Galaföreställning i världsklass av Mikael Backlund då Västerås tog gruvlig revansch mot Oskarshamn

FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På söndagseftermiddagen fick vi se en av de bästa prestationerna någonsin i ABB Arena då Mikael Backlund visade upp hela sitt register. Vi som var på plats fick bevittna Backlund göra som han ville mot ett annars bra Oskarshamn. VIK vann till slut med 6-2 efter fyra poäng av ”Mickis”.

Det var dock faktiskt ganska avslaget på läktaren och på isen inledningsvis. Men när Mikael Backlund elegant lade fram pucken i mittzon till Patrik Berglund som i sin tur hittade Mikael Frycklund fram till 1-0, då blev det lite mer tryck efter 3.46. 2-0 kom efter en fantastisk passning av Backlund som Berglund ”åkte in i” från position bakom mål och ”Bulan” satte pucken i det öppna målet. Ett mål ur den högre skolan.

Men Oskarshamn var klart bättre spelmässigt fram till power breaket efter 13 minuter. Smålänningarna parkerade i VIK:s zon långa stunder efter många positionsbyten och fint passningsspel. Lasse Johansson tvingades till flera heta räddningar. Men mot slutet av perioden började Fornatarokedjan vakna och då blev det mycket att hålla reda på Fredrik ”Jag har spelare som är lika bra som Patrik Berglund” Söderströms mannar.

I slutet av perioden inledde en allt mer offensivt skicklig Viktor Mårtensson en våldsam press mot Evan McGraths kedja under säkerligen uppemot två minuter, då VIK kunde byta in nytt folk mot ett IKO som gick på knäna.

I början på andra visade Jonas Emmerdahl klassen med en mycket fin långpass från egen zon till fartfenomenet Brady Leisenring. Brady tvärnitade på en femöring i anfallszon och sköt ett snabbt skott som överraskade för dagen mänsklige jättemålvakten Linus Fernström efter 21.18.

Sedan var det VIK för nästan hela slanten och Mikael Frycklund brände bland annat ett friläge efter pass av Patrik Berglund. IKO stack dock upp emellenåt och visade att de också kunde spela och Lasse gjorde åter några fina räddningar.

FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I början på tredje gick VIK fram till 5-0 efter två mål av Mikael Backlund, där det sista var riktigt välplacerat och hårt och Fernström hängde åter inte med i svängarna. IKO reducerade dock fint två gånger om efter bra kombinationer.

6-2-målet var minnesvärt då Lasse Johansson på baseballmanér skickade ut en hög puck i  mittzon på volley. Från utvisningsbåset kom Viktor Mårtensson anstormande och som en NHL-spelare visade ”Big Vic” stor beslutsamhet och satte pucken i krysset med ett mäktigt handledsskott. Det målet gav högst jubel bland de dryga 3200. Få visste nog att Viktor kunde skjuta så där, i alla fall inte undertecknad. Det var Backlundklass på det skottet faktiskt.

Sammanfattning

Oskarshamn var bra och visade upp varför de är ett topp-7-lag numera. Problemet för dem var bara att VIK var minst klassen bättre. Mikael Backlund höll världsklass i afton och det vara bara att njuta av Västeråssonens konster. Patrik Berglund var inte långt efter. Nu verkar det som dessa två herrar är närmare 100 % i kapacitet. Kul att 19-årige rookien Mikael Frycklund fick sätta sitt första A-lagsmål snyggt i nättaket efter en fin pass av Berglund.

Brendan Mikkelson inledde aningen tveksamt men växte sedan ut ordentligt och bildade tillsammans med Stefan Warg det mest skräckinjagande backparet på många, många år. Mikkelson har en unik kombination av storlek och skicklighet. Det bara osar pondus av kanadensaren. Det verkade som IKO knäcktes av Mikael Backlunds konster och smålänningarna blev tröttare och tröttare.

Viktigt att Fornatarokedjan också var bra och skapade chanser, vilket även gällde Kimbykedjan. Nu är det så att om NHL drar igång igen (hemska tanke) måste de vara redo att dra ett tungt lass plus några återkommande skadade lirare. Men nu lever vi i nuet och njuter av att vi fick se bitvis kanske den bästa VIK-matchen sedan elitserietiden på 1990-talet.

Jonas Emmerdahl och Robin Nilsson var riktigt bra. Lånet Rasmus Edström var okey utan att glänsa. Marcus Söderkvist är nog nästan på backen för att stanna, då ”Slangen” gör det oerhört mycket bättre här än som center.

FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Kul att se Viktor Mårtenssons utveckling. Ett gott spelsinne har alltid funnits där, nu är skridskoåkningen mycket bättre (såg ni när Viktor vann en lång åkduell mot en IKO-back?). Var skottet vid 6-2-målet en engångshändelse eller håller Viktor sakta på att utvecklas till en powerforward? Viljan att träna upp alla aspekter i spelet finns ju där.

Tack vare att Örebro förlorade hemma är det nu fyra poäng ner till fjärdeplatsen. Det känns bra att gå in i landslagsvilan. Om NHL-lockuten fortgår bör nog VIK kunna ta sig till kvalserien komfortabelt och göra stor skada där…

Men till sist: Tack Mikael Backlund för en fantastisk kväll.

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Backlund- Gjorde allt rätt, förutom poängen vann Mickis dueller och serverade sina kedjepolare lägen på lägen. Det var nästan läskigt hur Backlund hade koll på isen och passningsalternativ. Bör dominera även i Tre Kronor.

2. Patrik Berglund- Slet hårt och täckte pucken och är bra nog att vara med på alla Backlunds intentioner. Vann 11 av 12 tekningar.

3. Lasse Johansson- IKO hade några heta lägen men då var Lasse som vanligt där. Baseballassisten till Mårtensson var värd en stjärnpoäng bara den.

1 svar

  1. Läktarplats skriver:

    Sicket VIK-spel! Härligt att se hur hela laget, varje spelare, bjöd till denna afton. Och inte bara bjöd till utan bjöd publiken på hockegodis. Som Brandys stoppsladd följt av ett snabbt målskott eller hur Mårtensson förvaltade mittzonslobben från Lasse med matchpunktmålet 6-2. Och då har jag inte nämnt ”Lund-kedjans” (Backlund, Berglund och Frycklund) delikatesser med fyra distinkta mål! Helt matchavgörande och tidvis snurrade man runt i anfallszonen med läckra kortpass mellan sig och blålinjepositionerade backar.