VIK får fortsatt ut väldigt lite av materialet mot ”topplag” då MoDo vann efter plötslig scenförändring & HA:s domarpolitik på nya bottennivåer då AIK:are och BIK:are fick döma och vara usla…

 

Hörde att Andreas Lindh blivit domare och ska döma Karlskoga och Leksand särskilt ofta. Nä. Skojade bara.

Men tyvärr är så dåliga skämt vardag under den bottenlöst usla domarpolitiken i HA med dagens domarchef. Samme domarchef som nu förresten nu har ändrat sig och tycker plötsligt att crosscheckings i huvudet kan ge avstängning. Men för sent för Fredrik Johansson…

Så mot MoDo på onsdagskvällen fick vi en AIK:are och en BIK:are som domare (!). Det är bortom ord att en proffsliga som HA är så fantastiskt pajaslika i detta misstänkta jäv att vissa får döma i sitt geografiska område.

Annars vann Modo ganska rättvist med 4-1. Här håller vi två tankar i huvudet samtidigt.

0-0 efter första mot snålt Modo som inte bjöd på mycket och det märktes att MoDo till slut fått en riktig tränare i Mattias Karlin.

Det kräver lite extra att lösa mittzon mot Karlins lag. Men VIK gjorde det bra trots att Wessner blundade för två solklara då bland annat Jesper Johansson fick klubban urslagen ur händerna, men AIK:ren och BIK:aren gav övertänd Rauchenwald två gånget två för onödiga crosscheckings.

Trots det 6-3 chanser VIK 5v5, 0-5 chanser Modo PP.

Andra perioden började med att Lunsjö hade en puck på mållinjen efter en utsökt pass av Filip Karlsson, men BIK:aren dömde bort. Säkert rätt, men skulle BIK vilja att Andreas Lindh, eller Viktor Mårtensson, skulle videobedöma deras matcher?

Sedan hände något, kanske justerade Karlin taktiken då MoDo fick massor av farliga spelvändningar. VIK hade mest puck, men 10-4 chanser MoDo, ofta på spelvändningar.

0-1 på ett friläge sedan en annars utmärkt Bergman misslyckats med ett nerlägg efter 22.28. Direkt på det ett nytt friläge för Woods efter att Jansson och Rauchenwald gick bort sig, och österrikaren verkade åter bänkas efter det och Filip Wiberg kom in istället.

Något hände nu och Modo skapade massor, men JG bra. Dock borde JG tagit pucken då en junior enkelt lade in 0-2 sedan Jansson gick bom, och Lavoies backchecking var inte den bästa kanske efter 28.42.

BIK:aren och AIK:aren missade även en solkar hög klubba i ansiktet på Z som utgick, men återkom. Direkt efter tyckte BIK:aren och AIK:aren matchstraff på Frycklund efter en videobedömning och en tackling i ryggen. Man pratade ihop sig efter det länge, men ej efter den höga klubben på Z…

Taktisk utmaning inför tredje utan Frycklund då Modo ändrade saker och skapade massor i andra. 0-3 kom i slutet i PP i andra.

I början på tredje insåg kanske AIK:aren och BIK:aren att deras insats skulle granskas, så de gav väl VIK några PP.

Men 0-4 på en ny spelvändning sedan Jansson åter gått bort sig högt och en annars bra Persman gick på puckföraren på en 2-mot-1:a vilket gav enkel gata MoDo.

Dock 1-4 efter ett oerhört bra byte av Zetterberg då denne spelade fysiskt, och fick även vara sist på pucken efter bra spel Roe, Bergman och Tornberg efter 46.55.

Efter 49.34 åkte sig Lavoie fri efter bra pass Karlsson. Straff, som dock Lunsjö satte i ribban via en fin fint. VIK gjorde det ganska bra i tredje trots att Frycklund saknades och vann chanserna med 11-6 i 5v5. Men det räckte inte.

SAMMANFATTNING

Två tankar i huvudet samtidigt. Modo gjorde det bra och vann välförtjänt. Men att misstänkt jäviga domare tillåts är helt otroligt. Men att domarpolitiken är amatörmässig visste vi ju redan.

Tyckte faktiskt Wessner inledde domarkarriären lovande. Men sedan har väl den agendadrivna domardyngan i HA drabbat även denne BIK:are. Nog om domarnas pajaskonster.

VIK har nu segrar mot bottenlagen Kristianstad, Vita Hästen och Tingsryd, och mittenlaget AIK. Gott så, även om det inte var direkt 100-procentiga insatser.

Men oroväckande är att VIK verkar ha så svårt mot topp-6-lagen. 1-4 mot HV71, 1-4 mot Karlskoga, 2-5 mot Södertälje och nu även 1-4 mot Modo.

Noll poäng och 5-17 (!) i mål mot de lag som alltså nu ligger topp-6. Undertecknad är inte någon bra taktiker och det är svårt att analysera detta. Men Paananen får hittills inte ut tillräckligt av sitt på pappret bra lag mot toppmotstånd.

Det är fortsatt tidigt, men Patrik Zetterberg behöver ha luppen på detta. Det känns som alla dessa ”topplags” tränare har lyckats vinna den taktiska kampen mot Paananen. Kraven är högre även på VIK-tränaren denna säsong och då måste VIK:s intressanta trupp drillas till taktisk perfektion.

Undertecknad får inte riktigt ihop det då VIK ändå skapar relativt mycket chanser i 5v5, i afton vann VIK de chanserna med 21-19 mot MoDo, dock ska vi ha med att MoDo nog bevakade lite tredje och satt lågt.

Och många spelare gör det ganska bra, men är det mer frukten av individuella prestationer, än någon briljant spelidé?

En del kontakter på insidan ute i landet tycker inte att VIK:s spelidé är tydlig. Sedan är frågan om VIK har tillräckligt tuffa spelare att ta sig in på insidan och producera mot taktiskt starka lag som MoDo med många bra backar?

Det är ju totalt sett en ganska småväxt och finessorienterad forwardssida som Zäta satt ihop, där nästan allt hänger på snabba kombinationer och sylvasst passningsspel, snarare än att forcera in puckar i nät med kraft. Då än viktigare med en kristallklar spelidé, kan tyckas.

De fyra bottennappen mot topplag ställer en del frågor redan nu…

Dock positivt att Persman gjorde en stark ”riktig” debut. Det lovar mer där för den tuffe och store backen som vann många närkamper. Östman fortsatt briljant.

Många backar gjorde bra saker, faktiskt. Jansson var bra många gånger, men alldeles för högt upp och för het på flera av målen. Kaptenen måste vara mer varsam i spelet utan puck.

Karlsson gjorde sin bästa match för säsongen, men saknade lite kraft att forcera MoDo i tredje. Zetterberg tog för sig bra fysiskt, och Bergman gjorde mycket bra tack vare sin snabbhet och passningsprecision. Wikman drev massor.

Sedan verkar Rauchenwald vara riktigt i frysen nu, nästan som Iacobellis blev snabbt. Rauchenwald tog två onödiga utvisningar utanför egen zon i första, gick bort sig vid ett friläge för MoDo, petades, fick sitta av Frycklunds femma, fick sedan ta Frycklunds plats – men petades igen i slutet av tredje…

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Ludvig Östman

3 Filip Karlsson

2 Lukas Zetterberg

1 Marcus Bergman

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1634764953
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1450935497568755714";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1450935497568755714";s:5:"pDate";s:19:"2021-10-20 21:22:34";}}";

26 Kommentarer

 1. Niklas Danielsen

  Vore kul att se hur det ser ut z kontra nj i presterande nyförvärv över 3 säsonger.

 2. Mats i Wien

  Dags att Beta tränare , han klarar inte av att styra ett skepp med bra spelare, Stäng in er i omklädningsrummet och prata igenom era svagheter

 3. Observant.

  Återigen en jäkla massa gnäll på allt och alla. Rom byggdes inte på en dag och psykologi och sjukdomar spelar också in. Mot AIK var det medstuds igår motstuds med både spel och domslut. Små marginaler. Men framför allt höj nivån i kommentarerna. Var väldigt glest med berömmet efter AIK men nu skall sågen fram direkt. Tror ni Gunnarsson eller övriga blir bättre av allt gnäll? I med och motgång stöttar man sitt lag.

 4. Kent

  Tex Williamsons återkomst i MoDo visar vilken betydelse en toppmålvakt har för ett lag. Han kommer att få en avgörande roll i serien för MoDo!

 5. Fredrik

  Hmm… Går lite emot strömmen. Tyckte att VIK var det bättre laget under större delen av matchen. Marginalerna var emot oss dock. Ribbskotten, pucken på mållinjen, flertalet närskott (mestadels Rauchenwald tror jag?), slagskottet som Lunsjö hade mitt framför mål som gick utanför efter fin passning av Lavoie. I övrigt en del ”otur” med domarbesluten kan jag tycka och en Rauchenwald som inte var på topp mentalt med sina två ytterst onödiga krosscheckingar i första perioden.

  Tycker att VIK var det bättre laget helt enkelt. Marginalerna var emot oss dock denna gång och det räcker i många fall för att tippa över från vinst till förlust.

 6. Jan Malmberg

  17 kommentarer nu 10.55 förstår att folk är förbannade. Domaren dömer som han vill men i huvudet står det still, en gammal slogan. Vad fan göra åt det. VIK fick tydligen hybris eftet att pucken låg på mållinjen ock gick bort sig fullständigt resten av perioden sedan var matchen körd. Paananens prat om att VIK var det bättre laget är skitsnack enligt mig. Folk på läktaren tyckte inte det när VIK beter sig som dom gör! Man kan inte släppa till frilägen och avslut i slottet i parti och minut. Gör om Lorek till nya Benker(forward) om han är inne på massa mål bakåt.Vad som händer med Paananen får framtiden utvisa! DETTA ÄR INTE OKEJ 🏒🥅

 7. svanteturesson

  Domarna / domarvalen kan vi inte påverka så det slösar vi ingen energi på. Mina huvudsakliga noteringar från matchen igår:
  1) Pucktempo från egen zon för låg
  2) Z:a (efter att Fryckis åkt ut) var den enda som visade djävlaranamma.Och det behöver ske tidigare i matcherna. Måste till fler i laget som visar ledarstil.
  3) Modo var mer spelskickliga, bättre pucktempo och snabbare på rören än oss.
  4) TV bilderna ivarjefall visade ingen direkt coachning/peppning i båset. Utgår från att det sker men inget man såg på tv-bilderna.

  Lite märkligt ändå då vi har hemmaplan och med publik i ryggen borde vi varit mer taggade.

 8. Lars-Erik Karlsson

  Det är inte domarnas fel att VIK förlorar. Spelet går ju trögt i alla delar, finns ingen fart i uppspelen, går bort sig i försvaret, går fram med laget i fel lägen. Det var mycket lätt för Karlin och Modo att se var VIK,S svagheter var. Då vinner man matcher.

 9. Bozo

  Tycker mig se en svaghet i bloggarens statistik. Visst VIK möjligtvis vann antal chanser. Men Modo hade betydligt mer öppna chanser. Detta eftersom VIK hade betydligt mer misstag.

  1. Mikael Norén

   Så kan det vara, men så kände inte riktigt jag, Modo hade dock en period i början på andra då det regnade in farliga chanser. Officiella statistiken hade också 30-29 till VIK gällande avslut i sektorn.

 10. Johan

  Samma visa som förra året med en tränare som inte får laget att fungera/få ut allt i lagsporten ishockey .
  Ser fram emot nästa säsong när Paananen är borta och ersatt då han inte kommer få sparken under denna säsongen tyvärr..

  1. Johan

   Kanske kan vara en idé att sätta Paananen på läktaren nästa match istället för spelare , peta spelare och ta in tillfällig coach och se om de kan bli skillnad?

   1. Peter

    Det hjälper inte att kräva tränarbyte. Tror inte att där finns problemet.
    Det såg över stora delar bra ut. Dålig domarinsats kan lätt påverkar spelare mentalt. Och plockas det bort lagets bästa spelare försvagas laget rätt reellt.
    Det går åt rätt håll och det finns flertal exempel även om man tittar i backspegeln för VIK där det gick trögt men serien avslutades starkt.
    Jag hade hoppats på 3p men ser än så länge inget oror. Värre om laget internt inte håller ihop längre….

 11. Steffo

  Dags att jobba på lite vinnarkultur
  – varje match är viktig, Ser man serien som transportsträcka som man verkar ha gjort några år nu kommer hallen gapa tom och sponsorerna bli missnöjda på all negativ publicitet.
  -Inga ursäkter (domarn är dum, buhuuu)

  Kom igen VIK! Dags att tagga till rejält.

 12. Kalle

  Vi kan vrida och vända på det här i all oändlighet, Domarna, coachingen, målvakten? Jo allt det påverkar.

  MEN. Ingen kan blunda för att en av Daniel Gunnarsson eller Jimmy Jansson ALLTID är inne när motståndarna gör mål. Jag älskar Jimmy Jansson men han har varit helt bedrövlig bakåt i år. Båda målen han är inne på är han också rätt mycket orsak till. Varför släpper det tredje backparet aldrig in nått bakåt?

  Sen att plötsligt spela Gunnarsson är boxplay igen är jävligt märkligt, han har väll varit inne på flest mål bakåt av alla spelare i hela serien!?

 13. robert Jonsson

  Ganska enkelt och skylla förluster på domare. Sett till matchen så underpresterar dock de spelare som är tänkta att vara ”ledande spelare” i VIK. Dessutom så vann Williamsson målvaktskampen mot JG och Karlin tränarkampen mot Paananen.
  Karlin har en vidunderlig förmåga att under matchers gång förändra det taktiska upplägget beroende på hur matchen utvecklas.
  ” Fegtänket” i VIK som pågått under flera säsonger måste bort och även mer etablerade spelare i laget lär sättas på sidan om man underpresterar.
  Borde vara dags för Linus Ryttar i målet i nästa match.

 14. Steffe

  Tycker vik förlorade väl mycket tekningar mot Modo,vad säger statistiken?

 15. Bozo

  Paananen kommer inte upp ur klistret laget hamnade i förra säsongen. Han jobbar nog hårdare och hårdare, medan det ser ut som spelarna gör tvärtom. Är defensiven för dålig igen för spelidén? Uppspelen går så sakta och flera av backarna tittar och tittar, medan respektlösa motståndarna hinner upp i ansiktet.
  De bästa lagen i långa loppet är de som har förmåga att ändra taktik och spelsätt utifrån motståndare och matchbild (om man inte har en helt överlägsen trupp). Här känns VIK underlägsna.

 16. Långt från AIK-BIK-VIK

  Tappa inte bort dig i ett halvbittert supporterskap för bloggen intresserar så många andra. Skulle istället gärna höra hur du vill lösa ekvationen ”få in fler gamla spelare som domare” med ”kan absolut inte döma i serie där man spelat tidigare utan att ständigt bli kallad jävig”.
  Kvalitet på domare är en sak. Att utmålas som köpt eller medvetet partiskt är något helt annat.
  Mer klass önskas även här.

  1. Mikael Norén

   Kan slå vad om att du inte skulle önska att ärkegrisen i ditt favoritslags ”lokalkonkurrenter” skulle döma ditt lag. Så enkelt är det.

   Annars borde väl domarlöner upp, för det märks att för få av de bästa lockas till detta yrke nu. Vissa som misslyckats i skolan, yrkeslivet mm verkar välja detta som en typ av kompensation. Här får sådana typer chans till lite makt och synas.Tyvärr. Allt sker av en orsak…

   1. Långt från AIK-BIK-VIK

    Känsligt kanske det är men jag har stått på andra sidan och vet också man fungerar som människa och domare. Jag har ju även svårt att se att du skulle göra ett medvetet dåligt jobb om du bytte till en konkurrent bara för att du har en historia i VIK-bloggen.

    Det är bara supportrar som fastnar i känslorna åren efter. Bland spelarna finns en stor respekt, även för den största konkurrenten. Det finns även en stolthet att alltid tävla. Frågan är i så fall hur länge denna karantän ska vara innan man ska kunna döma en serie man spelat länge i. Wessner spelade sist 16-17. Hur många spelare idag spelade där då, exempelvis?

    Bedömas efter sin beslut måste man alltid få göra men blir man för färgad av historien så tappar man trovärdighet hos alla utom den närmaste supporterkretsen.

    … för det kan väl knappast vara så att såväl AIK och BIK är VIKs ärkefiender? Så länge har jag följt serien nära att man borde ha noterat det men det vet du definitivt bättre än mig. Min känsla blir att du förstärker för att provocera och min feedback var bara att det blev för mkt supporter med bara hjärta och för lite analytiker med mycket hjärna, vilket jag har tyckt att du utstrålat tidigare.

    Hoppas på en studs upp igen. Du är duktig och intressant att följa även för mig som har hjärtat i ett helt annat lag än de vi pratat om här men som tack vare dig hittat många fler spelare att gilla i den här serien.

    1. Mikael Norén

     Tack, det var roligt att höra! Det som driver mycket av intresset och betalar domares och spelares löner är just hjärtat som supportrar/sponsorer har.

     Men ibland blir det för mycket, även för mig. Men utan det drivet och hjärtat hade tex denna blogg aldrig funnits från början. Men tror tex ändå att Björklöven, som kanske inte älskar Skellefteå (om jag fattar rätt), skulle ha svårt att se en fd ful spelare från Skellefteå döma Lövens matcher, och dessutom göra det dåligt…

     Vissa spelare är kanske helt enkelt inte lämpade att bli domare, lika lite som slagskämpen George Parros är att ansvara för säkerhet i NHL, och där har resultaten blivit därefter.

     Tar man bort för mycket av känslorna ur supporterskapet är det förenat med risker, och frågan är om det finns tillräckligt många affärsmän som då vill gå på hockey med lite andra syften?

  1. Pelle

   Du tänker bakvänt, eller så driver du bara. Tänk Wessner. Tror du att han gillar VIK?

 17. Kalle

  Just nu känns det som att vik har en förstacenter och 3 fjärde.. Det är dags att Jansson och gunnarsson prioriterar defensiven. Något jag också lagt märke till är att vik mer sällan än motståndarna, skymmer målvakten. Där tycker jag att rauchenwald har varit okej. Och han tenderar att skjuta direkt, när han är framför kassen, mer än många andra.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit
Oskar Laurell - AvatarOskarLaurellOskar Laurell

@LeifTagg @VIKFanCentral Helt klart är att 20 insläppta mål är åtminstone sex, sju mål för mycket. Men jag vet inte… https://t.co/02Etm3xO1N

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto