Fredrik Johanssons & Oscar Petterssons skarpskytte & den fenomenale Marcus Dahlbom sänkte vindsnabbt Piteå

Oscar Pettersson lämnar VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK fortsätter sin målsnåla men framgångsrika väg tillbaka till Allsvenskan. I kvalseriepremiären borta mot mardrömsmotståndaren Piteå visade Fredrik Johansson och Oscar Pettersson på skarpskytte samtidigt som den fenomenale Marcus Dahlbom räddade 33 av 34 då VIK vann med 2-1 och fick en drömstart på kvalet.

Hemmapubliken hade knappt hunnit sätta sig innan VIK hade presterat två kliniska avslut genom Fredrik Johansson och Oscar Pettersson och 0-2 stod sig perioden ut.

Niclas Lehmann fick alltså direkt bli inblandad i ett mål i comebacken då hans kedjekamrat Anthon Eriksson mycket kyligt höll i pucken och serverade Oscar Petterson som smart intog rätt läge och OP fick göra sitt första mål sedan västra grundserien efter att ha placerat trissan i krysset från nära håll.

Pontus Holmberg och Fredrik Hetta jobbade sedan fram pucken till Fredrik Johansson som placerade in pucken i borte krysset på en 2-mot-1:a och kaptenen är kanske hetare än någonsin.

Piteå var dock mycket bra (13-3 i skott) och sköljde över VIK, samtidigt höll Gulsvart hemmalaget skapligt på utsidan. Frågan var hur länge Piteå skulle orka köra så?

Direkt i andra kom olyckligt 1-2 då VIK hade power play efter sjabbel. Piteås storback August Tornberg visade sin klass och serverade Oscar Öhman öppet mål.

Annars var VIK bättre i andra och det var en jämn period. Men Gulsvart missade mycket mål och sköt utanför.

Anton Brandhammar bjöd på en riktig flippmacka och får chansen att fortsätta sin fina trend. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hetta och Brandhammar mfl. brände heta chanser. Brandhammar visade sin fina speluppfattning och känsliga handleder då han hittade Manne Mattisson i en kontring varpå Manne såg snabb ut och sköt ett farligt skott där Brandhammar fick en god chans på returen.

Men Dahlbom fick också jobba i andra perioden. Frågan var om VIK skulle orka göra ett till mål tredje? Det kändes då som om det skulle behövas.

Piteå ägde sista perioden och det sjukdoms- och skadedrabbade VIK verkade inte riktigt orka. De räddningar och chanser Piteå skapade i tredje var bland det svettigaste jag sett. Dahlbom håller nog snudd på SHL-klass redan nu.

VIK stack dock upp i del gifta kontringar. Holmberg hade en läcker soloraid där han stekte halva Piteå för att sedan öppna för Hetta som dock bommade ett fint läge, och Piteå tvingades till botbänken.

Hampus Wallin gjorde flera bra saker i Piteå. Viktigt nu med så många borta. VIK har ändå en bra bredd.  FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hampus Wallin hade en bra raid där han serverade Cederberg ett bra läge och fjärdkedjan gjorde det bra bitvis. VIK höll tätt och ridå Piteå.

SAMMANFATTNING

Niclas Lehmann var mycket glädjande nog tillbaka. Visar vilken målmedveten kille det är. Dessutom såg Lehmann redan helt ok ut på isen och det kommer nog blir bättre från match till match nu.

Draget att flytta OP till ytter gav frukt direkt. Efter att ha sett OP skjuta på träningar mm. har jag hela tiden fått för mig att killen har sniperegenskaper. Nu som ytter kommer han ju högre upp i banan och hoppas VIK nu bygger strategier för att sätta OP i skottlägen.

Förstakedjan med Holmberg mellan Freddan och Hetta var åter bästa enhet, nu har ju den fått spela tillsammans ett tag.

Anthon Eriksson gjord en stark match, fin assist och en av få som kunde match alla Piteås raketer på rören. Spelade fysiskt. Dessutom fin assist idag. Anthons kedjekamrater OP och Lehmann gjorde en del bra saker.

Manne Mattisson kom in och såg pigg ut, kanske kan 20-åringen konkurrera med Lucas Venuto där bägge är rightare, om Venuto forsätter vara iskall.

Anton Brandhammar är verkligen bra med pucken då han får lite tid på sig, uppspelet till Mattisson som gav bra chanser var ren klass.

Kenny Källström var verkligen bra denna kväll. Gör karl´n några misstag överhuvudtaget? Synd bara att han inte får igenom skottet längre då han gjorde sju i västra grund.

VIK var riktigt trötta i sista, antar att det var en kombo av långa resa, många skador/sjukdomar och ständigt nya kedjor varje match plus såklart att man mötte ett otroligt snabbt lag med i princip bara speedsters på forwardssidan.

Men nu är den kanske tuffaste bortamatchen avklarad och VIK åker hem med hela tre poäng. VIK kunde inte fått en bättre start, tror inte många fler lag kommer ta tre poäng här…

PUCKLIGAN

5. Marcus Dahlbom

4. Kenny Källström

3. Pontus Holmberg

2. Anthon Eriksson

1 Oscar Pettersson

6 svar

 1. Pavlo skriver:

  Tycker inte alls matt Mattisson håller klass. Fortfarande inte ett enda start och stopp. Lama avslut och ser extremt svag och stel ut. In med någon junior istället.

  • RONNY KARLSSON skriver:

   TYCKER ÄNDÅ ATT MATTISSON GÖR SITT BÄSTA….

   VISST LITE RAPPARE PÅ RÖREN MEN SKAPAR ÄNDÅ LÄGEN IBLAND…

   MÅNGA SKADOR PÅ SPELARNA I GULSVART….

   HAN FÅR JU PANNANS FÖRTROENDE OCH GÖR SITT JOBB….

   ALL HEDER TILL DOM SOM FÅR CHANSEN OCH TAR DEN ISTÄLLET FÖR ATT DEPPA I HOP..

 2. VIKarn skriver:

  Att Lehmann va tillbaka är ju helt otroligt egentligen, med tanke på skadan han fick.
  Mycket viktigt inför kommande bataljer, han gjorde en helt ok match dessutom.
  Spelet i tredje var bland det värsta jag sett av VIK de senaste 10 åren.
  De måste iaf försöka anfalla, såg ut som man bara ville lägga ut i mittzon även om läge att anfalla fanns.
  Jag efterlyser enklare spel i egen zon när motståndaren trycker på.
  T.o.m Appel krånglade till det och hade svårt att få ut pucken, Lindelöf ska vi inte ens prata om.
  Detta spel kommer inte att hålla i nio matcher till.
  Men helvete vad VIKtigt de va med vinst i första matchen.
  Vinst hemma nu på lördag, så vettefan om vi inte lyckas gå upp redan i år.

 3. robert jonsson skriver:

  Mycket bra målvakts och försvarsspel. Piteå har grym fart och mycket puck men håller med Paananen att man oftast lyckas hålla dem på utsidan och när man inte gjorde det så klev Dahlbom fram. Källström och Hassel klippor i egen zon och Cederberg stora utropstecknet framåt. Lägger ner ett grymt jobb.
  Nu lär vi dock ha tillbaka någon av de skadade för vi kan inte hålla nollan eller släppa in ett mål i varje match.
  Vi bör kunna producera 3 eller 4 mål i någon match framöver.

 4. Marko skriver:

  Oj, oj, tycker faktiskt lite synd om Piteå och gillade deras hockey med fart och faktiskt en hel del bra puckbehandling mm. VIK såg ibland riktigt stabbiga ut men samtidigt så fanns det en del bra saker också förutom målvaktsspelet. Känns att VIK har tyngden idag och många av de rutinerade rävarna har en del pondus som kan behövas framöver. Fantastiskt iaf att vinna däruppe oavsett spelövertaget för hemmalaget och det är poängen som räknas. Hoppas att några skakade kommer tillbaka och att Lehman med några matcher till i benen ger laget en injektion framåt. Kul att han var åter.

 5. Robban skriver:

  Skön vinst men förstår inte varför inte Dogge fick gå in istället för Brandhammar efter första? Backbesättningen måste bli mkt rejälare och t.o.m. Hassel var ju ute och snurrade bort sig vid ett par tillfällen idag.
  Ses på lördag!