Poängliga efter Örebro, Södertälje, Linköping och nu senast mot Leksand & NP-spelarbörs inför dubbelmöte mot AIK – Komarek kan skriva upp sig i tidig poängligaledning

Får Komarek någon till riktigt beprövad lekkamrat utöver Rosdahl? Så inte #67 blir lika ensam igen... FOTO: RUNE ÅHLÉN

14 svar

 1. Robert B skriver:

  NP är ett riktigt bra komplement till den ”vanliga” känslan över spelarnas prestation! Blir ibland förvånad över att en spelare som jag toksågat under match kommer undan med plusnetto i NP och jag tänker att det lätt blir en snedfördelning åt det positiva hållet, men det är ett bra verktyg när man ska jämföra olika spelare som du gör ovan. Bra jobb, Micke!

 2. Peter skriver:

  @Mikael, vilken av transatlanterna har imponerat mest på dig fram till nu? Kikar jag på din NP så borde det vara Hutch och är det då han som imponerat mest? Och när det gäller Gersich så är han den som har mest NP- men samtidigt mest NP+ efter Komarek. Vad beror det på? Skulle du säga att han är slarvig i sitt spel. Eller kan det vara ovana med stor rink.

  Och tack för en riktigt riktigt bra blogg.

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Peter, roligt att höra att du gillar bloggen! Gällande transatlanterna gillar jag att Hutchison (och Topping) varit så solida naturliga allroundcentrar och skickliga passningsspelare som ger laget en väldig trygghet (precis som Komarek och även ofta Skedung fast såklart i olika roller), bägge gör väldigt få misstag och jobbar hårt defensivt.

   Hutch har verkligen tagit center- och kaptensrollen på allvar här, jag såg ju honom mkt i AHL och där var han mer av ett offensivt yrväder som skapade mycket (men var även bra defensivt där också). Så tror och hoppas att Hutch kommer släppa lös ännu mer offensivt längre fram som i AHL (dock var han ytter en hel del där).

   Gillar även Kemp, killen är verkligen begåvad tekniskt och har dessutom styrka och kraftfull åkning – men återstår hur effektiv han kan vara. Men Kemp har potential att bli en artist tror jag.

   Gersich (och Dmytriw) är också kraftfulla, snabba och solida lirare, men eftersom de lirat med Komarek har jag haft väldigt höga förväntningar på deras offensiv. Kanske lite orättvist och det har nog återspeglat sig i NP (sen är ju NP bara ett av många sätt att bedöma spelare, och dessutom subjektivt och jag missar såklart vissa saker då det går snabbt där nere).

   Gersich har dragit på sig några onödiga utvisningar och har fumlat med pucken några gånger, men samtidig hör jag att det kanske är en inkörning med nya klubbar (Warrior). Dock tyckte jag inte se mig någon riktig superspets i hans klubba i AHL heller, men hoppas jag har fel. Dock är han en fin spelare för en mitten-6-roll.

   • Peter skriver:

    Tack för ditt utförliga svar och för att du delar dina insikter om spelarna! Det är verkligen intressant att höra dina tankar kring transatlanterna och deras prestationer.

    Det låter verkligen som Hutch har gjort en imponerande utveckling och anpassning till sitt ansvar som center och kaptensroll. Att han tidigare var mer offensiv i AHL och nu även visar sitt defensiva arbete är verkligen en styrka för laget. Jag ser fram emot att se honom släppa lös ännu mer offensivt i framtiden, förhoppningsvis redan i kväll.

    Det är också spännande att du nämner Kemp och hans tekniska begåvning. Det ska bli intressant att följa hans utveckling och se hur han kan bidra mer effektivt till lagets framgång.

    När det gäller Gersich och Dmytriw är det förståeligt att förväntningarna på deras offensiva prestationer ökar när de spelar med Komarek. Jag förstår att NP bara är en aspekt av bedömningen och att det kan vara en utmaning att fånga alla nyanser i spelet så snabbt. Det är också förståeligt att det kan ta tid att anpassa sig till e ny klubb och lagkamrater.

    Det verkar som du har en riktig fingertoppskänsla för spelarnas förmågor och utmaningar. Tack igen för din insiktsfulla kommentar och för den fantastiska bloggen!

 3. Johan skriver:

  Hej,

  @Mikael Du som har koll inåt i laget, hur kommer det sig att en spelare som sliter byte efter byte, match efter match, blev utsedd till MVP förra säsongen, på många sätt ett föredöme inte får ett A på bröstet i en ny organisation? Pratar såklart om Bergman #25. Är han ingen ledare i omklädningsrummet?

  Tack för en grym blogg!

  • Mikael Norén skriver:

   Tack själv Johan! Jag vet faktiskt inte gällande Bergman, håller med att han borde varit med i bilden. Svårt att veta hur det verkligen är inne i omklädningsrummet.

   Kan ju vara så att vissa spelare inte själva är så sugna på kaptensroller utan mår bäst att fokusera lite mer på sig själva?

   • C skriver:

    Jag älskar Bergman men att få en kaptensroll för hårt jobb och lång och trogen tjänst rimmar väll inte SHL satsning direkt.

    Att kunna vara verbal, prata med domarna, pusha laget vid rätt tillfällen och få alla att dra åt samma håll är nog viktigare egenskaper än att jobba hårt varje byte (även om det hjälper till för respekten av lagkamraterna). Hade Bergman haft de ledaregenskaperna hade han garanterat haft minst ett A sedan länge.

 4. johan skriver:

  hej
  en undring, du värderar bra backcheck, men hur hur värderas ett bra BP-arbete?
  en bruten motståndarpass i BP = NP+,(min tolkning av din tidigare förklaring) men att inte ge motståndarna en skottchans/målmöjlighet i BP är inte detta NP+++???
  åtminstone i min bok, se tidigare kommentar om Skedungs bra BP utan värdering.
  alla insatser behövs, en del skapar möjligheter så att medspelaren får ett NP+
  En huvudroll och biroll i filmer skapar en helhet, alla behövs utan att alltid märkas

  • Mikael Norén skriver:

   Hej, jo sjävklart är en bruten pass i BP ett NP+. Men man kan inte få flera NP+ för samma prestation, om det inte är flera prestationer i samma moment. Eller vad var din fråga/synpunkt? 🙂

   • johan skriver:

    hej
    min reflektion är från matchen mot SSK och bloggen 20/8 där jag frågade mig om BP och Skedung, se nedan
    det är klart att man inte bör få mer än en NP+ i ett BP oavsett hur man fredar målet, men som jag uppfattade SSK-matchen så var det fyra BP utan mål och Skedung hade enbart 3 NP+, antingen från andra aktioner och då borde han haft 7 NP+ eller något mitt emellan beroende hur NP noterats, liksom för övriga spelare.
    som sagt en värdering på samma sätt som en skymmande förward i PP skapar måltillfället utan att komma i kontakt med pucken.

    mot SSK på vik.se men utgår från att de visade BP-spelarna spelar i samtliga BP-tillfällen, dvs fyra BP, liksom de andra, såsom skedde förra säsongen.

    i tabellen får Skedung NP+=3
    min reflektionen är att när ett BP inte resulterar i ett baklängesmål är detta en NP+ för alla som försvarat laget, oavsett om de rört pucken eller inte, de har förhindrat ett baklängesmål.
    Utifrån detta borde Skedung åtminstone ha haft fyra NP+, om han spelat någon gång i de fyra BP, liksom övriga.

    • Mikael Norén skriver:

     Hej! Ok, förstår. I min lilla värld delar jag inte ut ”kollektiva NP” i vare sig BP/PP eller om hela femman gör ett jättebyte i egen zon eller i anfallszon.

     Det är nog en brist i min användning i av NP, men det ska man såklart också väga in hur man bedömer spelare. Jag skulle nog inte riktigt hinna med att även dela ut kollektiva NP heller. Jag har alltid påpekat att NP inte på något sätt är heltäckande, utan snarare min personliga spelarbörs som grundar vilka man ska ta ut till matchens topp 5 typ.

     Men absolut kan det vara en brist i mina ”NP”. Att spelare ”bara” håller sin position är inte tillräckligt normalt sett för ett NP+ som jag tolkar i det, men detta är ju högst personliga tolkningar och en brist med NP.

 5. SHL skriver:

  Lite power som typ Justin Bailey skulle sitta fint som högerfattad spets.

 6. H-E skriver:

  Kul med din rapportering! Fortsätt så hela säsongen! Swishar.