Frågan om tränarbyte allt hetare då VIK kostade på sig ny till synes oorganiserad och håglös insats då seriejumbon Kristianstad fick glänsa och dominera på en skridsko

VIK-fans och alla som satsat och jobbat så hårt för VIK förtjänar bättre. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Vad händer egentligen? Efter en serie ytterst tveksamma insatser kostade detta VIK på sig att ta en helkväll ledigt i Kristianstad på fredagskvällen. En direkt pinsam insats i 60 minuter där seriejumbon fick dominera och VIK kunde lika förlorat med 7-1 istället för de 3-1 det stannade vid.

Och VIK under Paananen på senaste tiden fortsätter att få motståndare att se ut som storlag. VIK får spelare att växa. I motståndarlag.

23-10. Ibland säger siffror tillräckligt. Så mycket vann seriejumbon chanserna i spel 5v5 (8-3 i PP-chanser).

Så 3-1-segern var i underkant, men Ryttar var, förutom någon tavla, mycket bra i kassen och stoppade ett än större hån mot alla som satsat på detta VIK i SHL2024.

Sämsta perioden på oerhört länge i första,11-2 (!) chanser 5v5 KIK. Kändes uppgivet från första nedsläpp, otroligt nog. 1-0 sedan Gunnarsson åter agerat suspekt, billigt bakom annars utmärkt Ryttar.

Inte mycket bättre i andra där KIK vann chanserna med 6-3 i 5v5, och 5-0 i PP. 2-0 kom sedan Gunnarsson otroligt nog var inne på ett nytt bakåt, men även annars okey Tornberg ur position efter en retur.

2-1 kom turligt på ett backskott efter Roe från blå, men välförtjänt att ständiga slitvargarna Skedung och Wikman fick varsin assist.

I tredje försökte VIK, men mest plikttroget och alibimässigt, och KIK vann chanserna med 6-5 i 5v5 och 3-0 i PP.

Istället kom 3-1 då VIK:s ofattbara strategi att ofta helt släppa spelare framför egen målvakt (i rädsla för att skymma denna) kostade ytterligare ett baklängesmål då Gustav ”Gretzky” Olhaver åter fick öppna landskap mot VIK, som han säkert aldrig får mot andra lag.

SAMMANFATTNING

Detta var faktiskt en av de sämsta insatserna under alla år jag följt VIK sedan tidigt 1990-tal, med tanke på motstånd och förutsättningar. Och då har man som VIK:are fått genomlida oerhört mycket. KIK borde ju vunnit denna med 7-1.

Var detta en signal från spelarna att de gett upp på Thomas Paananen? Så extremt håglöst var det.

Det verkar som Paananens idé att lämna över mycket till spelarna gällande spel och taktik nått vägs ände. Detta är inte skrivet i affekt. VIK:s försvarsspel har som bloggen belyst tidigare varit mediokert under två säsonger, och nio matcher nu, under Paananen.

Det verkar som Paananen inte klarar att styra hela gruppen utan spelare verkar ta ut svängarna utan att det händer något. En sådan i grunden väldigt bra back som Jimmie Jansson förefaller exempelvis nästan helt ocoachad och flänger över hela plan och det regnar in minusmål.

Då har vi inte ens nämnt Daniel Gunnarsson som snabbt tappat nästan allt och är ofattbara -9 och har 0+0 på nio matcher. Trovärdigheten i SHL-satsningen eroderas allt mer i takt med varje minusmål dessa toppbackar är inne på.

Som sagt har även denna blogg en hel del bra kontakter på insidan och väldigt många tycker att VIK borde få ut mycket, mycket mer ur denna trupp. En del undrar även om Paananen verkligen har det oerhörda taktiska djup som krävs för att ta ett lag till SHL.

Många i branschen tycker att VIK:s spelidé är otydlig, särskilt defensivt, där vissa till och med tycker den är helt kass.

Oavsett vad som händer kommer hedersmannen och den store VIK:aren Thomas Paananen ha en lika evig som given plats i den Gulsvarta Hjältedalen. Utan coachens insats 2017-2018 kunde VIK fortfarande varit kvar i Ettan nu. Det kommer vi aldrig glömma. Men då var då och nu är nu.

Intressant att som MrMadhawk skriver så sitter tydligen erkänt tuffe och framgångsrike coachen Peter Andersson arbetslös i Arboga, av alla ställen.

Andersson är ”old school” och stentuff, men en bra inspiratör och sitter inte och frågar spelarna vad de tycker om allt, på gott och ont.

Men med en sådan coach skulle det bli en tydlig linje, som verkar saknas i detta VIK under Paananen på senare år. Och de som inte rättar sig kring denna linje åker direkt ut med huvudet före under Andersson. En tuffhet som kanske Paananen saknar.

Och trots allt: Denna blogg tycker fortsatt att detta lag har många bra ingredienser som borde kunna hota mot en topp-4 som målet var i steg 1. Vågar Zetterberg göra något snart får också en ny coach lite tid på sig innan våren kommer.

Samtidigt måste Patrik Zetterberg snabbt rätta till misstaget att värva Alexander Rauchenwald och ta in en ny toppcenter, samt gärna minst en riktigt bra back som redan är på gång.

Annars ser truppen bra ut som Zäta givit Paananen. I alla fall i denna bloggs värld.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Linus Ryttar

3 Isak Skedung

2 Jesper Johansson

1 Filip Karlsson

29 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Kollade Elite prospects, Tomas Paananen spelade tydligen i Sura där jag bor sedan 2005. Säsongen 09-010 och 010-011 då visste ingen vem han var sedan året efter j20 tränare i VIK har själv spelat hockey men bara sett en match Sura mot VIK i div 1. Brukar träna Hockey 2 -3 gånger i veckan ska till Sura hallen 12-13 idag Söndag. Kollade VIKs hemsida nu inga intervjuer eller kommentarer från VIK om KRISTIANSTADs matchen där Paananen spelat tidigare i Div 1. Skrämmande att se intervjun med honom om MODO matchen från cmore, hur nöjd han var med VIKs spel. De är helt tyst från VIK nu förstår det.

 2. Örjan skriver:

  Något som slog mig när jag läste om ändring av biljettpriserna
  Var inte Anders Berglund inblandad igen i VIK angående arenafrågan och hur VIK skulle gå vidare ??
  När han va med förra gången var det väl han som ville ha bort nästan hela ståplats i hallen
  Men fick väl backa då
  Nu fick han till 80 talet sittplatser brevid ståplats
  Men i mina ögon ett fantasipris på dom platserna
  Var väl 230:- samma som ytterplatserna på långsidorna
  Har inte sagt något om dom biljettpriserna om dom sålt fullt varje match

 3. Kritisk skriver:

  Någon som hört om Paananen och Z sagt upp sig ännu eller ska de behövas att dom sparkas under morgondagen?

 4. Rockis skriver:

  Vad händer? Spelare som glider på en grilla, inte tar i, ständigt feltajmar o dräller med gummit. Ett lag som inte lirar som ett lag. Ngn gasar när andra bromsar. Ngn bromsar när andra gasar. Hav av ytor som motståndarna käkar upp. Fattar ingenting. Har man inte krav på sig som elitspelare? Mot oss supporters, partners och vårt klubbmärke? Ska man tvingas byta till Idol på fyran för att få lite underhållning? Nä tack, kom igen nu vårt Gulsvart för bövelen. Var är den sammanhållning som ni säger ska vara ett signum för laget? Iaf för några år sedan. Sluta fuska, börja jobba. Lira, ha kul på jobbet o gör det bästa du kan. En majoritet nu ser ut att inte vilja lira. Kanske ngt mentalt otäckt spöke att ta tag i för ansvariga?

  Fryckis är den enda riktiga centern och som leder sin femma. Övriga är vadå? Karlsson? Skedung? Rauchenwald? Pinsam nivå just nu där.
  Nä, fixa omedelbart en toppkedja med Svensson, Frycklund o Lunsjö. Fri lek gäller för dessa och då kommer poängen att trilla in. Ingen taktiktavla behövs där, skulle bara förstöra. Dessa 3 skulle leverera och underhålla. De skulle våga att misslyckas och sedan komma igen o lyckas. Göra succé o bära Gulsvart. Övriga kan gå in för att lira 0-0 i sina byten. Fixa genast fram en ny Dyk/Meyer/X som hos Kringlorna tidigare och låt dessa våra 3 bästa få lira så ofta de orkar. Sluta upp med att smeta ut de bästa på alla 4 kedjor, där ser jag en klar svaghet från tränarhåll sista åren. Vi är sällan med i topp 15 i poängligan och det beror ju förstås på denna kapitalförstöring. Fortsätt med duktiga Ryttar i kassen och kör stenhård start o stopp på träning med många sega backar o oheta forwards. Få upp tempot. Trapporna upp till västra sittplats o taket funkar också efteråt med gympadojjor. Med grodhopp på nedväg. O upp igen. Med tidtagarur. Ansvarig chef – Z – måste få sina anställda att stämpla in. Han ska stå där o ryta. Varje dag. Även signalera ut detta i media. Sluta med floskler. Vågar du inte agera i motgång ska du inte ha uppdraget. Ledarskap efterlyses både på is och runtom. Nu.

  Kom igen vårt Gulsvart! 💛🖤

 5. Hasse Åberg skriver:

  Det är nog inte en fråga OM ett tränarbyte utan mer om NÄR det skall ske.
  T P verkar ha uttömt alla sina ideer om hur man ska få laget att samverka, har ju hittills inte funkat i år eller tidigare år heller.
  Det kan man nu se på spelare som har ratats av VIK-organisationen tidigare då de flesta verkar få en uppgradering i spelet mot VIK-tiden.
  Kanske att Pannan kräver för mycket disciplin i spelet så allt blir krampaktigt, inga egna initiativ tillåts.

 6. Steffo skriver:

  Lite oroväckande med pannan som kommenterade förlusten till VLT igår ” jag har inget bra svar” . Verkar lite i chock över prestationen. Även oroväckande att sportchefen inte är ett dugg orolig för nyförvärvet DG i artikel dagen innan. Själv hade man legat sömnlös

 7. robert jonsson skriver:

  Den mentale coachen verkar ha rejält med arbete att göra med laget. Ledande spelare underpresterar och detta gör att komplementspelarna alibispelar utan självförtroende. Dock för tidigt att tala om tränarbyte efter 9 omgångar av 52.
  Efter 15 – 20 omgångar med fortsatt ”kräftgång” kan man börja ha funderingar avséende detta.
  Trots allt har de flesta förlusterna kommit mot tilltänkta topplag.
  Nu gäller det att ta på ”blåstället” och gå tillbaka till grunderna och inte fara omkring som yra höns på isen.
  Linus Ryttar var den ende som gjorde en bra match denna kväll.

  • Alkemisten skriver:

   Han är mental/utvecklings coach för enskilda spelare, inte för laget som helhet, det han viskar i örat på enskilda spelare kanske inte höjer laget. men han är ju barndomskompis med Zäta så där är säkert allt bra….

 8. Kjell Jansson skriver:

  Satsa pengar på några nyförvärv som gör skillnad, defensiven behöver ju förstärkas omgående.Sen får väl Z göra en vända ner i båset och visa vad som gäller om man vill spela i VIK.Att göra sitt bästa på jobbet får vi alla göra .

 9. Emme skriver:

  Tyckte från början att det var väldigt märkligt att ta ton Fagerlund, bästa polare med Paananen. Det säger ju också lite om inaveln i föreningen. Det krävs fräscht tänk utifrån ibland och det är nog tid för det nu.

 10. Örjan skriver:

  Dax att göra en RENSNING i organisationen
  Som Tjomnen gjorde i Leksand
  Där flera fick lämna
  Tycker det är för många ” ryggkiiare ” i VIK och fler med bäst före datum på
  Bort med dom
  Z har gjort sitt
  Bärsa har gjort sitt
  Patrik Sjöström har gjort sitt
  In med nytt friskt blod i föreningen
  Folk som inte är från dom egna leden utan kommer utifrån
  Har inte gillat Z sen han sura för att Lill Z inte tog plats i A-laget när han var junior och istället gick till Skellefteå och spela J20 där
  Enda jag tror på idagens organisation är Kevin men tror att han inte har det så lätt med dom andra

 11. Svanteturesson skriver:

  Väntat. Kom igen nu. Vi kan mycket bättre. Kan inte bli sämre. Uppåt och framåt som gäller. Nu är vi i avgrunden. Allt kan bara bli bättre. Kämpa gulsvart!

 12. PatrikH skriver:

  Något dränerar spelarna på energi, koncentration och fokus i alla fall. Något är uppenbarligen fel, laget ska kunna betydligt bättre, men får inte ut en bråkdel av deras potential. Laget saknar ett stabilt spel i samtliga zoner, främst i försvarszonen där uppspelen är långsamma och osäkra, spelarna spelar inte på intuition, utan tänker hela tiden några sekunder för mycket vilket drar ned tempot och leder till dåliga lägen där de inte längre har några spelalternativ. Jag tror inte en sekund på att byta tränare, de ska ta sig igenom detta tillsammans och börja lita på sig själva och varandra och bli ett lag igen!

  • Bozo skriver:

   Kanske ska köra helt utan tränare då, då tränaren inte verkar ha något med hur det ser ut.

 13. gns skriver:

  Riktigt dåligt och rent pinsamt! En annan har spelat hockey på ungdomsnivå och det här spelet liknar grunderna, då 5 man står still på isen och väntar på instruktioner?

 14. Jan Malmberg skriver:

  Varför göra sig av med Sebastian Benker han gjorde 3 mål idag mot HV71. 27 poäng förra säsongen i VIK! Han har gjort 8 mål på 9 matcher i Almtuna . Idag skämde Paananen och hans ”adepter” ut VIK! FULLSTÄNDIGT.BEDRÖVLIGT 🎃

  • Pelle skriver:

   Benker spelar i kedja med Hertzberg och den mycket fine centern Emil Berglund som slår perfekta passningar som Benker kan skjuta direkt på. Två av målen idag är PP-mål där Berglund står bakom mål och lägger in en perfekt passning in framför mål där Benker står.

   VIK måste få in en center i den klassen. Vi har ju Zäta kvar, men han får alldeles för sällan skottlägen. Han skulle behöva skjuta mycket mer.

 15. Jari Vitala skriver:

  Ta ner Pannan från pedistalen någongång. Han framställs som någon slags VIK-ikon likt Flygis eller Marcus Söderkvist. Pannan är från VHC, spelade 1 1/2 säsong med VIK i div 2 och div 1. Sågs som en ganska självisk spelare från sina lagkamrater med sina onödiga utvisningar och jakt på egna poäng och framgångar.

  Javisst. Han tog upp VIK I HA, jättebra och viktigt för klubben men frånsett debutsäsongen i HA så har han inte presterar alls och han nämns absolut inte längre som en blivande stortränare i SHL
  Pannan har gått på myten om sig själv som en ny Sam Hallam och som du skriver så har han blivit ordentligt avslöjad som schackspelare under flera säsonger.

  VIK behöver verkligen rensa upp och starta om. Tycker att Z kommet otroligt billigt undan, kan bero på att han är så otroligt skicklig på att prata. Var på en sponsorfrukost och karln sluta aldrig prata, flög bra floskler ur honom varannan sekund som hänförde publiken.

  Intressant också med artikeln i dagens VLT om RL och hans brillians, märkligt då flera av oss som följer vik sedan länge upplever laget som mjukare och mer ångestfyllda än någonsin. Vad gör han förutom fantastiska dokument och IUP planer? Eller är han där för att Z hjälper en gammal polare och lumpenkompis?

  • Håkan skriver:

   En annan fundering spelarna måste väl spela som tränaren säger?

 16. Peter T skriver:

  Om vi ska vara ärliga, den som räddade oss från ett fiasko i ettan, stavas CS (Conny Strömberg).
  Det va när han kom in vid dead line som saker hände.
  Innan CS såg det väldigt mörkt ut, tragiskt, men kanske att Thomas Pannanen gjort sitt i VIK.

  • Breider skriver:

   Det har du absolut rätt i Peter, hans mål i just Kristianstad räddade oss.

 17. David skriver:

  Om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag Peter Andersson var huvudtränare i Örebro när det gick upp till shl säsongen 2012/2013 efter att ha varit tränare i Örebro i fyra och en halv säsong.

 18. David skriver:

  Om jag inte är helt ute och cyklar så tror jag Peter Andersson var huvudtränare i Örebro när det gick upp till shl säsongen 2012/2013 efter att ha varit tränare i Örebro i 4 och en halv säsong.

 19. Bozo skriver:

  Med facit i hand skulle Paananen hoppat på som assisterande i SHL, det är den skolan han skulle behöva. Men förstår honom när man är inne i ruset i bubblan. Det ruset lär vara borta nu.

 20. D skriver:

  Tack för en oerhört bra blog. Mycket intressant läsning. Intressant också att MrMadhawk skriver om det här. Det han skriver brukar ofta stämma och ingen rök utan eld ofta från hans sida.
  Det jag funderar på är om Lars Ivarsson var ett för stort tapp och att Patrik Fagerlund inte riktigt har samma erfarenheter och kundskaper. Tror Lars bidrog med väldigt mycket kundskap. Tyckte försvarsspelt förra året var mer tydligt även uppspelen

 21. Bozo skriver:

  Förmodligen har styrelsen koll på det mesta, med tanke på att den sportsliga ledningen endast sitter med kontrakt denna säsong. Det är tentamensprov för fler än tränaren.

 22. Bozo skriver:

  Zäta ska väl ner och bästa i båset en vända först. I vilken gång i ordningen?

 23. Johan skriver:

  Har gått på VIKs matcher sedan 1992, många här har säkert gått väldigt lång tid innan mig, har alltid stöttat klubben och aldrig gått hem från matcher . Men nu har jag fått nog efter att sett ett sådant , på pappret bra lag, få utanpå extremt lite! Skandal!

  Alla som vill ge Pannanen chans efter chans, varför?
  Paananen ska bort snarast!
  Saknas mod att ge han sparken eller att karl inte förstår att han ska säga upp sig själv tycker jag att styrelsen ska sätta han på läktaren!
  Vill även slänga en känga att Z kanske ska säga upp sig?

  Kämpa nu Spelare!

  Sen är de skillnad på att vara Kritisk och att gnälla