Freddans och Urbas succé mot Karlskoga dränktes av fatala individuella misstag och den overkliga mardrömmen fortsätter

Undrar hur kung Freddan känner efter en sådan fantastisk match för egen del, när många andra viker ihop sig… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Smått overkligt. Många VIK-fans fick nog en lätt försmak hur rigor mortis kommer kännas (om man nu skulle kunna känna det).

Mardrömmen fortsätter nämligen i ABB Arena. Hemmaborgen som tyvärr blivit ett omvänt Skräcklunda nu, i negativt bemärkelse för de fantastiska och högljudda VIK-fansen. En eloge från hela mitt hjärta till killarna som eldade på klacken och övriga i afton. Ni är värda er vikt i guld! Ingen kan klaga på fansens röstinsatser.

I en offensivt okey, men defensivt bedrövlig match, slogs kanske den första spiken i den gulsvarta kistan för säsongen då VIK tappade in 4-5-målet i slutminuten mot BIK Karlskoga. Om vi nu ska vara lite pessimister.

Detta var något av en vägskälsmatch och nu får vi nog ställa om förväntningarna framöver. Visst, tabellen är jämn och så vidare men det finns oroväckande signaler och trender i spelet.

Laget har hamnat i ny negativ spiral med bara sju poäng på de sex senaste matcherna, man har alltså ”sjabblat” bort elva poäng i en tid då läget är desperat. Och då var det ändå en magisk vändning efter en svag match i Ängelholm inräknat.

Om vi tittar på denna match fick VIK en drömöppning efter en bra framstöt och genial pass av Urbas till Freddan. Dessa två har direkt funnit varandra. Men. Undertecknads känsla var att VIK redan då började bli ängsliga och drog sig mer och mer tillbaka under första perioden.

Istället för att gasa på som de flesta andra glada hemmalag i serien gör var känslan att VIK faktiskt gav över taktpinnen till BIK. Givetvis hade VIK otur med en totalt inkompetent domare, men ändå.

Sedan under matchen skapades det bra spel offensivt, i alla fall när Davidsson- Freddan – Urbas var inne. Men de ängsliga backarna skänkte bort puckar. Emmerdahl hade en mörk kväll tyvärr och låg bakom 1-1 med en svag rensning. Tyvärr har backen tappat självförtroendet.

Hampus Larsson kastades in och var iskall i händerna då han gav pucken till BIK:s 1-2 mål. Store Fredriksson var passiv vid 1-3 och stod och tittade på tillsammans med flera andra. Det var ett försvarsspel och beslut av division 1-klass.

Johan Jonsson (drömassist och +1) och Helmersson gjorde fina matcher utan puck. Angell får inte igenom eller igång sina skott.

Sedan är Williams ur form just nu, så kan det vara. Typiskt att nu när ändå andra än Williams & Johner producerar ska Fransson och backarna svikta. Just det är lite oron med Filanders bygge: är det inte det ena, så är det andra. Man hittar vägar att förlora.

Jag tror det behövs ett nytt åtgärdspaket: Se över coachningen av backarna, vem ska kunna styra upp det hela? Sedan är det bara Angell, Jacobsson främst, men även Jonsson och Helmersson som känns skapligt stabila på sina olika sätt. Fredriksson (hoppas han snart kan tuffa till sig som en fysisk topp-6-back) och Emmerdahl har just nu, som Tornberg säger, rådjursögon, tyvärr. Hampus Larsson verkar inte alls klara av att spela sporadiskt heller, behöver mer förtroende för all sin talang ska blomma.

Lösningen: Ta tillbaka Lindh som defensivt ankare, då får inte motståndare stå ensamma och i lugn och ro lägga in puckar bakom Fransson lika mycket. Sedan behövs Söderkvist nu som center och jag tror man ska satsa på frejdige Rubins igen.

Inga ängsliga rådjursögon här inte på Rubins! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Med Lindh och Rubins får laget två killar med pondus, som inte är rädda och ängsliga. Sedan kan pondusen säkert också smitta Emmerdahl så han hittar sig själv igen som då han lirade med Lindh ifjol.

Rådjurögon? Svar nej! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan lite oro för Montpetit. Börjar bli svårt att snacka bort att han inte producerar längre. I slutet brände han åter en fin chans efter Johners vassa backhand. Troligen får vi tvingas inse att Brock är en högklassig spelare för tredje- eller fjärdekedjan. Amerikanen känns övermatchad som topp-6-forward och har tappat litet i kvalitet.

***

Så jag tror nog VIK-ledningen får gå tillbaka till ritbordet och komma med nya smarta åtgärder.

***

Västerås tre stjärnor:

1. Freddan Johansson – Kanske i sitt livs form och gör en av karriärens matcher med hattrick med bud på fjärde. Vad händer? Då viker många ihop sig. Stackars Freddan.

2. Janne Urbas – Oj, vilken klasslirare. Har dessutom enormt bra spelsinne och passningsspel, var nära att ge bli hjälte efter fenomenal pass till Freddan helt ren framför mål, men det ville sig inte denna gång.

3. Johan Jonsson – Enastående assist till 2-3-målet och enda back med plusstatistik.

14 Responses

 1. PB skriver:

  Tyvärr tror jag att enda chansen för VIK att nå SHL denna säsong är att byta tränare. Helst skulle man nog också byta sportchef. Det krävs en skicklig sportchef för att bygga ett lag. NJ har inte lyckats på 5 säsonger.
  STYRELSEN AGERA NU!

 2. Viktor skriver:

  Janne – ligger mycket i det du säger. Hoppas att även NJ lärt av missarna och fadäserna och att styrelsen gett honom klara direktiv. Kompetens – Trygghet – Hjärta!

 3. Janne skriver:

  Det räcker inte bara med pengar.

  det krävs en skicklig sportchef också som kan plocka in spelare
  som sätter laget före jaget.

  Där har VIK o SSK stora brister.

 4. Viktor skriver:

  Ingen panik tack, utan fortsätt att stötta! Dagsformen ligger på 1,9/match och det kommer att räcka till Topp 8 och förkvalsspel. Men backbesättningen måste snarast stärkas upp, med specialgnuggning och en värvning av en rejäl och trygg härförare. Då kommer även Fransson att växa.
  Allt lagbygge, oavsett om det är på isen eller i näringslivet, bygger på Kompetens – Trygghet – Hjärta. Uppmanar därför Ledningen, Coacherna och Spelarna att ta tag i detta. Börja med att läsa och analysera Karlskoga Berglunds kommentar i dagens VLT: ”VIK har ett lagbygge med importerade superstjärnor medan vi har 15 Värmlänningar. Jag säger inte att VIK saknar hjärta men de har svårt att slå vårt”
  Jag håller till hundra med Berglund! Visst fanns det några VIK-spelare som även igår visade hjärta – framförallt Fredda och även hatobjektet Helmer och Jonsson – men fler var det inte. De flesta tycktes i stället vara puckrädda och med sina hjärtan dolda i prestationsångest inför hemmafansen.
  Ta nu tag i och skapa TRYGGHET – börja med att ta ner Slangen på backplats!

 5. Oscar skriver:

  Låt Filander, Hellas & Mitell kliva åt sidan!

  Ta in Jonas Rönnqvist som Headcoach med Lidas och Julle som assisterande.

  Och agera nu, innan det är för sent!

 6. GL skriver:

  Mikael du glömmer en viktig del i din analys.
  Målvaktsspelet!
  Fransson får ta på sig minst två av målen igår. Han är osäker i sitt agerande och släpper konstiga returer. Man blir orolig varje gång någon skjuter mot mål för det känns som om allt kan gå in….
  Ställ Bjurö nästa match!

 7. Tröttsamt skriver:

  Släkt och vänner.. Nja, är bekant med många av VIK-produkterna. Om det räknas så visst! På samma sätt som att Gurkolle skriver upp Johan Jonsson. Jag klipper dock inte VIK-juniorernas gräsmattor. Nåväl. Emmerdahls taffliga skott är dock det enda backskott som letat sig in. Två gånger dessutom.

 8. Mikael Norén skriver:

  Tröttsamt, det var en frågetecken för Fredriksson som topp-6, syftade inte på Emmerdahl där, blev lite fel i texten. Emmerdahl saknar skott och kraft i offensiven ännu, men normalt mycket rörlig och brytningssäker. Men tror det behövs backar med mer pondus trots allt.

 9. Tröttsamt skriver:

  Fast du skriver å andra sidan att de unga inte duger som topp 6-backar.. Lätt yxning? Inte lätt för Emmerdahl och Larsson att försöka spela tvåvägsspel när de inte får en sekunds speltid i PP. Angell har gjort en hel del assist, men står fortfarande på NOLL mål…

 10. Mikael Norén skriver:

  Sen är ju inte detta en hejaklacksida för de som känner spelare och är släkt med dem och så vidare. Ledsen för det. Men då finns det andra ställen att läsa för släkt och vänner 🙂

 11. Mikael Norén skriver:

  Tröttsamt med sådana påståenden. Om du läser texten handlar det om avsaknad av pondus, och att Emmerdahl kan återfå den ex. med Lindh. Snälla läs texten innan du skriver något.

 12. Tröttsamt skriver:

  Det här är det klassiska VIK-syndromet. En VIK-produkt gör EN halvdan insats, och då nackas han direkt av fansen. Winge, Rubins, Nilsson, Axbom, Weiskog, OP osv. – Micke, du har försvarat Helmers tafatta insatser hela säsongen, men är snabb med yxan när någon annan gör något fel. Ikväll var det tydligen Emmerdahl och Fredrikssons fel. Skämmes, tamejfan!

 13. Viktor skriver:

  Bra analyserat och skrivet av både Noren och SteffNo för fy sjuttsingen vad surt med förlusten igår. Så frågan om VIK är något för SHL eller ska bli kvar som en medioker klubb i allsvenskan känns nu lätt att besvara.
  Men vi ska inte ge upp hoppet för moraset från höstens inledning känns ändock fjärran.
  Måste alltså börja med en eloge till VIK-ledningen (Styrelsen, Eklund & NJ) som till sist tog sig i kragen och dumpade Fornataro & McGrath. Därefter har i följande tio matcher VIK-formen varit av stabil allsvensk klass med ett snitt på 1,9 poäng per match. Faktiskt högre än Vita Hästens 1,8 men Hästens snitt är räknat på hela säsongen.
  Ligger VIKs form kvar på 1,9 säsongen ut kommer man dock att klara att komma till topp 8 och därmed vara med i förkvalet. Troligen kommer man dock att torska i förkvalet såvida inte NJ till dess har panikvärvat in förstärkningar men som med NJ-facit likväl kan bli spiken i kistan. Nej förstärkningarna och rätta förstärkningar måste till nu! Och snittpoängen per match måste upp på mot 2,2, då finns även chansen att fortfarande bli topp två.
  Vad behöver nu förstärkas?
  JO FÖRSVARET! Idag finns inte en enda VIK-back som håller högre klass än en medelmåtta. Oavsett vad du säger Micke och från gång till gång försöker lyfta fram en den ena och en den andra. Backbesättningen är svag!
  GIVETVIS COCHERNA I BÅSET! Dom är säkerligen bra på spelidéer och som filosofer men ingen av de tre tycks vara vuxen att under match agera utan tycks bara lamt se på, de borde mao lösa entrebiljett. Vid 1-2 målet och den hönsgård som då fanns i VIK-zonen skrek vi på läktaren om Time-out men i båset såg man bara passivt på och där sumpades segerchansen med följande 1-3. Eller i slutminuterna då VIK tokkörde för vinst istället för att säkra 1 poäng och gå för 2 i förlängningen. OERFARET! Dags för coacherna att käka mer gröt och bli bredare över axlarna och dags för Filander att sitta aktivt framåtlutat på presskonferenserna i stället för blygt och filosofiskt bakåtlutad.
  PRODUCERANDE TOPPFORWARD. Visst skulle det vara härligt och sevärt att ha ytterligare en forward av Freddas dignitet, säsongens definitivt nyttigaste VIK-spelare. Fredda producerar effektivt både framåt och bakåt. Hittar NJ en Fredda-kopia så köp, men bland VIK;s yngre forwards finns potential att växa fram till Fredda-klass, tex 91an, 72an, 71an, 23an, 86an och varför inte nye Urbas.
  BÖRJA DOCK BUMS med att åter ta ner Slangen på backplats!

 14. SteffNo skriver:

  Skrev till direkt efter matchen till Anders Eklund och NJ om dessa galna utvisningar vi ser hela tiden. Eklund svarade: ” Håller med om att det var dålig attityd på flera håll idag. Långt ifrån godkänt trots att vi spelade bra framåt och även över hela banan långa stunder.”
  Och han hänvisade till att laget vunnit 7 av de senaste 9 matcherna. Men tjenare! Så det rättfärdigar dessa jävla utvisningar då? Är det så VIK fungerar? Pajas överallt. Finns inte pengar till coach med pondus så får fan NJ ställa sig i båset med hårfönen, nog med silkesvantar nu!