Franssons parader räddade för kvällen svagt VIK mot inspirerat men vekt skjutande Almtuna

Spelgeniet med de stora finesserna, Eddie D, fortsätter leverera och är nu tvåa i VIK:s poängliga. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK började och avslutade bra mot Almtuna inför hela 4543 åskådare i ABB Arena. Men däremellan var det ett svagt VIK som räddades av Fransson och tre mål i PP. VIK vann med 3-1 efter två mål i sista perioden.

Hemmalaget kom ut bra i första perioden men Almtuna försvarade sig väl och höll VIK på utsidan. När Söderkvist visade övermod på blå i PP och tappade pucken stack lille Almtunaikonen Vestberg och satte snyggt 0-1 bakom Fransson.

Fransson var tillbaka i storform men uppskattade nog inte 100 kilo upplänning i knäet här. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Andra perioden var ett mörker där VIK-spelarna tappade puck ständigt. Detta skapade farliga spelvändningar för AIS. En som slarvade några gånger för mycket var Montpetit och forwarden bänkades i förmån för Bromé.

AIS fick ett par välförtjänta PP, men Williams tvåa var en dive som VIK skulle halvt kompenseras för i tredje. Även i sista perioden kändes VIK porösa men i ett powerplay träffade Williams projektil Eddie Davidsson som styrde in 2-1 med byxorna.

AIS hade sedan några halvchanser innan Freddan Johansson nätade igen efter en måltorka fram till avgörande 3-1.

Urbas måltorka håller i sig med bara ett mål på de senaste åtta matcherna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Jonas Fransson gav nu ett besked att han äntligen är redo att vinna matcher åt VIK. 34-åringen var strålande och rånade lite AIS på poäng i afton. Det är precis vad ett SHL-satsande lag behöver när spelet i övrigt inte fungerar.

Ikväll funkade inte tekningarna alls plötsligt och det gav AIS initiativet. Johansson vann bara 4 av 17, Gråhns 1 av 5, Johner 7 av 18. Här vore det bra att få in Frycklund som komplement.

Erik Andersson var riktigt bra i afton som troligen en av seriens vassaste skridskoåkare. Det betyder mycket när inget stämmer i övrigt. Även Gråhns var bra och Angell försökte ta tag i grejerna när det gick dåligt.

Oroväckande var att Johan Jonsson blev groggy efter en olycklig huvudtackling av Ripstrand. JJ utgick och ska haft lite ont i huvudet. Det vore ett stort avbräck eftersom Jonsson växt ut till en nyckelaktör i defensiven där han verkligen lyft Helmerssons spel.

Rubins var nära att näta på en fräck uppåkning. Backen har offensivlust. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Rubins var äntligen tillbaka och var lika orädd som vanligt, lettländaren var även nära att näta på en kontring då 17-åringen visade att offensivlustan finns kvar. Hampus Larsson lirade ej av någon anledning.

Annars var det på nytt grovarbetarna Berg, Svedlund och Gråhns som gjorde solidast intryck. Topp-6-forwards som Steen, Urbas och Freddan Johansson sliter också hårt, men kommer inte riktigt till i spel 5-mot-5 och där hoppas ju vi att de ska producera mer.

Williams var tillbaka i en stämningsfull ABB Arena och låg bakom matchvinnarmålet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Johner var också för en gångs skull ovän med pucken och Williams har en bit kvar till att hitta kraften i benen igen. Montpetit har varit formsvag sedan skadan och bänkades.

Kanske är ändå oron störst för Steens offensiv, det blixtrar inte om den så meriterade liraren. Hur känns kroppen, knäet och kedjekamraterna? Och Urbas fortsätter missa chanser, är slovenen verkligen en ”äkta” målskytt/poängmakare?

Kanske vore det bättre ändå att försöka landa någon ny lirare som kan bredda målskyttet lite i 5-mot-5?

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson – Lysande rakt igenom. Verkar ha tätat till vissa luckor. Som alltid grym på höga skott.

2. Erik Andersson – Den speeden är så viktig för VIK när spelet hackar.

3. Stefan Gråhns – Två assist och mycket klok och vågade hålla i pucken.

4 svar

 1. Malmöbo skriver:

  Tittade inte på VIK:s match, såg istället Malmö-Asplöven. Tror att det var ett liknande scenario. Ett underskattande (lojt) topplag, mot ett kämpande bottenlag.
  VIK klarade det tack vare bra Bp och PP, Malmö klarade det inte.
  Tror att de svåraste matcherna för VIK blir mot Oskarshamn och Timrå, inte den tuffa sviten mot topplagen, som kommer därefter. Det har om inte Karlskoga visat med sina förluster mot Almtuna och Timrå.

 2. Göteborgaren skriver:

  Kunde inte följa matchen på annat sätt än genom VLT:s liverapportering. Förvånad över hur negativa/nervösa alla är och spottar ur sig skit.
  Årets upplaga av VIK är den bästa på lång tid. När det går knackigt för de två ”bästa linorna”, löser det sig med de två ”checknings linorna” eller PP.
  Det finns inga lätta lag eller matcher i HA. Full koncentration varje match annars blir det förlust, se bara på Malmö och Karlskoga igår.
  De först 10 omgångarna var en pina, men räkna ut tabellen sedan dess, så märker ni vilket toppgäng vi har i år.

 3. Pelle skriver:

  Fransson var mycket bra men glöm inte backarna!
  Framförallt Jacobsson, Emmerdahl, Fredriksson och Helmersson spelade mycket bra! Inte lätt för motståndarna att göra mål med en bra målvakt och stora starka backar!

 4. herr T skriver:

  Fransson kvällens behållning. I övrigt ett mediokert spel som gör att man blir orolig inför kvalet. Men formen hinner väl komma.