”Får jag inte ett bra kontrakt i Nordamerika senast mitten på augusti tittar jag på Europa” & lite Mitell

Williams & Mitell hade en fin kemi och låg bakom många vackra mål tillsammans. Vad händer efter jul om Mitell känner sig sugen och fräsch i ljumskarna? Comeback? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Rubriken ovan är ett citat från Paul Bissonnette på Foxsports.com. Det är ett exempel hur NHL- och AHL-spelare troligen tänker om när det är dags att blicka mot Europa.

Nu är just Bissonnette alldeles för dyr för Allsvenskan då han säger sig sikta mot KHL och kanske ett tvåårskontrakt värt 1,6 miljoner dollar – skattefritt! Men ändå ger det en bild och förklarar varför VIK värvade Evan McGrath och Matt Fornataro första gången direkt från AHL så sent som i mitten på september.

Så om det är AHL som NJ främst letar i kan det dröja ett bra tag till. Det är fortfarande 145 lediga backar som lirade i AHL ifjol. Om vi säger att max 10 % av dessa är realistiska kanske NJ har runt tio namn på sin backlista?

Antalet lediga någorlunda realistiska klassbackar i Europa börjar nämligen tunnas ut. I SHL finns bara tio backar lediga, SM-liiga 29, DEL bara nio och i Österrike finns 27 lediga, varav majoriten känns tämligen ointressanta.

***

Exempel på några lediga backar i Europa som kan vara av intresse: (För visst måste NJ nu först och främst utöka skaran från 4-5 rutinerade backar med minst en klassback?)

Johan Larsson, 28 år. Poängstark på allsvensk nivå. Borde kunna vara en riktig toppback i Allsvenskan med sin begåvning om allt stämmer. Lirat i VIK tidigare.

Fredrik Svensson, 39 år. Gjorde såklart sitt första kval/slutspelmål på tio år på just VIK i kvalserien för AIK. Kan vara riktigt ful och elak på isen. NJ ska ha varit intresserad för några år sedan. Ersättare till Lindh? Fortsätter Svensson?

Finland

Colby Cohen, 25 år. NHL-meriterad och bra storlek. Misslyckades i Ässät. Skapliga siffror i AHL.

Österrike

Doug Lynch, 31 år. Bra storlek och bra poängutdelning i den helt OK österrikiska ligan.

André Lakos, 34 år. En bjässe på 202 cm och 107 kg. Meriter från SHL och bra poängutdelning. Men hänger han med i Allsvenskan nu? Höga lönekrav ska han ha.

Italien

Darcy Campbell, 30 år – Meriter från SM-liga och spelade ihop med Jeremy Williams i DEL2 12/13. Visst är det suspekt att värva från Italien/DEL2 men superfynd har gjorts där förr av lite äldre spelare (ex: Kapstad, MacNevin). Enligt expertkällor är Campbell spelskicklig men mycket svag i egen zon.

Tyskland – DEL2

Matt Kelly, 29 år. Här luktar det lite Josh MacNevin på på pappret. Fin storlek och bra siffror från Italien/DEL2. Medelmåttig skridskoåkare dock, enligt uppgift – men det var ju MacNevin också.

Tyskland – DEL 

Mike Vernace, 28 år. NHL-rutin och bra siffror i AHL. Fick inte nytt kontrakt av Mannheim. Björklöven ryktades det om ifjol.

Matt Smaby, 29 år. Renodlad defensivback. Bjässe på 196 cm och 109 kg. NHL-rutin. Ryktades om Södertälje tidigare.

Norge

Stefan Espeland, 25 år. Inte så lyckad i Allsvenskan tidigare. Men norsk VM-back nu. Bra poängutveckling.

Bryce Lampman, 31 år. NHL- och KHL-rutin och massor av AHL-matcher med okey poängsnitt (0,30) för back. Säkert ”billig” efter förra säsongen i ECHL/Norge. Är han slut eller finns hälsan/glöden kvar?

Alexander Bonsaksen, 27 år. Var enligt uppgift bra då Rögle gick upp senast. Ska spela med hjärtat och vara ganska allround.

***

Till sist. ”Lösningen” är kanske närmare än vad vi tror. Thomas Mitell, som sa sig bara kunna åka på 70 % i kvalserien är en av de smartaste backarna någonsin, skulle kanske kunna hoppa in fräsch och utvilad kring jul? Är det något NJ har i bakhuvudet nu när han försöker maximera sina begränsade resurser?

1 svar

  1. Lillgurkan skriver:

    En till back med bra skridskoåkning är ju att föredra tycker jag. Man vill inte stå där med en Matt DeMarchi när serien drar igång.