Fredrik Johansson glänste då AIK besegrades trots två bjudmål men oro för Williams skada

VIK gjorde en ny helgjuten insats då AIK besegrades på bortaplan med 3-2. Därmed har VIK det fortsatt i egna händer och det räcker med en poäng hemma mot Björklöven om Malmö skulle ta tre i seriens sista omgång.

Första perioden var helt enkelt lysande från VIK, 21-6 i skott var talande hur det såg ut. Bjurö hade dock en jobbig afton och släppte ett högt vinkelskott tidigt.

Men efter konster av Fredrik Johansson, matchens gigant, kunde en annan gigant, Jan Urbas raka in 1-1. 1-2 till VIK kom också rättvist efter ett fint skott av Eddie Davidsson.

Det tråkiga var att Williams föll ihop och såg direkt ut att ha extremt ont i ett ben. Vi får nog förbereda oss på ett kval utan Jeremy faktiskt tyvärr.

I andra perioden var Bjurö olycklig och gjorde en rejäl groda som AIK satte 2-2 på. Sedan dömdes VIK:s nästa mål bort, precis på gränsen om det var hög klubba. (Konspirationsteori med glimten: Hade måldomaren inte varit AIKare så kanske…)

Istället friställde Per Helmersson (!) Fredrik Johansson med en briljant genomskärande långpass och Freddan nätade beslutsamt. 2-3 höll.

Sammanfattning

Vi har sett den förut: VIK är spelmässigt klart bäst, har trögt med målskyttet, motståndarna bjuds ordentligt på mål, det blir match och nervigt in i slutet.

Spelet i första perioden var briljant och bitvis SHL-mässigt. AIK hade inte chans då, men VIK kunde inte utnyttja alla lägen.

Sedan kom AIK igen i period två och lyfte spelet tack vare tidernas gratismål. Styrka ändå att vända tillbaka. Starkt av Bjurö att skaka av sig och göra fina räddningar efter det.

Fredrik Johansson var bäst på plan, tätt följd av kedjekamraterna Urbas, Montpetit. Den kedjan är väldigt bra och sätter enorm fart.

Gråhns var speldosa och skapade mycket. Backsidan var solid och hittade bra uppspel på spelare i fart.

Nu väntar snart slutspel efter Löven hemma på lördag. Allt ser bra ut. Det enda som måste blir lite bättre är målskyttet. VIK är så bra nuförtiden att det skjuts runt 40 skott per match, men gör ändå bara 2-3 mål trots många bra lägen.

Det kommer nog inte räcka mot målglada KHK, om det blir så.

Tills sist tror jag att det var sista matchen vi fick se sådana här målvaktsgrodor. Nu är den kvoten fylld för i år. Tack.

Västerås tre stjärnor:

1. Fredrik Johansson: Klassmål och klassassist. Fart hela tiden med puckkontroll.

2. Jan Urbas – Målskytt och traktor i övrigt.

3. Brock Montpetit – Gör plötsligt allt rätt i rätt kedja.

3 svar

  1. Patrick skriver:

    Låt någon skjuta det skottet 1 miljard gånger och den kommer inte att gå in, ungefär som Zlatans mål mot England. Nu fokuserar vi på att heja fram killarna till en seger mot Löven. Viktigaste matchen del 2 på 15 år.

  2. Viktor skriver:

    SteffNo – Du har helt rätt

  3. SteffNo skriver:

    Nu har jag sett reprisen på AIK:s första balja ett antal gånger och konstaterar att pucken ändrade riktning på backens klubba, den tog i mitten på klubbskaftet. Alltså ingen svag insats av Bjurö i det agerandet som många hävdar.