Franssons 36 räddningar och en tät defensiv bärgade åter tre poäng i Mora

Björklund fick sätta ett fint skott i krysset. Förhoppningsvis bidrar det till att höja självförtroendet och spelet till nivå med hur Björka spelade i slutet på fjolårssäsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På lördagseftermiddagen var det “business usual” för detta så defensivstarka Västerås då Mora gästades. VIK förlorade skotten med 37-28 (26-13 efter två perioder) och puckinnehavet med 56-44. Men i den viktigaste kolumnen segrade åter VIK med 2-1 efter ett litet spelmässigt lyft i tredje perioden.

Mora med originelle coachen Patric Wener kom ut hårt i första perioden och vann skotten med hela 16-5. Wener, som gjort en stor sak av VIK spelar så fult, var nog nöjd med sitt Mora. Dock var det mestadels skott från distans från Weners gäng.

En allt bättre Viktor Mårtensson lyckades faktiskt mer eller mindre dribbla sig fri med sköt bom vid friläget under första perioden. “Big Vic” gör ett bra jobb i att försöka ta initiativ och transportera pucken. Caputi hade också en rejäl chans i första.

I andra perioden var VIK-offensiven om möjligt ännu tunnare och inte många passningar satt. Mora gjorde det bra och störde VIK över hela banan. Mora fick även ett mål bortdömt för spelare i målgården. Fransson rusade rutinerat direkt fram till domaren, som blev tveksam, och videogranskade det hela till VIK:s fördel.

Inför tredje perioden twittrade undertecknad att det knappast kunde bli sämre offensivt. Något som visade sig bli rätt då VIK lyfte sig i passningsspel och mottagningar i sista akten. Det ska också sägas att Mora redan efter halva andra perioden inte orkade upprätthålla samma press längre.

McArdle är nu trea i VIK:s poängliga med 2+4 på elva matcher. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

McArdle (bilden) var energisk hela matchen utan att få ut så mycket av det. Men i tredje perioden skulle “Big Mac” äntligen få utdelning efter en massa poänglösa matcher.

Först dribblade McArdle vågat längs blålinjen och hittade Caputi centralt i banan. Caputi visade sedan åter prov på sitt fina spelsinne och höll iskallt i pucken och släppte till Björklund. Backen satte sedan sitt första mål och poäng för säsongen fram till 0-1 efter 43.24.

Sedan visade Fredrik Johansson klassen då han först rånade Jonathan Harty på pucken i egen zon. Freddan åkte sedan ifrån kanadensaren som ramlade och det hela slutade med en fin pass till Caputi, varpå McArdle var påpassligt med och rakade in returen fram till 0-2 efter 47.10. Knappast rättvist sett till skott och puckinnehav.

En annars solid Kinisjärvi slarvade senare rejält och missade en tillbakapassning i anfallszon varpå Mora kontrade. Thang höll fint i pucken och passade till nye importen Frischmon som tryckte in 1-2 med ett hårt och välplacerat skott som till och med ställde Kaiser Frans efter 54.14. Det var Frischmons andra mål i tredje matchen.

Sedan hade Beck och Zettergren riktigt heta lägen för Mora. Även Freddan Johansson kostade på sig att missa ett öppet läge i slottet. Domaren hittade sedan i slutet en tvåa på Caputi. VIK kunde dock åter rida ut stormen och tog därmed hand om andraplatsen, nu blott tre poäng bakom Karlskrona aka Lilla Sovjet.

Sammanfattning

Mora fick fem power play mot VIK:s blott två. Som det ofta kan vara på bortaplan. VIK:s box play ligger fortsatt högt (89 %) och det tillsammans med Fransson räddar upp det fortsatt taffliga offensiva spelet.

VIK kunde inte följa upp det fina offensiva spelet senast mot Oskarshamn. Så då var detta ett litet steg i sidled och exempelvis Williams var åter väldigt anonym. Mora är dock ett mycket bättre lag än Oskarshamn. Mora har ett bra passningsspel och en elitseriemässig speldirigent på backplats i Mikael Wikstrand.

Tony Romano saknades under matchen. Utan Tony finns det knappt någon forward som kan göra saker helt på egen hand. Det krävs just nu då VIK:s anfallsspel som kollektiv bara fläckvis fungerar.

Fredrik Johansson gjorde dock en Romanoliknande prestation då han mycket elegant låg bakom det viktiga första målet. Så länge inte VIK-kollektivet fungerar offensivt är man alltså fortsatt beroende av individuella prestationer. Så har det varit hela säsongen då merparten av VIK:s 22 mål varit väldigt vackra baljor ur den högre skolan sprungna ur individens skicklighet.

Viktigt i afton var att McArdle, Caputi och tänkte offensive backen Björklund fick göra lite mål och poäng. Det offensiva självförtroendekontot behöver fyllas på hos många spelare.

Dock fick backarna en ny bakläxa då uppspelen inte fungerade i att sätta ett snabbt bra förstapass. Det var för många icings från backarna. Processen med att få igång offensiven från egen zon fortsätter…

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson – Tog 36 av 37 skott varav två frilägen i sista perioden. Kaiser Frans fortsätter leverera men hur länge orkar Tranåsprodukten?

2. Fredrik Johansson – Var åter över 50 % vunna tekningar, +2 och fixade första målet efter en imponerande rusch från egen zon.

3. Kenndal McArdle – Jobbade och slet hela matchen och belönades till sist med 1+1. Snygg andraassist till första målet.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://25.media.tumblr.com/ec7be7eeba9353c9f3fcf1a11ca3ea65/tumblr_mt8nhjWd9H1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

4 Kommentarer

 1. Viktor

  Alla vi tyckare är glada men överraskade över VIKs tabelläge. Likaså överens om VIKs usla målproduktion och att offensiven inte fungerar.
  Håller med Christoffer om att så länge inte VIK får fart på offensiven så får Bolthauser vänta på speltid. Att gambla med att låta Fransson vila vore som att skjuta i sank den enda spelform, defensiven, som fungerar.
  Hur säker är då VIK-defensiven? Väldigt bräcklig egentligen, det räcker ju med att en man ett tu tre går bort sig som Kinis gjorde mot Mora.
  Den stora knäckfrågan för Jocke å Hellas borde i första hand vara att få till säkra uppspel. Jag misstänker att Peters teori kan vara klockren – teorin om att VIKs grymma defensiv gör att man bara rensar och glömmer offensiven och uppspelen. Att match efter match enbart slita i egen zon kommer inte att hålla. Varken publikmässigt eller i en eventuell kvalserie, håller med Norén.
  Så vad göra åt problematiken med offensiven? Ja varför inte våga satsa mer på de egna VIK-produkterna? De borde ges chansen likväl som ojämna transatlanter. Varför inte satsa på J20;s Bromé som Micke föreslår – vågar VIK staben satsa på ungdomarna? Ungdomar som kanske inte tar upp VIK detta år men definitivt gör det framöver om man får förtroende och speltid.

 2. Micke

  Är det någon som sett Junioren Brome live?? Hans poängsnitt i superelit är inget man skojar bort.

 3. Mikael Norén

  Peter, din teori är klok och det kan vara så. Hoppas inte det är så. Då är vi dömda till en ytterst målsnål säsong framåt. I en eventuell kvalserie måste man kunna ha mer eget spel. De lagen har bättre skyttar och då kan man inte släppa +35 skott för många matcher…

 4. Peter

  Kan det vara så att Västerås grymma defensiv med överbelastningar i egen zon tar så mycket på krafterna att offensiven blir lidande? När pucken väl erövras orkar kanske inte backarna vara kreativa? Bara en tanke.

Tweets

Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

Två centrala gulsvarta frågor inför premiären mot Tingsryd: Kan Isak Skedung växla upp (som exempelvis Kalle Östman… https://t.co/S2YynCXA6T

SvaraRetweetFavorit
Dennis Forslund - Avatarzembla80Dennis Forslund

@VIKFanCentral Skedung är alltså bara 24 år, han känns äldre på nåt sätt. Känns som han spelat på den här nivån i e… https://t.co/0kyGL0vFhA

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Två centrala gulsvarta frågor inför premiären mot Tingsryd: Kan Isak Skedung växla upp (som exempelvis Kalle Östman… https://t.co/juyYpft0kD

SvaraRetweetFavorit
Martin - Avatarmartin_park021Martin

VIK som högst 4:a i upptaktsträffen, passar oss perfekt!! @vasterasik @VIKFanCentral @henke778

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto