Godkänd insats och lovande debut av Williams i Skellefteå

Trots en fortsatt gulsvart parad till utvisningsbåset blev det ett godkänt genrep i Skellefteå. Sveriges bästa hockeylag vann med 5-2 efter fyra mål i power play mot ett VIK som bitvis gjorde det bra.

Tempot var ganska lågt inledningsvis och VIK såg ganska solida ut. Strålkastarljuset var på Jeremy Williams, som såg större och snabbare ut än vad undertecknat inbillat sig på förhand. Dock var VIK otroligt uddlösa i första perioden och det fanns inte mycket till ens lovande tendenser i det offensiva spelet.

Skellefteå gick fram till 3-0 efter halva matchen där VIK-försvaret var snällt och långsamt framför egen kasse och stackars Jonas Fransson “hängdes ut på tork”, som man säger i Nordamerika. Oron att VIK-försvaret minus Stefan Warg är för snällt i egen zon kvarstår.

Men efter Petter Emanuelssons 3-0 efter 27.07 började det stämma mer i VIK-offensiven och resten av perioden var faktiskt i Västerås ägo. Jeremy Williams visade nu klass med några delikata dribblingar och passningar.

Williams låg bakom reduceringen till 3-1 med några bra kombinationer som avslutades med en fin lång pass till Andreas Frisk som sköt, varpå Brady Leisenring nätade. Brady har verkligen en bra förmåga att styra in puckar, “great hand-eye-coordination”, för att fortsätta prata transatlantiska.

Tony Romano fick sedan äntligen näta då han var snabbare än sina bevakare och skyfflade in en retur fram till 3-2 efter 36.10. Under denna tiominutersperiod hade faktiskt inte VIK tagit en enda tvåa (!) och då började spelet plötsligt att funka.

I tredje perioden var dock VIK tillbaka i utvisningstrallen och fick spela box play fyra gånger. Totalt tog VIK nio tvåminutare mot AIK:s fem och det går såklart inte borta mot fjolårets stora dominanter i svensk hockey.

Sammanfattning

Det positiva var det fina spelet i andra perioden där VIK visade upp bra fart och fint spel i power play. Jeremy Williams såg bra ut och visade prov på spelsinne och teknik. Dock tror jag inte Williams kom till skott en enda gång. Synd, då skottet ska vara Williams signum.

Men det jobbiga faktumet kvarstår att VIK förlorat sju av åtta träningsmatcher. Hur man än försöker sockersöta det så är det inte bra. Backarna som var så bra i slutet av förra säsongen, Björklund, Lindh, Emmerdahl mfl. har inte kuggat i samma spel nu. Veteranerna Mitell & Frisk har nog inte varit så intresserade av att offra en hörntand denna försäsong, som sig kanske bör när det rör sig om veteraner.

Detta plus en övermixad forwardssida och otroligt många utvisningar har givit detta magra facit. Dock finns det ju mycket hopp om bättring på många punkter. Att man tar dåliga utvisningar handlar ju inte bara om dålig disciplin. Det hänger såklart ihop med positionsspel och att man inte hänger med i skridskoåkningen och i skallen. Så om resten skärps upp bör utvisningsantalet gå ner.

Vi måste hålla tillbaka förväntningarna inledningsvis på detta VIK. Detta är i högsta grad ett lag i en process och under utveckling. Det kommer sannolikt inte vara en dans på rosor de första 15 omgångarna. Det gäller då att VIK-fansen och publiken inte börjar visa sitt missnöje redan i omgång fem och på så vis riskerar att påbörja en negativ snöbollsrullning. Det är ju risken när man varit så offensiva i målsättningen, men det är ju helt klart en risk väl värd att ta.

Summa sumarum kommer det krävas en rejäl uppskärpning av samtliga om inte Timrå ska får en liten galaföreställning och bjudas på en massa power play i sin hemmaborg fredagen den 13:e…

snap_isAutoPosted:
1
snapEdIT:
1
snapFB:
s:111:"a:1:{i:0;a:3:{s:8:"PostType";s:1:"A";s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";s:4:"doFB";i:0;}}";
snapLI:
s:120:"a:1:{i:0;a:4:{s:10:"AttachPost";s:1:"0";s:10:"SNAPformat";s:6:" ";s:11:"SNAPformatT";s:6:" ";s:4:"doLI";i:0;}}";
snapTW:
s:265:"a:1:{i:0;a:7:{s:4:"doTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"375720274886668289";s:5:"pDate";s:19:"2013-09-05 22:41:08";}}";
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

1 Kommentar

 1. 021an

  Det viktiga i träningsmatcher är ju inte vinster utan att se potential och utveckling.

  -Vi tar just nu alldeles för mycket onödiga utvisningar, har nya spelarna svårt för taktiken och drar på sig onödiga utvisningar? Har ju varit mycket slashing/interference utv. man har sett.

  – 1 av 9 träningsmatcher på bortais. Inte det mest optimala.

  – mycket rörelser runt truppen hela tiden, jag ser gärna att man avvaktar fler värvningar nu och låter alla landa och “spela”

  Försäsongen är nu över, allvaret börjar om 7 dagar och VIK kommer redan i Timrå få bekänna färg inför rejält med VIKare på plats

Tweets

Mika Oikarinen - AvatarOikarinenMikaMika Oikarinen

@ErikGthberg @vasterasik @VIKFanCentral Plötsligt vaknade vi i andra perren, visade verkligen jävlar anamma, in i h… https://t.co/0AKqYKmMjn

SvaraRetweetFavorit
Erik Göthberg - AvatarErikGthbergErik Göthberg

@philipsunell @vasterasik @VIKFanCentral Absolut. J G är med på topplistan.

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto