Högklassiga avslut gav Västerås segern mot topplaget BIK Karlskoga

Matt Fornataro bjöd på ett riktigt konstmål mot BIK Karlskoga. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På lördagseftermiddagen lyckades VIK täppa till luckan upp till Karlskoga på andraplatsen. VIK vann med hela 5-1 efter väldigt hög klass i avslutningarna mot ett annars skickligt Karlskoga.

Det är märkligt i hockey, senast mot Malmö hade VIK spelet med avslutade för klent, i afton var BIK bra men VIK var bättre i avsluten och hade det där lilla flytet som bra lag har.

Matchen var jämn inledningsvis och det var bra tryck på läktarna. VIK-klacken var väldigt röststark i afton från start vilket synbart stärkte utespelarna.

BIK hade aningen mer puck inledningsvis men när NHL-spelaren Marcus Johansson (som faktiskt har nästan lika högt poängsnitt i NHL som Patrik Berglund) slarvade grovt kunde Kenneth Bergquist ge VIK ledningen. ”Bacon” är verkligen bra när han får lite tid och utrymme.

VIK drog sedan på sig några märkliga tvåminutare där det kändes som domare Pierre Schilken hittade några fantomutvisningar. Gästerna var vassa och tog tillvara på möjligheten att ta initaivet. I slutet av perioden kunde BIK kvittera efter fint passningsspel hela vägen från egen zon.

BIK var fortsatt heta och skickliga i andra perioden men VIK visade mest klass i avsluten. Först genom Patrik Berglund sedan genom Matt Fornataro fram till 3-1.

I sista perioden spelade VIK bra försvarsspel samtidigt som Mikael Backlund placerade en ny puck i krysset fram till 4-1. 5-1 i tom kasse genom Patrik Berglund.

Sammanfattning

BIK Karlskoga är ett bra lag med distinkt passningsspel, rörlighet och tuffhet. Värmlänningarna har fina kombinationer och pumpar på byte efter byte. Man förstår att de vinner i princip varenda match (nåja).

Men den starka VIK-defensiven och Lasse Johansson behöll åter lugnet och lyckades tämja Lenny Erikssons offensivt starka lag ute i sarghörnen.

När dessutom VIK visade mer klass och kyla i avsluten var segern klar för Västerås, även om det blev några mål i överkant. En spelare som imponerade i BIK var den lilla playmakern Marcus Nilsson. Nilsson visar att storlek inte betyder allt.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Väldigt kul att se Christoffer Björklund (bilden) tillbaka på backplats. Björklund var trots en lång frånvaro bra med pucken och 25-åringen blir helt klart en tillgång och skärper verkligen konkurrensen på backsidan.

Trots att BIK pressade på stod VIK-försvaret pall. Det blev inte riktigt så tufft spel som vi räknat med, och Viktor Mårtensson fick sitta på bänken hela matchen.

Mycket överraskande valde Fagervall att bänka Marcus Eriksson i förmån för att flytta upp Marcus Söderkvist från backplats till fjärdecenter. Söderkvist bildade istället en renodlad energikedja med Jonte Berg och Marcus Jonsson. Jonsson får till och med spela power play trots sin mycket begränsade offensiv, men ”Messys” fysik är bra att ha framför kassen.

Markus Kinisjärvi fick förtroende som tredjecenter mellan potentiella radarparet Kenneth Bergquist och Victor Backman. Det är nog främst konkurrens mellan Kinisjärvi och Marcus Eriksson om den platsen. Även Mikael Zettergren måste nog se upp när det nu börjar bli krig om de offensiva forwardsplatserna. Zettergren har fortsatt oflyt i avsluten och satt ett friläge i ribban.

Tack vare segern är det bara två poäng till BIK Karlskoga på tredjeplatsen. Men Södertälje och Örebro är på jakt bakifrån och det ser ut att bli en kamp mellan VIK, Leksand, Karlskoga, Örebro och Södertälje om de eftertraktade direktbiljetterna till vårens kvalserie. En kvalserie som ser ut se bli extra het med de allsvenska lagens NHL-stjärnor. När kommer VIK ha en lika god chans att gå upp? (om NHL-lockouten fortsätter)

Västerås tre stjärnor:

1. Patrik Berglund– Klev fram och satte det väldigt viktiga 2-1-målet i krysset efter en imponerande åkning i anfallszon. Tung i övrigt och svår att hantera för motståndarna, skapar mycket yta för Backlund.

2. Lasse Johansson– Tog 37 av 38 skott men var hela tiden välplacerad och merparten av skotten satt i bröstplattan. Bra stöd av VIK-försvaret.

3. Matt Fornataro– Iskall vid det vackra 3-1-målet, ett mål ur den högre skolan. Tog 58 % av tekningarna, viktigt att kanadensaren fortsätter vinna tekningar nu.

 

1 svar

  1. Läktarplats skriver:

    Så fungerade återigen VIKs säkra defensiv vilket grundlade segern mot Bofors. Hade gärna sett att någon av backarna, helst Mikkelson, blivit omnämnd som en av de tre VIK-stjärnorna. Men men, den här gången var det många som platsade för att omnämnas som VIK-stjärnor!