Inför Almtuna med AIS-bloggaren Kent Westman: ”Frågan är var Almtuna befinner sig på det mentala planet idag?”

Här kommer en sen inför Almtuna som gästar ikväll. Centralen fick tag i UNT-bloggaren Kent Westman:

– Almtuna har underpresterat ordentligt på senare tid på grund bland annat skador, sjukdomar och all turbulens kring ekonomin. Nu har man dock fått besked från styrelsen att laget man spelade senast mot AIK är det lag som kommer att slutföra säsongen. Detta har gett laget arbetsro och en nytändning känns det som – man har slutit sig samman som grupp och man har ett fortsatt mål att nå en av playoffplatserna, menar Kent.

– Redan i förlustmatchen mot BIK Karlskoga såg man tendenser i spelet att en vändning var på gång. Matchen efter, då man mötte AIK hemma, så vann man också med 4-2. Vinsten i sig kanske inte är så imponerande med tanke på vad AIK har presterat i seriespelet – men sättet man vann på påminde om vinnarspelet man uppvisade under den första tredjedelen av säsongen då man var och nosade på en topplacering i tabellen.

– Min förhoppning är laget hittat ett vinnarspår nu efter en längre tids motgångar på alla möjliga plan även fast Johan Holmqvist, Tobias Hage och Emil Lundberg har lämnat laget så har man en bra trupp som ska kunna nå playoff.

– Om man vinner eller inte mot Västerås beror mycket på vart man är i psyket, både individuellt och som grupp. Hade du frågat mig vem som vinner för 2-3 månader sedan, och man hade ställt upp med samma manskap som man kommer att göra ikväll, så hade jag sagt Almtuna. Frågan är bara vart Almtuna befinner sig på det mentala planet idag? Hur är det med självkänslan och självförtroendet både på individuell och kollektiv nivå? Det återstår att se.

– Det viktigaste just nu, enligt min mening, är dock inte nödvändigtvis att vinna just mot Västerås, utan att spela konsekvent efter lagets spelidé och mentalt axla eventuella motgångar – självkänslan och självförtroendet måste komma tillbaka till laget för att man i längden ska lyckas nå framgång och då slutligen nå en av playoffplatserna.

– De spelare som är heta just nu är Simon Mattsson som gjorde två mål senast mot AIK – han har haft en riktigt tung säsong. En annan het spelare som stått för en otroligt mogen och jämn nivå under hela säsongen är Sebastian Hartmann – kanske inte producerar så mycket, men ta en titt på hur han spelar hockey, otroligt viktig för laget.

– Två kalla spelare just nu är Per Svensson som måste upp i nivå efter sin skada – brukar dominera i försvarsspelet men har inte riktigt kommit igång ännu efter skadan. Martin Janohls har inte riktigt fått till det i produktionen på senare tid – behöver sätta några mål för att återfå känslan och självförtroendet, säger Kent avslutningsvis.

***

För VIK:s del handlar mycket om att få igång Jeremy Williams som gör sin andra match efter skada. Kan skytten skjuta in sig mot Almtuna efter att ha missat elva raka matcher?