Frispråkige centertalangen Marcus Kivelä Carlzon: ”Jag är ärlig i allt jag säger och tycker, vilket jag tror fler skulle behöva vara”

Marcus Kivelä Carlzon har gjort tio juniorlandskamper.

 

Marcus Kivelä Carlzon är en av ganska få VIK:are de senaste åren som blivit uttagen i juniorlandslagen. Den 18-årige centertalangen fick bland annat representera Tre Kronor Team 17 i turneringar i Finland och Tjeckien 2017/18.

Bloggen bytte som sagt tidigare några Twitterord med Timråexperten Jimmy Hamrin, som bland annat scoutar svenska talanger åt McKeens Hockeys draftbibel, om just Kivelä Carlzon (och även Albin OIofsson och Eric Juhlin):

(”Han” syftar här på Albin Olofsson).

Bloggen fortsätter här intervjua några av de mest intressanta spelarna i juniorleden och nu har turen alltså kommit till Västeråssonen Marcus Kivelä Carlzon.

– Det var en trevlig känsla att få bära landslagströjan och få spela mot de allra bästa i ens egen ålder, säger Marcus till bloggen om sina landslagsuppdrag.

– Sen är landslaget väl mest ett kvitto på något bra man gör. Men jag tror att många börjar fokusera mer på landslaget i den här åldern och inte sitt egna lag, vilket jag tror är mycket negativt för sin egen och lagets utveckling, menar den högerfattade centern.

Målvaktstalangen Jesper Wallstedt (fortfarande bara 16 år och numera i Luleå) och Marcus Kivelä Carlzon (till höger) då de blev uttagna till Tre Kronor. FOTO: JIMMY GERDIN VIK.SE

Hur beskriver du dig som människa och spelare?

– Jag skulle beskriva mig som en glad, målmedveten och lugn människa på sidan av isen. På isen tycker jag mig ha en bra spelförståelse och ser spelet bra.

– Mina styrkor är spelförståelsen, skridskoåkningen och behandling av puck. Sen vet jag att jag kan skjuta, men tyvärr skjuter jag för lite, dock är det något jag jobbar på. Sen är målet att bli lite bättre i allt såklart.

– Jag har annars hållit på med många sporter som exempelvis fotboll, handboll, motocross och innebandy och har spelat ishockey i VIK hela min karriär hittills.

Hur upplevde du förra säsongen i J20 (2+8 för tio poäng på 30 matcher)?

– Den mest outvecklande säsongen både för mig och laget. Kommunikationen inom laget fanns inte och inte heller med tränarna. Jag kände inget förtroende alls av mina tränare, vilket var väldigt tråkigt och frustrerande.

Oj, det låter inget vidare! Men du blir kvar i VIK då jag antar ni har rensat luften?

– Ja, det blir jag. Jag börjar sista året på gymnasiet efter sommaren också. Och jag har pratat med A-lagstränarna och mina tränare i J20 alla tillsammans cirka tre gånger nu. Det har gått jättebra och vi har haft bra snack.

Hur ser dialogen ut med Thomas Paananen annars?

– Den är väldigt bra tycker jag. Vi har en väldigt öppen dialog. Jag är ärlig i allt jag säger och tycker, vilket jag tror fler skulle behöva vara.

Albin Olofsson, Eric Juhlin, Simon/Karl Falk har ju fått träna med A-laget i sommar, hur beskriver du dessa lirare?

– Albin och Eric har jag spelat med sedan många år tillbaka. De är ganska lika av sig, snabba och tar sig in på mål direkt.

– Simon Falk är en riktig måltjuv. Är alltid på rätt ställe och är även enkel att spela med. Karl Falk, jag är inte så duktig på backar, men jag gillar att ha han som back, då han gör det enkla och spelar rejält i allt.

Backen Carl Ehrnberg har ju sedan tidigare lyfts upp i A-laget, hur beskriver du honom?

– Han är riktigt ödmjuk utanför isen. På isen är han en duktig skridskoåkare som också är duktig med pucken.

Är du besviken att inte du fick vara med och träna med A-laget i sommar?

– Vi har samma fystränare i J20 som i A-laget och jag tränar för min egen skull, och inte för någon i A-lagets skull. Så jag bryr mig inte alls faktiskt, menar Marcus.

Vad är din målsättning kommande säsong?

– Att spela på den högsta nivån som jag klarar av. Det viktiga för mig är inte att komma upp i A-laget för att få känna på bänken. Utan jag är mycket hellre en ledande spelare i J20 och får utvecklas där, genom istid och självförtroende.

– Sen får vi se när chansen kommer upp i A-laget och då kommer jag vara redo i alla fall, säger Marcus avslutningsvis.