfattar strategiska misstagen. Där är inte bara Johansson/Fillander ansvariga för misslyckandet utan klubbchefen och sportrådet i slutändan. Tyvärr har inte Vik rätt material att gå hela vägen i år. Hoppas dock man klarar top 8 för självkänslan i föreningen inför nästa år.

Tweets

Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@martin_park021 @VIKFanCentral Jo, det är väl i princip en naturlag… 😄 Men då får vi ta det. Tycker ändå det är rät… https://t.co/63fSqz0Gii

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

@SeClaes @VIKFanCentral Sedan gammalt att han hänger game winning goal i tredje mot VIK 4min in i tredje! Fälth gjo… https://t.co/PpTJSjLwcp

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Kapten Jimmie Jansson om träning och annat efter första dagen på is: "Mer på allvar nu med den tydligare riktlinjen… https://t.co/jy5jw6IJo2

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral Jag tycker det var helt rätt att gå skilda vägar. Tyckte det stannade av senaste säsongen så ett mil… https://t.co/KsbYEWa8pK

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto