Högklassiga Johneravslut & bra målvaktsspel kanske på väg att vända treden efter ny seger mot Vita Hästen

Dustin Johner.

Ny skytteligaledare! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Andra raka segern kom på torsdagskvällen i Norrköping mot Vita Hästen. VIK fick gruvlig revansch för premiären då Hästen vann med 5-2, i afton vann VIK med dessa siffror.

Förutom första perioden var Hästen riktigt heta framåt men till skillnad mot premiären var VIK bättre i skyttet. Johner visade på nytt upp sitt ruskigt snabba och välplacerade skott två gånger om i första perioden fram till 2-0. Båda gångerna i power play och Conny assisterade båda med hjälp av Williams och Davidsson.

Andra perioden inledde VIK väl passivt på hälarna och efter att man slarvat bort ett helt powerplay fick Hästen ett PP efter en konstig utvisning på Gråhns.

Då “bjöds” Hästen in och spelgeniet Marcus “Lill-Firsov” Eriksson visade sin klass då han frös hela VIK-försvaret och serverade Samuelsson en delikat passning som hamnade i nät bakom en utmärkt Fransson. Då väcktes Hästen.

Men när det behövdes som mest gjorde en pånyttfödde Freddan Johansson som i Malmö då han rundade och åkte ifrån Uotila och lyckades trycka in pucken fram till 1-3. Vilken underbar prestation och Freddan har givit sig f-n på att utnyttja all sin potential nu.

Sedan stack VIK åter upp och satte 1-4 tack vara elegant spel av Williams där till sist Montpetit med styrka orkade få tillbaka pucken till Emmerdahl som gjorde sitt blott sjätte mål på 203 matcher totalt i VIK. Det var inget dåligt skott och vi får hoppas att det inte ska behöva ta många matcher till innan Emmer får sådan träff igen.

I sista perioden kom mycket spelskickliga Hästen ut som en ångvält och sköljde över VIK i våg efter våg första 15 minuterna. Pust! Rättvist kom också 2-4 av starke Liljendahl då Fransson kanske var lite ur position, men samtidigt var det ett fint avslut.

Med fem minuter kvar fick VIK kontroll på grejerna och i power play kunde Williams sätta en direktskottskanon i krysset efter bra förarbete av Johner och Söderkvist.

Sammanfattning

VIK är uppe resultatmässigt på banan. Spelmässigt blev man väl passiva sista två perioderna, vilket kunde straffat sig. Men desto fler segrar, desto större självförtroendet att spela ut under hela matcherna, detta kommer troligen sätta sig allt mer och man kan vinna några till nu. Då “paniken” börjar släppa.

Petningen av McGrath och Fornataro har fått önskad effekt. Som Centralen skrev platsar de helt ärligt inte i laget nu helt enkelt. “Addition by subtraction” som man säger i NHL. Filander och NJ har nu köpt sig tid genom segrarna och dels att peka ut de man anser varit mest delaktiga till problemen, man har visat handlingskraft.

Även för Fornataro och McGrath är ju inte detta kul. Ser framför mig att Fornataro skulle kunna bli kung i exempelvis Norge/Österrike, där de har ganska bra löner och inte skridskoåkningen är lika viktig. McGrath går till Oskarshamn eller kanske Österrike?

Spännande blir att se vad VIK ska ta in istället. Helt klart behövs en bra back som kan lyfta uppspelen och hota från blå. Men nu när man plockar bort två centrar ser centrallinjen klen ut.

Drömmen vore om man nu kunde värva en tekningsstark center, trots Johners alla övriga bedrifter ligger centern tyvärr under 50 % vunna tekningar. I ett tufft kval måste VIK ersätta den tänkte topptekaren McGrath. Plus att man kan värva en powerforward och en back då.

Törs vi hoppas på tre förstärkningar nu inom en tid nu? Det kommer behövas i det långa loppet.

Västerås tre stjärnor:

1. Johner – Vilket skott! Nu har vi “två Williams” i laget. Leder skytteligan. Håller snittet i sig är Johner på väg mot 30 mål.

2. Fredrik Johansson – Enorm viljeprestation och fint mål då det behövdes som mest! Freddan har blivit tjurig på isen, på rätt sätt.

3. Jonas Fransson – Hästen skapade många heta chanser men “Frasse” stod pall.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://38.media.tumblr.com/99e0fde1b87144bc86c53f868cc2a6ee/tumblr_ndjx2kfpF31rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

 1. Mikael Norén

  Freddan, gns, Lasse, om jag gissar att Williams har 100 000 Euro netto/säsong kanske 61 & 93 har runt 65 000? Om de ska stanna eller inte är svårt att sia om då vi inte vet alternativen på marknaden, men jag tror spontant det bästa vore att få in två nya krafter.

 2. gns

  Tycker nog att Fornataro ska få en chans till. Han utstrålar trots allt en viss glöd, han kämpar och försöker. bara det att det inte riktigt vill lossna.. Mcgrath däremot kan söka sig till en annan klubb, då han inte verkar ha viljan att ens spela ishockey. VIK kan inte ha spelare som fäller krokben på sina egna och som gör mer skada än nytta.

 3. Malmöbo

  Såg inte matchen igår. Gillar inte sändningarna på hockeyallsvenskan.se
  Men målen har jag sett. Härligt att Johner har kommit igång på riktigt och att Williams, nu kunde få stänka in ett slagskott (har var lite rostig efter frånvaron). Och tre mål hittills i boxplay! Tack Fredda och Johner!

  Men jag är tveksam till att släppa McGrath o Fornataro. De bör få minst några chanser till, nu när laget går bättre. Skulle inte vara glad att se McGrath som poängkung i Oskarshamn…

  Men visst är det lustigt att två division ett spelare har hjälpt upp VIK på vinnarspåret. Jag har alltid gillat Berg och Grahns är härligt ettrig!

 4. Lasse

  Så skööön seger! Men det krävs troligen ytterligare 29 segrar av 38 för att placera sig 1:a eller 2:a. Det ska inte behöva vara någon omöjlighet!
  T ex: Vinner VIK nästkommande 2 matcher, förlorar 1 match, vinner 3 raka, förlorar 1 match, vinner 3 raka, förlorar 1 match osv resten av säsongen så är det klart! Enkelt 🙂
  Vad gäller Fornataro tycker jag verkligen att det ska vara tack och adjö! Men McGrath skulle jag gärna se att VIK behåller och istället försöker hitta kedjekamrater till honom som kan passa in, för det finns otroligt mycket potential i honom…..

 5. Freddan

  Tycker de borde behålla åtminstone en av Fornataro och McGrath tills vidare. Se vad de går för, en sista chans, som centrar separerade från varandra. Gårdagens lag gör det bra men kommer inte att räcka till i mars.

  Har du förresten någon aning om vad de kostar VIK?

Tweets

Bertil Boo - AvatarBertilBooBertil Boo

@Kingqvist @VIKFanCentral Devaux tränade ju golfsving på en spelare som inte var beredd, misslyckades med det oxså!… https://t.co/yNfXRNPBpB

SvaraRetweetFavorit
Bobsan - AvatarbeessessBobsan

@VIKFanCentral I ärlighetens namn måste VIK ha en ledning som är SHL-mässig också. Ledningen skall tala om vilken h… https://t.co/Z4QOf9jWqL

SvaraRetweetFavorit
Bertil Boo - AvatarBertilBooBertil Boo

@VIKFanCentral Största misstaget var nog att gå ut med att det var en SHL satsning, när har VIK lyckats under press… https://t.co/2ck6tMkCep

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto