VIK:s episkt viktiga sportchefsjakt & även Örebro jagar sportchef då Timrås Norberg & NJ varit på besök där

Så länge intresset finns, så finns hoppet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK-ledningen står inför ett av viktigaste besluten i klubbens moderna historia. En ny sportchef ska rekryteras i en tid då det finns en risk att VIK kanske kommer fastna i Allsvenskan, då det ser ut att bli svårare och svårare ut att ta sig till SHL. I alla fall enligt vissa förståsigpåare.

Vissa talar om att Allsvenskan riskerar att bli en ”farmarliga”. Nu tror inte jag det är så illa, så länge det finns fans och andra stöttare som älskar VIK (och de andra allsvenska lagen) kommer det finnas hopp om något större för 140 000-staden.

Men det kommer krävas något alldeles extra att slå ut ett SHL-lag i bäst av sju, särskilt om Karlskrona, Rögle och Malmö klarar sig kvar i år. Då kommer de få full ekonomisk stöttning från SHL, typ runt 25 miljoner per säsong, där de allvenska lagen får någon miljon om jag fattat det rätt.

Så vi får hoppas att VIK verkligen gör hemläxan nu gällande rekryteringen. Främst måste sportchefen ha en jäkla bra känsla för det nobla spelet ishockey: Vilket spelsystem ska vi ha? Vilka spelare behövs till det systemet? Eller vilket system måste vi ha med våra plus tillgängliga spelare på marknaden? Hur får vi tag på sådana spelare?

Som allt annat utvecklas även hockeyn. Det gäller att ha en sportchef som i samråd med tränarna kommer fram till vilken ”modern” hockey laget ska spela för att undvika att motståndarna ska läsa sönder och för att kunna klara att vinna en bäst av sju mot ett SHL-lag.

Niklas Johansson hade förmågan att superfynda ibland från obskyra ligor, just den egenskapen och det globala nätverket är bra om den nya också kan ha. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Den nye sportchefen måste (om vi ska nå SHL) kunna ha NJ:s förmåga och globala kontaktnät att hitta de där riktiga billiga superfynden från ”obskyra” ligor som Broc Little och Damien Fleury, eller Leif Rohlins förmåga att tälja guld då att han värvade in Arlbrandt & Olausson.

Samtidigt bör den nya sportchefen ha riktig örnkoll på alla de fantastiska unga svenska hockeyspelare som finns i Allsvenskan och division 1. I Sverige kan också superfynd göras, exempel på det i år var det Fish & Borgman, eller en personlig favorit som Pontus Netterberg i Pantern.

Dags igen? (från förra säsongen) FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sen måste sportchefen se till att bidra till att de bästa unga talangerna från runt om i Sverige väljer Västerås juniorsorganisation (J20, J18) för att kunna få morgondagens William Karlsson.

Sportchefen måste vara en tuff förhandlare och inte vara för snäll. Samtidigt måste man vara rejäl och ärlig och inte göra spelare besvikna genom att missa att exempelvis betala bonusar i tid, eller att vara seg i allmänhet i att göra spelarna nöjda. Sådant ger dåligt rykte och i längden blir det ohållbart.

NJ sa faktiskt att han tyckte kontinuitet var överskattat och att spelare inte var så känsliga. Under NJ var det också ganska stor spelaromsättningen då NJ gjorde fina resultat i grundserierna. NJ installerade ett system som gav trygghet och etablerade VIK som ett allsvenskt topplag.

Den nya sportchefen måste försöka hitta ett motmedel till att VIK varit så bedrövliga när det gällt i playoff de senaste åren. Hur kan det motverkas rent strategiskt? Mer bonustunga kontrakt vid uppflyttning?

Det är inte mycket att göra när SHL värvar, men i övrigt kan man hoppas att den nya sportchefen kan få till lite mer långsiktiga relationer med sina spelare. Men samtidigt svårt då VIK inte har/haft så enormt stora pengar (som ex Örebro, Malmö och lite Rögle – läs Smotherman) att röra sig med för att göra en riktigt trovärdig SHL-satsning.

Till sist måste den nye sportchefen ha en glasklar strategi för hur de bästa J20-spelarna ska matchas in. Kanske ska man ha lite mer tålamod med unga spelare och ge några utvalda verkligen rejäla chanser med mycket istid under låt oss säga 15 matcher och säga att de nu ska de verkligen få en rejäl chans.

Rent teoretiskt skulle det kunna vara så att man bestämmer att tre-fem riktiga platser i A-laget ska vara vikta för juniorer (som man då såklart innan bedömt bör klara det). Dessutom sparar detta ekonomi vilket frigör resurser åt andra lagdelar.

Då skulle man kanske kunna satsa stenhårt på att ha en riktig ”superfemma” plus klassmålvakt som verkligen ska leda laget. Men det är lätt att säga så här, svårt i praktiken. VIK skulle då också kanske bli mer attraktivt för de lovande 16-åringar runt om i Sverige som då ser att A-laget har en tydlig strategi att slussa in juniorer.

***

Pontus Gustafsson i Örebros ledning har haft besök av tre-fyra sportchefer den senaste tiden, bland annat Kent Norberg, Timrå, och Niklas ”NJ” Johansson. Även Martin Filander har synts till där.

Vore kul om Filander och Johansson fick testa sina vingar snart igen.

5 svar

 1. Trasan skriver:

  Fan. Kanske kan vi locka med mer speltid än vad han får i Malmö tex. Får iaf hålla tummarna och hoppas.

 2. Freddan skriver:

  Trasan, Netterberg lär väl gå till Malmö, sannolikt redan denna säsong om se känner sig trygga med avståndet till Asplöven…

 3. Trasan skriver:

  Men ja! Netterberg är ett måste att värva till oss nästa säsong. Stor, snabb, teknisk och ett magiskt skott. Hattrick idag mot Leksand.
  Om han inte går till shl ? Ett två års med chansen att spela shl med oss säsongen 17/18 vore på sin plats.

 4. Mr H skriver:

  Rättelse: !,5 av backarna ska alltså läsas som ”en och en halv”. Och inget annat…

 5. Mr H skriver:

  Mikael – nu har Du verkligen träffat rätt! Att satsa på en juniorfemma för att kunna realisera kapital för en superfemma, m.m. Det borde vara alla sportchefers credo. Särskilt nu, med tanke på VIKs magra budget, och maktfördelningen mellan allsvenskan och SHL. Det där är superviktigt. VIK måste bli smartare och låta pengarna arbeta där de gör mest nytta.
  Bra skrivet av Malmöbo, Marko och BZ, men jag ger Fägerblad mer tid.
  Knappt 1,5 av backarna fungerar nu. Det är bara att titta på +/- de senaste 10 matcherna. Då går nog inte ens finnen säker. Nej, Robocop, och Angell gick inte att ersätta. Inte heller Borgman. Ja, just ja – han är ju kvar. Eller…
  Minst ett par backar till krävs för att axla detta. Om det ska bli topp 8. Snart är 3 poäng till tillända om inget ändras. VIKs tunga och ineffektiva spelsystem har alltid gjort att halva truppen tar slut efter halva säsongen. Alltid Karlskoga.
  Bänka Davidsson, Murphy och Korhonen samt även Urbas (ca 2 poäng senaste 20 matcherna). På dessa 4 ihop ungefär. J 18 är piggare. In med en hel juniorlina till AIK-matchen.
  BORGMAN – WHERE THE …. ARE YOU? GET MOVIN’
  Tränarteamet – VÅGA BÄNKA NU!!