Forward för forward och vad vi hoppas få se…

FOTO: RUNE ÅHLÉN (C) FOTOBLOGG

Centralen tittade tidigare på vad som vi hoppas på av backar och målvakter. Nu är det dags att kika på forwardssidan.

Brady Leisenring, 21 matcher, 11+8 = 19 poäng, +1

Brady började tveksamt och vi trodde nog alla då att tyska andraligan måste vara en riktig ölliga. Men efter sex-sju matcher kom amerikanen igång ordentligt, väldigt starkt att kunna göra det i en så bra liga om allsvenskan. Har en väldig toppfart när han väl får upp farten. Orädd och med målsinne. Skjuter från oväntade positioner. Ytterligare ett fynd av sportchef Niklas Johansson.

Mikael Backlund, 11 matcher, 8+11 = 19 poäng, +8

Fantastiske ”Mickis” blev rånad på assisten till segermålet i mot Djurgården, så egentligen har ”Mickis” 20 poäng. En världsartist vi får njuta av. Har tidigare haft problem med jämnheten men verkar ha fått ordning på detta nu.

Patrik Berglund, 17 matcher, 11+7 = 18 poäng, +6, 59,9 % vunna tek.

Började väldigt segt och verkade inte vara i vidare fysisk form (vad hade fystränarna i St. Louis sagt om Bulan dykt upp i denna kanske mindre bra form i september?). Sedan dominant, en riktig fysisk powercenter nu. Världsklass i att täcka puck och transportera puck. Gör oss västeråsare stolta tillsammans med ”Mickis”.

Matt Fornataro, 17 matcher, 5+12 = 17 poäng, -4, 44,2 % vunna tek.

Calgarysonen som varit inbjuden fyra gånger av NHL-klubbar på träningsläger behövde ingen tid att ställa om till spel på stora rinkar. Imponerande. När Patrik Berglund hade det tungt var det överraskande nog Fornataro som öste in poäng inledningsvis. Litar mycket på sitt fina spelsinne och vassa teknik, är inte den snabbaste på rören och inte den mest fysiskt starke spelaren. Oerhört vass sista tredjedelen och hittar alltid på något i anfallszon. Ytterligare en lyckad NJ-värning. Tyvärr är centern en besvikelse i tekningscirklarna men har bättrat sig något på slutet här.

Victor Backman, 19 matcher, 4+9 = 13 poäng, +5

Backman är lite som Fornataro en spelare som litar på ett välutvecklat spelsinne, fin teknik och bra skott. Inte direkt någon kanon på skridskorna och spelar med lite små marginaler ibland. Bra sista tredjedelen och ser öppningar på isen väldigt bra. Åkte på en rejäl smäll i Ljungby och missade några matcher med hjärnskakning. Har ett bra skott och kan finta upp målvakterna på läktarna när det stämmer.

Kenneth Bergquist, 19 matcher, 5+7 = 12 poäng, +1

32-årige ”Bacon” är aningen ojämn och har inte lyckats hitta storformen från då han kom till VIK förra hösten och direkt öste in fina mål. En i raden av spelskickliga VIK-forwards som inte är så speciellt snabba. Bristen på snabbhet gör att den förre Tre Kronor-forwarden blir osynlig i vissa matcher. Kan dock serverera medspelarna riktigt fina passningar sista tredjedelen. Men den stora frågan är om Avestasonen tappat skottet från distans? Är dock viktig på straffar med sin rutin och teknik.

Mikael Zettergren, 21 matcher, 3+9 = 12 poäng, +1

Mycket spelskicklig och kan stå för riktigt fina framspelningar. Har i sina bästa stunder väldigt bra teknik och skott, men i VIK har inte ”Z” fått ordning på skottet. Är liksom Bergquist ganska ojämn. Trots sin fina teknik kan 30-åringen mellan varven oförklarligt tappa pucken i lite stressade sitationer och slå bort enkla passningar i power play. Har ett rykte om sig att vara snabb, men i dagens otroligt starka allsvenska är Zettergren bara en normal skridskoåkare. Detta kan vara en förklaring till tappet i poängproduktion jämför med i Mora och Mariestad.

FOTO: RUNE ÅHLÉN (C) FOTOBLOGG

Marcus Eriksson, 9 matcher, 1+5 = 6 poäng, +5, 58 % vunna tekningar

Kanske den största positiva överraskningen. Fick förut gå från Almtuna och hade lite rykte om sig att vara en bekväm supertalang i division 1. Men centern har i VIK visat upp en stort spel. 27-åringen har enastående spelsinne och teknik. Har ögon i nacken och full koll på sina medspelare. Har dessutom bra fysik och rörlighet. Med mer träning och inmatchning efter skadan kan Norrköpingssonen bli en dominant center i allsvenskan. Finns egentligen ingen gräns på potentialen. Det handlar om hur bra Marcus vill bli nu som late-bloomer. Hittills väldigt bra tekare dessutom, som lök på laxen.

Mikael Frycklund, 21 matcher, 1+3 =4 poäng, +5

19-åringen har fått drömuppdraget att spela med Backlund och Berglund. Känns lite svårt att bedöma Frycklund i detta skede. Jobbar hårt, har fin rörlighet och bra storlek. Återstår att se hur mycket offensiv det finns där då den lovande centern får spela i en mer ”normal” miljö. Är okey på det mesta utan att sticka ut i något speciellt moment i spelet ännu.

Markus Kinisjärvi, 20 matcher, 3+0 = 3 poäng, -1, 39,1 % vunna tekningar.

20-årige Kinisjärvi har haft det tungt som ”sophomore” (andraårsspelare) efter en bra start på seniorkarriären. Är spelskicklig och jobbar hårt. Behöver dock jobba med skridskoåkningen, som flertalet andra VIK-forwards. Har haft märkligt svårt i tekningscirklarna, då Köpingssonen hade runt 50% vunna tek ifjol mot 39 % nu. Vi får hoppas att centern kan hitta formen från ifjol, potentialen finns där.

Robert Kimby, 20 matcher, 1+2 = 3 poäng, +4, 53,6 % vunna tekningar.

Viktig tekare som dock var petad (?) senast mot Malmö. Jobbar hårt med en ganska begränsad skridskoåkning. Inledde bra offensivt på försäsongen men blev kanske den som fick lida mest då man hämtade in nya spelare. Tidigare 40-poängsman i allsvenskan som har det lite svårare i den nya starkare serien. Men om Kimby kan fortsätta vinna tekningar är mycket vunnet. Behöver få självförtroende i offensiven igen, eller sadla om till att bli en renodlad defensiv center kanske?

Viktor Mårtensson, 17 matcher, 2+0 = 2 poäng, +/-0, 41 utvisningsminuter

Viktor är förbättrad och det är bara att lyfta på hatten för Borlängessonens arbetsmoral och förbättringsvilja. Har redan gjort två mål med ”riktiga” skott. Har dock varit skadedrabbad. Börjar mer och mer likna en allsvensk spelare i många fler aspekter i spelet. Fortfarande relativt ung (23 år) och kan säkerligen blomma ut till en bra powerforward om utvecklingen fortsätter. Men inget kommer gratis för ”Big Vic”. Med den unika fysiken kan Viktor nå en bit.

Jonte Berg, 21 matcher, 1+1 = 2 poäng, -4

Berg är en av seriens kraftfullaste skridskoåkare och kan röka vem som helst i en åkduell. Tyvärr har inte Kungssörsonen lyckats få upp självförtroende tillräckligt att utnyttja detta. Är tillbaka i förra höstens tveksamma spel utan tro på sig själv. Åkte inledningsvis till sig en massa lägen, men har på sistone hamnat i mer defensiva roller. Visade i förkvalserien upp fin offensiv. Behöver lugna ner sig med pucken. Kanske får vi se Jonte vass i vår igen? Vi får hoppas på det.

Kevin Weiskog (bilden), 19 matcher, 0+0 = 0 poäng, -2

Weiskog var ett utropstecken på försäsongen och sköt fyra fina mål som powerforward. Fick det tuffare i serien, dock en mycket intressant spelartyp som är tuff och totalt orädd. Går alltid rakt på mål och har fin storlek. Kan 20-åringen förbättra skridskoåkningen kan VIK äntligen få en riktig powerforward.

Marcus Jonsson, 3 matcher, 0+0 = 0, +/- 0

Coachfavoriten gick rakt in i laget trots tuff konkurrens om platserna efter att ha missat 18 raka matcher. Fortfarande bra 20 år och har enorm arbetskapacitet och mycket fin storlek och fysik. Återstår att se om Tegprodukten kan utveckla förmågan att täcka puck och offensiven för att bli mer effektiv i anfallszon. Idag en renodlad energispelare.

***

Ganska intressant är konstatera att VIK har en hög med väldigt intressanta och spelskickliga forwards, men som inte direkt är kanoner på rören. Kräver att man ser till att få till matcher där spelet är ganska kontrollerat och inte speedig raggarhockey a´la Bofors. Får ser hur det går på lördagseftermiddagen mot den blåvita maskinen från Karlskoga…