Hur ska laget sättas upp för att replikera McGraths tidigare succéer från VIK & Oskarshamn?

Evan har under sin tid i Sverige verkligen funnit kemi med och lyft spelare som Damien Fleury, Freddan Johansson, Victor Löfstedt och Joakim Hagelin. När sedan dessa, förutom Fleury, inte spelat med Evan har deras produktion sänkts markant. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Evan McGrath gjorde ingen bra kvalserie i våras. Inte alls bra. Men det fanns orsaker då Evan själv var matchotränad, inte hade kemi med sin kedja, spelade med halvskadade spelare (Caputi & Williams) och att hans fru födde en dotter under kvalet på nästan andra sidan jordklotet (nej, inte ens elitidrottsmän är robotar).

Ett annat ”problem” kan ha varit att både Williams och Evan vill ha mycket puck, förutom när Williams i PP står och väntar på att få skjuta.

Oavsett detta är kanske vissa oroliga hur bra McGrath kommer vara i VIK nu efter den bleka kvalserien och en kanske mindre lyckad vända i SHL.

Vad kan VIK-ledningen göra? Kanske får steg 1 blir att sära på Jeremy och Evan? Ponera:

Williams – Johner – NY/Montpetit

Fornataro – McGrath – Johansson

Davidsson – Mastomäki – Bromé

Svedlund – Frycklund – Söderkvist

Senast Evan var i VIK 2010/11 och gjorde en strålande säsong lirade han mycket med Freddan Johansson. Freddan gjorde då sin klart bästa säsong i VIK som ytter bredvid Evan och fixade 33 poäng.

Tredjelänk var ofta Damien Fleury som gjorde målen. Fornataro har ett bra skott och skulle nog kunna finna kemi här på kanten med Freddan som snabb tvåvägsforward som täcker bakåt. Fornataro spelar ibland med lite väl små marginaler och skulle troligen komma bättre till sin rätt utan defensivt centeransvar.

Under den sista av två succéartade säsonger i Oskarshamn lirade Evan mestadels med Victor Löfstedt och John Vigilante. Vigilante var rakt igenom en hårt arbetande ytter och Löfstedt är liten snidare med bra fart.

Det var ju även en viss Sam Lofquist som spelade i den där McGrath-femman allt som oftast, som man kunde kalla skytten. Då var det lite så att Evan fick driva puck. Säsongen efter så skulle Löfstedt själv försöka ta in mycket puck i zon. Slutade oftast med att han tappade den, enligt uppgifter från Oskarshamn.

Det kan också tilläggas att under sin första säsong i Oskarshamn, som inte var lika bra som den andra, då bar Evan fram Joakim Hagelin till 20 mål. Hagelin kom dit som en grovarbetare, men visade sig ändå ha vissa sniperkvaliteter. Hagelin har väl dock aldrig, varken före eller efter, varit uppe i den klassen som då han fick lira med Evan.

***

Vi får alltså inte glömma bort vilken klass McGrath besitter när det funkar. Det är få spelare som kan lyfta sin omgivning som Evan kan, om omgivningen låter Evan vara den som lägger upp spelet.

8 svar

 1. Tomas Forsman skriver:

  Håller med dig Marko, var så besviken förra säsongen att inte Bromé, Mastomäki och Linnarud inte fick mer matchtid.

  Hoppas att det blir förändring till denna säsong

 2. Marko skriver:

  Tycker det är otroligt synd att Bromé inte fick mer speltid i kvalserien förra säsongen. Jag hoppas han behåller en sida som gör honom hal och lite småjobbig att möta och det är att han fortsätter att åka skridskor längs sargerna! Det är nummer 1. Nummer 2 är att jag nog aldrig sett en hockeyspelare som kan vara på väg åt 3 hål samtidigt.. Han har ben som kan åka åt ett håll, höfter åt ett annat och överkropp åt ett tredje håll. Ett sånt spel runt sarger tex gör att motståndare nästan MÅSTE ta en fasthållning och de utvisning till följd. Killen är såpass spelskicklig att behöver bevakning för att inte kunna släppa puck/passa puck. Hoppas inte hans år 2 blir som för många andra junisar. Mycket lovord, en känsla att att man är på väg uppåt och många ögon på sig som i sin tur leder till att man orkar med ett extra pass på gymmet om dagen vilket ger muskler. Det är där det tråkiga börjar! Nya, fina och stora muskler är snygga och det är nog det enda som är bra också.. Du har har helt plötsligt 8 kilo mer muskler att bära på och sätta fart på, du har 8 kilo mer muskler att kontrollera när du ska vara tekniskt duktig som du va förra året. Muskler ÄR bra, ”nya” muskler är dock INTE bra alla gånger… Det tar tid att trimma ner muskler till bra muskler! Vi har minst 2 juniorer som under förra årets försäsong gick på den minan.. En fick till och med ett nytt häftigt smeknamn.. Fitnessjärvi… Vad hände sen?

 3. Tomas Forsman skriver:

  Tror att Mastomäki kommer att överraska många denna säsong.

 4. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Mitt ”nick” skapades någon gång på 90-talet när jag började vara lite på nätet och behövde ett usernamn på något onlinespel vill jag minnas. Fast ”Hawkmoon” då bara. ”Gurk-Hawkmoon” använder jag på svenskafans ”Gurbkurken” och tänkte att jag jag ju kan stå för vad jag skriver var jag än skriver så jag kan lika gärna använda det här också då det är förknippat med VIK. 🙂

  Tror förövrigt också att vi behöver få fram lite unga spelare som slår igenom. Med spetsspelarna vi har så borde kunna lyfta fram ungdomarna både genom att lära upp dem, men även genom att lyfta dem med sitt eget spel. Äldre, rutinerade spetsspelare ska man förvänta sig kunna lyfta unga spelare och göra bättre anser jag. Bromé i en andralina tror jag skulle funka faktiskt. Han har farten, energin och tekniken för att kunna komplettera en som t ex Fornataro som jag ser det. Speciellt med ett år till på nacken nu…

 5. Mikael Norén skriver:

  Gurk-Hawkmoon (var kommer ditt fräna nick från förresten 😉 Håller med dig.
  ***
  Tåbbä – Som sagt, du kanske har rätt. Men för att VIK ska nå SHL kommer det krävas att några av de yngre verkligen kliver fram, detta eftersom vi kan inte förvänta oss att NJ värvar ex fyra bra och dyra forwards till. Mastomäki har direkt visat klass och respektlöshet med fräcka mål. Det brukar karakterisera unga klasslirare.
  ***
  PeGe – Tror vi måste lita på några yngre, bland annat av ekonomiska skäl. Blir spännande att se Frycklund. Bromé lär tjäna på att ha en offensiv coach efter det märkliga bänkningen av defensiv-Fagervall i kvalet.

 6. PeGe skriver:

  Måste hålla med, tittar man på de två sista kedjorna så är det inget som inger respekt. Den enda som man kan vara säker på är Söderkvist och han kanske ska spela back. Brome var bra förra året men han kanske får ett trögt andra år likt fryklund och vad säger att fryklund blir bättre i år? Resten är helt oprövade på denna nivå. Nej det lär komma in bra mycket mer om detta ska gå vägen!

 7. Tåbbä skriver:

  DRIVER VI?! Mastomäki är ju inte redo för att axla rollen som en 3:e center. Han är fortfarande med i laget för att se och lära! (Extra spelare, 4:e Center)!

 8. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Mycket intressant. Håller med om Williams och McGrath. De är båda pucktransportörer känns det som och åtminstone förra säsongen så ”krockade” de med varandra kändes det som och tog udden ur varandra lite. Fornataro är mer av en spelare som släpper puck och spelar enkelt i uppspelsfasen som det känns. Utan att ha sett Johner alltför mycket, men mitt intryck av honom är att han också är mer av en spelare som släpper puck enkelt etc i uppspelsfasen snarare än pucktransportör. Känner spontant också att Johner kanske känns mer forward än center och Fornataro är mer tvärtom, men jag kanske har fel här? Men visst Johner känns mer tvåvägsspelare medan Fornataro är mer offensiv så tänket gillar jag ändå… Men svårt att sätta kedjorna nu innan laget är satt så att säga.