I många slutspel framgångsrike Oliver Bohm presenterad och den defensive ledaren kan öka både respekten för och glädjen i VIK, marknaden & koll på backsidan inför den sista pusselbiten

Får VIK-fansen snart en välbehövlig större omstart även resultatmässigt?

 

Under torsdagen presenterades välmeriterad defensiv spets i form av Oliver Bohm. Den nyligen 30 år fyllda backen, som blir tvillingpappa lagom till seriestart i september, är ett välkommet tillskott för ett VIK som tappat ledare gällande defensiven och det hårda jobbet.

SM-guldmedaljören från 2018 hade delad bäst plus/minus i slutspelet för det HV71 som gick upp och backen fick mycket förtroende av Tommy Samuelsson. Detta med 17:35 per match i istid i det så stjärnspäckade HV71 som lagets kanske bäste skottblockare i slutspelet.

Nu får VIK den där beprövade defensiva generalen som ska kunna neutralisera de andra lagens storstjärnor. När Växjö vann SM-guld våren 2018 fick Bohm och en viss Daniel Rahimi stort förtroende. Så Bohm är van att matchas mot yttersta offensiva spets, vilket verkligen kommer behövas mot främst Djurgården och några andra.

Nu ska inte Bohm vara lika frän som Rahimi, men många menar att Färjestadsprodukten är mycket effektiv i egen zon gällande styrka, tajming och vilja att göra de tunga lyften och använda räckvidden.

Intressant är också att Bohm tidigare spelat fyra säsonger med Johan Gustafsson, vilket borgar för att detta är en mycket välscoutad värvning. Detta med den rättvise och krävande JG som referens.

Dock är inte Bohm den snabbaste, vilka vissa experter flaggat för, vilket kanske gjort att SHL-lagen varit lite avvaktande nu. Men som en källa sa i Finland är Bohm ”solid as a rock” och gjorde en fin säsong i finska toppligan då det blev final våren 2020 för TPS.

***

Vad betyder då detta för lagbygget? Bohm är knappast billig, men VIK behövde verkligen en första klassens defensive spelare efter många tunga tapp där.

Tänkbar laguppställning:

Zetterberg – Östman – Cheek
Vass högerskytt? – Frycklund – Kokkonen
Lunsjö – Skedung – Svensson
From – Aronsson – Bergman

Extra: Wiberg & Kangas

Gunnarsson – Lindelöf
Jansson – Bohm
Jardeskog – Ny tvåvägsback
Östman – Göransson

Backsidan är mycket mer beprövad från start nu, vilket säkert kostat. De på förhand oprövade Roe, Tornberg och Fernholm är ersatta av Lindelöf och Bohm just nu. Sedan får vi se vem som blir det tredje viktiga nyförvärvet på backsidan. Ofta brukar ju de beprövande och dyrare spelarna ändå vara bäst när det gäller i slutet.

Kollar vi noga är ingen av backarna ovan direkt känd för att vara någon skridskovirtuos. Därmed vore bloggens drömvärvning nu, som en sista pusselbit, en riktigt snabb, och gärna högerfattad, allroundback. Gunnarsson är just nu ensam som högerfattad back.

Kanske någon välscoutad och i HA/Sverige/Europa oprövad spelare som kan ”explodera” på ett positivt sätt och vara lite mer ”high risk/high reward” då Zäta fortsatt värvat mer säkert (och därmed dyrare) hittills. Dock vore det bra om den sista backen även är bra i box play, så kraven är många…

***

Gällande spelarmarknaden är det intressant att den verkar öppna sig på allvar enligt denna artikel på HockeyNews.se. Det börjar nu märkas i SHL, men det kommer ju sippra ner allteftersom då ju alla inte kan spela i NHL, SHL, Schweiz eller få feta kontrakt i AHL eller DEL med KHL ganska ute ur bilden.

Så det är nog smart att Z avvaktar nu för det kommer behövas två riktigt bra värvningar till för att kunna utmana Djurgården någorlunda…

5 svar

 1. C skriver:

  En fråga Micke.

  När både du och VLT sätter upp tänkbara uppställningar så står alltid Z bredvid Östman och inte bredvid Fryklund. Centrarna har ju spelat 1 år vardera tillsammans med Z men efter förra årets succé i förstalinan så är är det svårt för mig att se att man särar på Fryklund och Z från start. Vad missar jag?

  • Mikael Norén skriver:

   Östman är helt enkelt bättre än Frycklund. Och jag tror kanske inte VIK hittar en bättre högerskytt än Z att ha i förstakedja och förstaval i PP och då matcher ska avgöras. Dock hårfint då Frycklund är jättebra i grundserien. Vad tycker du?

   • Bozo skriver:

    Tornberg och Roe gjorde det bra, men inga man kommer sakna.

    Med lite distans till säsongen så gjorde nog Paananen det helt ok ändå och är värd fortsatt förtroende. Innan säsongen var det många som såg framför sig att säsongen skulle bli riktigt riskfylld för Paananen och han var nog en hårsmån från att få sparken, men lyckades i rättan ögonblick vända säsongen. Sen när laget skulle växla upp inför slutspurten så gjorde Z det världssämst (även enligt honom själv) och luften gick ur laget och säsongen. Men Paananen klarade stålbadet och borde stå starkare inför nästa säsong.

   • C skriver:

    Nu kommer kommentaren att svänga från vem Z ska spela med till Östmans förväntade spel men det här är väldigt intressant tycker jag. Flera skribenter (du bland annat har jag för mig) har tyckt att Fryklund stundtals har varit HAs bästa spelare. Om Östman är bättre (enligt dig) än Fryklund, har vi seriens 2 bästa spelare i VIK då? Iallafall stundtals?

    Jag tror att förväntningen på Östman är alldeles för höga för hans eget bästa. Förväntningarna på Gunnarsson pajade ju hans första 10 matcher förra året totalt och i slutändan en topp 4 placering för laget. Det här luktar en upprepning av det.

    Östman har varit poängspelare på den här nivån en enda säsong i karriären och det var sist i VIK. Då hade han och Fryklund nästan exakt samma poängsnitt men Fryklund var svag i början och bara ökade medan Östman gjorde mycket poäng direkt och tappade ju längre säsongen led. Att Fryklund var bättre än Östman efter jul verkar alla ha glömt nu.

    Förra året såg vi hur bra Fryklund var direkt från start och då tror vi att det kommer funka likadant med Östman. Dock så hade väll ingen förväntat sig att Fryklund skulle gå in från läktaren i LHC och göra 1P per match i VIK. Pressen på honom var låg. Jag tycker att han fått alldeles för mycket lite kredd för sin säsong i år.

    Östman är ett kanonförvärv på en massa olika sätt men att han ska producera mer poäng är Fryklund gjorde i år är knappast rimligt att tro och därmed är jag inte alls säker på hur man sätter ihop 1 och 2 kedjan bäst. Kolla med lite andra bloggare mm från andra lag hur de rankar Fryklund. Man blir aldrig profet i sin egen stad…

    Slutsats. Jag tror att folket runt VIK (Fans, VLT och Micke) underskattar Fryklund och överskattar Östman. Låt Kalle få komma in och bli varm i kläderna. Låt honom stångas och bara tjurskallig men kräv inte en poäng per match som det kommer krävas av Fryklund. Sen vem Lucas spelar med kommer säkert variera.

 2. Mr H skriver:

  En grym back kvar att fylla på med. Med lite hår på bröstet, som inte kliver undan.
  Peter Ekroth kanske. Se videon på Youtube – se så kul de hade på den tiden.
  Någon som minns honom? Synd att han inte spelar längre, men ibland kan det vara bra att minnas något. Han gladde nog många motståndare på sin tid, hehe.
  Ja, ja – jag tog någon för att det skulle vara något kul att minnas från…
  Är Warg ute ur leken? Någon från AHL?