Hur påverkar den nyligen genomförda NHL-draften och öppnandet av NHL free agency SHL-lagens behov att roffa i HA än mer?

Denna bild är aldrig fel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK:s lagbygge är klart för stunden. Men ända fram till 17:e augusti kan SHL fortsätta brandskatta den fattige lillebrorsan.

Den extra sena chansen att ”lugga de flintskalliga” är såklart på grund av att NHL-draften och att NHL free agency i år öppnar först nu på onsdag 28:e juli. Normalt öppnar transfermarknaden 1:a juli i NHL.

NHL-draften är dock alltså klar. 23 svenskar togs denna gång. Nedan är från EliteProspects.com. Tre spelare med Västeråsanknytning draftades, trevligt nog.

Siffrorna är matcher, mål och assist i SHL för dessa unga talanger:

Frågan är nu vilka av dessa som respektive NHL-lag kanske vill ha över direkt, och därmed skapa större eller mindre hål i SHL-trupperna?

Många är vi nog som drömmer om att Simon Edvinsson skulle återvända och förgylla VIK:s backsida som lån från Frölunda. Men numera svaga Detroit kanske vill ha över den allt mer slipade diamanten direkt?

Bloggens så många kunniga läsare kan säkert upplysa om vilka SHL-klubbar som kanske kommer behöva förstärka? Så att vi som följer HA med själ och hjärta kan få chans att förbereda oss på att åter bli snuvade och slippa den värsta chocken.

Och vilka ”äldre” spelare kommer kanske signas till NHL från och med onsdag?

***

Sen är ju frågan om VIK får en del av ersättningen om Edvinsson direkt får ett NHL-kontrakt?

För övrigt: Att så många juniorer lämnar VIK så tidigt skadar också VIK på det ekonomiska planet.

De klubbar som varit delaktiga de senaste fyra säsongerna då ett NHL-kontrakt skrivs har rätt till en proportionerlig del av ersättningen som totalt uppgår till flera miljoner kronor. Viktiga pengar för fattiga HA-klubbar.

Om inte exempelvis Jesper Wallstedt nu direkt får ett NHL-kontrakt med Minnesota kommer VIK bli helt utan ersättning, om nu Västeråssonen fullgör sitt fjärde år i Luleå utan ett NHL-kontrakt.

Att VIK tappade Viktor Hurtig till Växjö är lika tråkigt. Men bästa botemedlet mot denna flykt är såklart att VIK går till SHL. Frågan är annars vad VIK mer kan göra för att stoppa dessa tunga juniortapp?

I fallet Hurtig räckte det inte med att Zäta erbjöd Skogsbosonen en A-lagsplats inför kommande säsong. Mellan raderna klagade Hurtig i VLT på för lite istid i A-laget säsongen som gick. Finns lärdomar att dra här?

3 Responses

 1. Musse skriver:

  Klart det är svårt för grabbarna att stå emot när SHL-klubbarna lockar. Även agenter ser en chans att tjäna pengar och föräldrar som ser sin son bli en SHL stjärna påverkar.
  Tycker ändå VIK lät han testa HA och även en chans att växa in i seniorhockeyn via spel i Sura.
  Hade han varit i samma klass som Edvinsson hade han ju varit given i laget i år som på slutet kämpade om slutspelsplatsen. Nu väljer han att dra och tiden får utvisa om han gjorde rätt……

 2. Peter T skriver:

  Vilket SHL lag norpar mest juniorer av oss??
  Spontant känns det som att laget från Sveriges golvbrunn (Växjö) är värst, eller möjligen Luleå.
  Stämmer det, finns det sån statistik??

 3. Bozo skriver:

  Fysiska arbetsmiljön påverkar också juniorer. Med en ny arena skulle också fler juniorer stanna.