Genombrott för Hannes Hellberg då 04:an imponerade både spel- och poängmässigt mot AIK och även islossning för Gersich & Engstrand men annars blek insats

 

På bilden: Hannes Hellberg (FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE)

VIK vann med 6-5 efter övertid mot ett frejdigt och över sommaren relativt rejält upprustat AIK inför drygt 400 i Hallstahammar på torsdagskvällen.

Erik Flood blev matchvinnare under övertiden med en snygg dragning i sidled och ett skott i krysset. Detta framspelad av matchens stjärna Hannes Hellberg som därmed landade på två mål och en assist i sin återkomst efter skada.

VIK skapade mest i 1:a mot ett AIK som inledde piggt första bytena. Och 08:orna gjorde mål på sina två första chanser.

1-2 AIK, men 7-3 chanser VIK 5v5 efter 20 minuter. 0-1 efter slarv Topping bakom egen kasse. Gersich riktigt vass och låg bakom Dmytriws inforcerade 1-1, då #18 åkte ifrån Falk på kanten. Östman pigg och bra till Kemp, men #77 var ganska blek i afton och letar fortsatt skyttet.

Krupic fixade PP och jättebra intentioner då #67 dominerade i PP, men Gersich också starkare med pucken idag. Effektiviteten var dock åter svag, och istället 1-2 snyggt AIK i spelvändning 5v5, två mål på två chanser AIK. Skedung och Hellberg mycket bra tillsammans och fixade nytt PP.

Topping med fenomenal genomskärande PP-pass till Kemp som hittills inte alls får ordning på skyttet. #77 sliter dock bra och vinner närkamper.

Hellberg och Skedung skapade mer i slutet. #7 Hellberg är verkligen en spännande 04:a som snart lirar högre upp i kedjorna.

Hannes Hellberg har varit i farten… FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Bara AIK i andra perioden, bakfylla efter LIF? Rättvist 3-2 AIK inför 3:e då de hade 6-2 chanser 5v5 och 5-0 PP-chanser. Men starkt BP och direkt efter 2-2 efter bra pass Engstrand till Hellberg som nätade i kontring. Men sen bara AIK och Ian stundtals några fina räddnignar, men 3-2 kanske lite billigt utifrån?

Jansson stark offensivt upptåg i BP men nytt dåligt avslut av annars åter tongivande Skedung i kontringen.

AIK var lite mer på i spel 5-mot-5 även i tredje perioden och Solnagänget vann chanserna med 7-3. Men VIK var bra i PP och BP.

Först vann Krupic en ny puck i egen zon, Bergman satte fart och droppade i anfallszon till Hellberg som åter visade bra skytte fram till 3-3.

Komarek var också igenom i box play efter en smart lobbpass av Krupic. Loponen visade oerhört driv och var nära att näta i en spelvändning.

Kangas fixade ett PP, och där försökte AIK gå hårt åt Komarek, men då släppte bara österrikaren pucken snabbt till Hutchison som sedan elegant visade klassen med en ”vändpassning” på backhand till Gersich som satte pucken kliniskt i bortre.

Krupic är ofta genial, men lite väl äventyrlig ibland och en felpass av #19 gav stolpe AIK. Istället 4-4 via fint spel AIK. 5-4 VIK efter bra spel Hutchison och Östman där Engstrand visade bra tennisförmåga då trissan mycket elegant styrdes i nät.

5-5 efter åter nytt suspekt målvaktsspel denna afton, kontring från kanten. NHL-meriterade Bibeau såg inte heller så bra ut i AIK-kassen.

Hellberg fixade sedan ett nytt PP. Hutchison fick gå in i PP1 och #91 visade verkligen klassen runt kassen, kommer bli extremt nyttig där, precis som i AHL.

Under övertiden dominerade VIK i spel 3-mot-3, där Gersich och Jansson (ny explosiv åkning Bergman) missade jättelägen innan Flood kyligt kunde avgöra.

SAMMANFATTNING

Skönt med offensiv poängmässig islossning för flera. Hellberg hade 2+1, Engstrand 1+2, Gersich 1+1 och Hutchison 0+2 och det var vackra välförtjänta poäng nästan allihopa.

Engstrand och Hutchison gjorde fem poäng tillsammans mot AIK, även Östman fick en assist efter en bättre offensiv insats. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Första perioden och i spel 3-mot-3 var bra, resten var inget vidare för VIK. AIK var klart bättre än VIK i spel 5-mot-5 särskilt i andra perioden, men även mestadels i tredje perioden.

AIK vann chanserna i spel 5-mot-5 med 16-12 (3-7, 6-2, 7-3), dock vann VIK chanserna 3-mot-3 med 3-0. Så det finns lite att slipa på. Ian gjorde någon fenomenal räddning, men annars flera suspekta mål bakåt.

Tror AIK kommer bli ett lag för toppen, de har förstärkt bra. VIK gjprde det dock bra i både power play och box play. I box play skapade VIK faktiskt fyra heta lägen inklusive ett mål.

Detta kan ha varit Hannes Hellbergs stora genombrott på seniornivå, om man nu kan göra det i en träningsmatch. Men 13-1 i NP och 2+1 i poäng talar sitt tydliga språk. Nu måste bara Hellberg upp i kedjorna, exempelvis på Kangas plats bredvid Topping och Kemp.

Förstår inte riktigt vad den defensive grovjobbaren Kangas ska göra i en offensiv kedja, men kanske rätt ändå att han fick denna chans tack vare sin ungdom. Men nu måste VIK börja spetsa inför premiären.

Andra plusvarianter var Gersich som gjorde två klasspoäng, så viktigt att VIK får igång #18. Bergman var åter stark efter den fina insatsen mot Leksand.

Gersich gjorde sin klart bästa match mot AIK, nu även effektiv i poängmakande. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Tycker Östman lyfte sig idag med 7-3 i NP, förutom något äventyr. Det verkar som #3 fått instruktioner att försöka vara lite mer spelande, vilket funkade i afton. Dock hade nog Lindelöf och Hadobás behövt vara lite mer framträdande för att visa att de ska in på topp-6.

Komarek verkade lite frustrerad och gled kanske lite väl mycket i backcheck då AIK gjorde det snyggt vid 4-4, men man kan ju inte vara bäst varje kväll kanske. Dock blir Komarek så viktig i PP. Kan nästan redan garantera att VIK:s PP blir giftigt i vinter, tror Hutchison blir kalas framför kassen i PP1.

Men det blev en liten hemläxa då totalinsatsen var blek denna afton i 5-mot-5. Men kanske var det lite bakfylla efter Leksandsmatchen i tisdags? Och AIK är inget dåligt lag heller numera.

Kedjorna behöver hursomhelst spetsa sig i spel 5-mot-5 för att skapa längre anfall, kanske behövs även någon till snabb och puckskicklig offensiv back för att VIK ska få till längre anfall, plus såklart kanske någon mer spetsytter, som vi tjatat om.

Om man tänker sig att testa Hellberg högre upp och något spetsigt nyförvärv bredvid Komarek och Gersich (Dmytriw kommer göra stor nytta lite längre ner). Då kommer det bli riktigt bra. Den som lever får se…

PUCKLIGAN

5 Hannes Hellberg

4 Shane Gersich

3 Marcus Bergman

2 Eric Engstrand

1 Nick Hutchison

5 svar

 1. Patrick skriver:

  Jag är stensäker på att tränarna vet hur dem ska använda Kangas, han kommer att spela i 4 linan och det vet Kangas. Men vid skador och annat går det att stoppa in han i en topp lina några matcher. Kangas är mer ödmjuk i samma ålder men Brome är mer ödmjuk nu o en bra spelare. Dem spelare som kommer långt och är framgångsrika dem har koll på vad dem är bra och dåliga på.

 2. M skriver:

  Skulle inte bli ett dugg förvånad om Kangas lämnar västerås och gör samma resa som Mathias Brome’ , det går nästan skrämmande likt….

  • C skriver:

   Skulle vara intressant att höra att en utveckling på vad VIK kan göra för att Kangas ska slå igenom?!

   Jag ger min syn så länge.

   Mattias Brome var en talangfull missnöjd ung spelare som ofta var arg och irriterad och inte alls hittade rätt i Västerås. Anledningen var förmodligen dels att han inte fick ut sin offensiva potential men som han sagt själv efteråt så var det först senare han förstod vad allt handlade om med kost mm om man ska leva på sin idrott. Han var vilsen i Västerås och det var knappast bara på planen.

   Gabriel Kangas gjorde en kanonsäsong förra året och verkade iallafall så väldigt harmonisk. Han har förstått vad det handlar om och är professionell. Trots massor av speltid så blev det ”bara” 15 poäng på 47 matcher vilket säger en hel del och ja, mycket 4 kedja men det var också där han gjorde de flesta poängen.

   Han har fått chansen högre upp så och då och det har snarare blivit mindre poäng då.

   Visst, Kangas vill helst spela offensivt men han har förstått och landat i att om han gör ett kanonjobb över hela banan så är han en ganska bra allsvensk hockeyspelare men ska han vara en offensiv pjäs så får han gå ner i div 1. Han är dessutom riktigt bra i boxplay.

   Har du rätt i att han blommar ut någonstans så är det hatten av men det lär knappast hända. Blir varken landslaget eller topp i någon poängliga för honom men en riktigt bra rollspelare i SHL om något år.

 3. C skriver:

  Angående Kangas så är det nog ganska givet att han och Skedung kommer utgöra stommen i vår 4lina men det jobbet kan han redan så det är nog en blandning av att han får ”chansen” nu i träningsmatcherna och att andra nya spelare kanske får börja i 4de som en liten markering att man får jobba sig in i laget.

  Kan sätta en skaplig peng på att Hoffbauer blir Skedung och Kangas 3djelänk i checkingline när serien väl startar.

  Tänkte också på att Hellberg kanske skulle testat istället för Dimytriv i förstalinan. Oavsett så ska han upp i hierarkin omgående och få någon passningsskicklig center bredvid sig.

 4. Espen skriver:

  Fattar inte heller vad Kangas gör i 2a kedjan! Han ska vara i 4 e! En ny spets forward skulle sitta fint där i 2a kedjan