Vad kan VIK göra, backmarknaden och ex-Rögleit söker jobb

Dagen efter det smått historiska Almtunadebaclet. Sällan har VIK gjort en slätare figur hemma. Låt oss hoppas det blir någon form av vändpunkt som vi kan titta tillbaka på sedan.

Positivt är att mentale coachen Pär Pettersson kommer in nu och kan förhoppningsvis lösa någon knut. Men detta är nog sannolikt både Appelgrens och Petterssons största utmaning någonsin i karriären.

***

Det lät som Appelgren kommer peta spelare inför AIK. Frågan är vilka?

***

Men rent personellt behöver nog backsidan förstärkas för att stoppa blödningen. Talade med en bra källa på kontinenten om backmarknaden:

– Massor av lag i Europa letar backar och begåvade allroundbackar är som alltid svåra att få tag i. Ett exempel på suget på marknaden är att ett lag i Österrike som signade en kille förra veckan (Richard Stehlik), men han spelade bara en match för dem och lämnade sedan direkt för ett bättre erbjudande.

– Det kommer bli en vild rusning efter spelare fram till 15:e februari. Det finns inte mycket kvalitet på marknaden och de få bra spelare som finns kommer att flytta till Schweiz (där hockeyn, pengarna och livet är bra, det bästa “paketet”) och kanske SHL.

– Enda ligan som kan konkurrera med Schweiz gällande dragningskraft är KHL, där pengarna ofta till och med är ännu bättre.

***

Mike Vernace (ex-Rögle) och Milan Jurcina är två backar på marknaden, men ingen är troligen intressant/rimlig för VIK. Knivigt läge på många sätt.

***

Många ligger nog sömnlösa över målvaktssidan. Och backsidan. Och power play. Och avsaknaden av en förstakedja. Men det saknades inte stöd på läktaren igår. Det är det enda att glädjas åt just nu.

***

Undrar vad Niklas Johansson och Martin Filander tänker hemma i TV-sofforna?

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

14 Kommentarer

 1. Marko

  Jag har hela tiden tyckt att NJ givit ett otroligt bra intryck på de medier jag kunnat följa honom och därmed också upplevt att han gjort ett bra jobb utifrån förutsättningarna. Jag är också helt övertygad om att han hela tiden haft styrelsens förtroende att agera och haft en dialog med styrelsen kring alla satsningar,det är så det fungerar i de flesta klubbar el företag idag.dvs ingen one man show. Därför tror jag att nästa sportchef precis som NJ hade,måste ha ett bra nätverk precis som BZ var inne på. Vi har en kille i klubben som har en god renomme i världen med kopplingar och det är Lidas. I övrigt så ser inte jag direkt någon i klubben som har dessa kontakter. Sportcehfsrollen är tuff och framförallt när pengarna saknas. Jag har följt Brynäs sen tidigt 80-tal och där hade man ju Micke Sundlöv en längre tid som SC och han blev ju totalsågad flera gånger per år av fansen när han inte fick in stjärnor till laget pga av dålig ekonomi. Fansen var ju till stor del vana med framgång i föreningen med jämna mellarum av tradition. Sen när Sundlöv lämnade dök ju Stefan Bengtzen upp och han har fått lika mycket skit. Senast idag när BIF lånade en skellefteå forward resten av säsongen o Bengtzen använde 120papp av fansens värvningspengar till transatlanten. Fansen ville ju ha en stjärna o blev förbannade.Dvs det är nästan hälsovådligt att vara sportchef om laget inte har ekonomi så därför behöver VIK ha lite mer junisar i laget kryddat med PRESTERANDE meriterade spelare.
  @Mr H.. Skellefteå är unika nu.. De tar vad de vill i Norrland med viss konkurens med Luleå och de har gjort en fantastiskt resa från det jag minns med en del playoff matcher mot VIK åren innan VIK gick till elitserien.
  Thats all for this time..

 2. Mr H

  BZ – bromsa nu! Vi för ett resonemang på flera fronter. Du tror inte på Fägerblad, eller? Det verkar vara Ditt tänk här. Själv ser jag att det kanske var ”politiskt” med att NJ fick hållas tills vidare av styrelsen/ledningen. Det kan finnas andra bakomliggande orsaker till det. Det är spekulativt. NJ fick gå, och DET ÄR SOLKLART ATT DET SPILLER ÖVER PÅ STYRELSEN/KLUBBLEDNINGEN.
  Så vad Fägerblad vill mer noga nu är det som återstår, och det är väl det som är essensen av vad Du vill åt. Det kan jag hålla med om!
  Att jämföra med Växjö budget är inte rätt. Det måste Du förstå. De kan ju köpa riktigt tunga spelare som räcker för den nivån de är i. Vi är ej i samma sport!!
  Jag välkomnar en debatt om allt tänk som VIK skulle dra nytta av både i det korta och långa perspektivet. Hockeykunskap. FACIT FINNS DÄRUTE. Vi behöver bara rätta oss efter vår ekonomi först. Bygga därefter. Inte göra som NJ. Någonsin. Det är väldigt improduktivt.
  Hitta vad Skellefteå gjorde för att plötsligt vara det de är. Superproduktiva. Eller Växjö, Örebro, Rögle. Det är det enda typ av diskussion som saknas på den här siten.
  Konkret. Varför fungerar Skellefteås modell. Vad gör den klubben så unik? Eller någon annan klubb. Man måste kunna gå innan man kan springa. Först måste man kunna krypa. Den nya sportchefen måste visa varför hans modell är tillräckligt vägvinnande så att vi inte blir kvar i det här.

 3. BZ

  MR H – Extremt kortsiktig strategi säger du. Det är faktist Fägerblad och styrelsen som godkännt alla dessa affärer. Där menar jag att fler ska rannsaka sina beslut. Kan inte tänka mig att NJ fått X antal miljoner där man sagt att han kan köra på som han vill.

  Växjö tänker väl också kortsiktigt. Tror det gick okej förra året för dem. De har om jag inte har fel flest importer i SHL.
  Obefintlig juniorverksamhet som Janne Karlsson försöker bygga upp igen.

  MR H -Att NJ fick sparken har väl inte med juniorverksamheten att göra? Vad jag vill minnas så uttalde sig Camilla Törngren om att NJ inte var rätt man att föra VIK fram i tiden. Kopplingen för min del är nya strategin långsiktighet där juniorverksamheten är en mer central del. Denna del är för nästa säsong isåfall.

  Fortfarande återkommer jag till samma fundering. Vad fick NJ för direktiv när säsongen startade. NJ har faktist en arbetsgivare. Har man sagt att man vill ha in fler juniorer i A-laget och att NJ struntat i det. Inget vi kommer att få svar på tyvärr. Tror att fler får stå i skamvrån då.

  Tänker mer på blivande sportchef. Vad får han/hon för pärm i handen som ska följas.

  Säsongen pågår forfarande och allt kan hända. Hopp och förtvivlan är väl det som gör ishockey så fantastiskt roligt.

 4. Mr H

  Supermario – jag håller helt med om andemeningen i det Du säger. Fyndigt också. Men flashiga namn/spelare är kanske inte just de som vi får hit ändå – de brukar mest hamna i högre ligor. I övrigt är det mitt i prick!! Bulls Eye!
  BZ – NJ var väl rätt man, men inte om man vill ta sig högre upp i serierna. Har Du inte märkt det än? Extremt kortsiktig strategi. Inget jag vill minnas. Att NJ fick sparken har väl inte med juniorverksamheten att göra?

 5. BZ

  Supermario, Nu vet inte jag vad som sägs intern. Det kan vara vad som helst som utlöst att NJ fått sparken. När säsongen startade fanns inga tecken på att VIK skulle satsa långsiktigt med större satsning på juniorer. Min uppfattning är att detta växt fram nu när det blåser storm kring A-laget. Därför ifrågasätter jag Fägerblad och vilka direktiv NJ haft att följa. Det hjälper väl inte juniorverksamheten att sparka sportchefen mitt under säsong. Mer logiskt skulle vara om man har olika åsikter inför säsong att man går skilda vägar. Att man vill ändra inriktning har jag inga problem med. Stora förändring ska göras rätt tid på året.Saknar bara tydlighet vad som gäller denna säsong.

 6. Supermario

  BZ du skrev “Om NJ inte var rätt man att föra VIK fram i tiden undrar jag vilken del av hans arbetsbeskrivning inte blev utförd (Förutom att ramla på målsnöret förra året).”

  Det framgår väl rätt tydligt när man hör Fägerblad kommentera beslutet att entlediga honom?

  VIK vill satsa mer långsiktigt med att bygga upp en trupp och organisation med mer unga lovande spelare, allra helst med anknytning till staden och föreningen. Det är något NJ ALDRIG skulle göra.

  Han är en sportchef som går på flashiga namn och youtube-scouting. När hans spelare sen inte anpassar sig till stor rink och svensk hockey på 47 omgångar gör han sig av med dom, och tar in en ny amerikan som behöver lika lång startsträcka.

  säsongen 13/14 använde VIK sig av 26 st forwards t ex. Det är varken långsiktigt eller ekonomiskt försvarbart.

 7. BZ

  Håller med Bonzon. En sportchef nu förändrar inte situationen. Har följt nyhetsfloran och Johan Fägerblads uttalande samt lyssnat på podcast med Thalberg där Fägerblad var gäst. Efter det undrar jag om Fägerblad är rätt person att leda VIK vidare. Kriterier som är viktiga för ny klubbchef är att ha anknytning till klubben. Klubbhjärta gör inte att man jobbar hårdare än Niclas Johansson. Anknytning till klubben gör inte att man automatiskt har rätt nätverk att få spelare till klubben. VIK har tillräckligt med folk i sportråd och styrlese med klubbhjärta. Jag vill inte se en bastuklubb som styr VIK:s framtid. Vi lever i en marknadsekonomi där investerarna vill få valuta för sina satsade kronor. Skulle vara intressant att veta vilka urvalskriterier man har när man väljer ny klubbchef. Om NJ inte var rätt man att föra VIK fram i tiden undrar jag vilken del av hans arbetsbeskrivning inte blev utförd (Förutom att ramla på målsnöret förra året).

 8. Bonzon

  Visst vill man ha in en sportchef nu, men jag undrar om inte de bästa namnen kommer vara tillgängliga efter säsongen..?

 9. Marko

  Fy fan..säger jag om citatet ” det dukade bordet” Snacka om provocerande. Det kan bara komma från en människa som har tunnelseende och total frånvaro av verklighetsuppfattning.
  Tyvärr så är sådant inte helt ovanligt hos chefer och ledare som kört fast när stresshormonerna sprutar ut från alla håll och kanter.Gudskelov så finns det professionella människor man kan prata med om sådant och att man efter en tids distans ser saker och ting lite mer nyanserat.

 10. Ludde

  NJ och Filander sitter nog vid det väldukade bordet och gottar sig med vitrysk löjrom och vodka. För inte lämnade de något väldukat bord kvar hos VIK heller.
  Tycker synd om de som byggt upp klubben efter konkursen. Just nu är det bara ett luftslott kvar. Allt byggt på kortsiktigt tänkande i jakten på SHL. Dåliga försök att kopiera de andra lagen som sprungit om VIK på kort tid. (Växjö, Örebro, Karlskrona, Rögle mm)
  Nu är det som det är och bara att göra det bästa av denna säsongen.
  Viktigt att få in en ny sportchef snarast möjligt så han redan nu kan börja planera för nästa säsong. En sportchef med lokal anknytning (hjärta för laget) och även erfarenhet av jobbet med bra kontaktnät.
  Någon som sponsorer och fans har förtroende för så vi kan göra en VIK 2.0 mot SHL. En nysatsning helt enkelt där sponsorer, fans, publik, media, Västerås stad och inte minst spelarna ska vara med på. Man ska känna stolthet att tillhöra VIK.
  Se och lär av Skellefteå. Jag pratade med Wallson för ett år sen och frågade vad framgångarna i Skellefteå berodde på. Han sa att det är många år bakom att nå dessa framgångar. Ett exempel var att redan i 6-7 års åldern lär sig barnen att det är ”förbjudet” att slå en icing-puck. Man lär barnen att passa pucken istället. Sen bygger man vidare på det under ungdomsåren.

 11. Göran

  Skyll inte på Filander.
  Han har nog inte haft det så jävla lätt.
  Är nog Niklas som är störst boven i det här,Ganska säker på att han vart med och styrt Filander med en Järnhand.

 12. Danne

  Varför ska Filander skratta? Han och N.J. är båda delaktiga till det här “dukade bordet”.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Nybro får en guldklimp i Frylén! Spännande att följa! https://t.co/BfRD11Tf1U

SvaraRetweetFavorit
Crill - AvatarCrill1913Crill

@philipsunell @VIKFanCentral @antonj85 Tänkte mest om den som var duktig på att kanske zooma in och ta det i slow s… https://t.co/oxCb9R9pMT

SvaraRetweetFavorit
Philip Sunell - AvatarphilipsunellPhilip Sunell

@Crill1913 @VIKFanCentral @antonj85 Ja men du ser ju alla kameravinklar som finns på cmore finns ju inget annat du kan trolla fram?

SvaraRetweetFavorit
Crill - AvatarCrill1913Crill

@philipsunell @VIKFanCentral @antonj85 Syns otydligt om de är hand eller klubbskaft. Eller ser du handpass solklart… https://t.co/liAMUvQlll

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto