Frågeställningar inför AIK, vad krävs för en topp8 & Ahnelöv till Karlskrona

Kan Frycklund hitta tillbaka till det fina och enkla spelet från tidigare på säsongen? Då doftade det SHL om den starke centern. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagskvällen är det bortamatch mot ett AIK som senast vann med 5-2 hemma mot Hästen.

Efter den dåliga starten med bara en poäng på de sex inledande matcherna och målskillnad 10-22 kan det vara läge att se hur VIK spelat sedan dess.

De senaste 16 matcherna har VIK spelat ”500-hockey” som man brukar säga i NHL när man vinner/förlorar varannan. Således 8 segrar och 8 förluster med en målskillnad på 36-33 och man har tagit 25 poäng på dessa 16 matcher, ger 1,56 i snitt.

Det poängsnittet hade räckt ganska precis för en topp-8 i dagsläget om man inte hade haft det tunga bagaget från säsongens första sex matcher.

Kommer då det räcka om man fortsätter spela ”500-hockey” för att nå en topp-8? Det vill säga att man håller poängsnittet från de senaste 16 matcherna över de 30 matcher som är kvar, men såklart behåller ryggsäcken från första sex. Då kommer man ta 1,56*30= 46-47 poäng till att addera till de 26 poäng man har idag. Det ger en teoretisk slutsumma på 72-73 poäng.

Almtuna som idag ligger 8 är med sitt poängsnitt på väg mot 75 poäng. Med andra ord måste VIK göra det ännu lite bättre kommande 30 matcher för att ha chans att nå playoff. Det måste helt enkelt bli slut med att ”vinna-förlora-vinna-förlora” och ”500-hockeyn” om det ska bli playoff.

***

Nyckelfrågor inför AIK:

 • Kommer formsvaga Niklas Lihagen kunna börja hitta tillbaka till briljansen från de första 10 matcherna, då han var ruskigt het? Det måsta han snart göra, tunna VIK har inte råd med att en så bra spelare inte får ut något.
 • Kan Henrik Lundberg direkt kliva in och täta mot AIK? Det lär behövas om vi ska ha chans till poäng mot ett AIK som gör mest mål av alla lag på hemmaplan.
 • Kan Mikael Frycklund, som bitvis var dominant inledningsvis, hitta formen och börja spela lite enklare och utnyttja storleken mer?
 • Orkar veteranerna Stefan Gråhns och Fredrik Johansson vara så fenomenalt bra som de senaste matcherna en längre tid?
 • Kan begåvade Daniel Bernhardt, som jag tycker välbehövligt höjt intensiteten på sistone, fortsätta med detta och på köpet börja producera mer?
 • Kan Simon Karlsson, som många tror, vara backen som producerar närmare en poäng per match och samtidigt vara allround med massor av istid?
 • Kan Jimmie Jansson och Alex Lindelöf, som båda verkligen varit glädjeämnen på sistone, fortsätta ta kliv på backplats och ta för sig allt mer?

***

Gustav Ahnelöv har föga överraskande lämnat laget. Inledde piggt men sedan gick något snett. Gjorde även ett mycket snyggt avgörande mål på straff mot Oskarshamn och några fina matcher. Men sedan vissa problem i defensiven.

4 svar

 1. emil skriver:

  Vad är statusen på mylläri egentligen? någon koll på när han väntas vara tillbaka?

 2. Vimmerbyarn skriver:

  Oavsett vem som vaktar målet, får vi hoppas på det bästa! ??

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Är verkligen AIK borta rätt match att inleda med för Lundberg med tanke på hur länge han har varit borta? Dahlbom må vara ojämn, men man har samtidigt ingen aning om vart Lundberg står efter sin skada.

  • Mikael Norén skriver:

   Vimmerbyarn, antar att de kollat honom noga. Sen är ju inte AIK ett lag som kör över målvakter, men hade nog inte ställt honom direkt Karlskoga borta… 😉 men pepprad med skott kommer han bli.