Individuella prestationer av Öhrn, Ehrnberg, Zetterberg, Wikman och Skedung gav seger mot Tingsryd i så oerhört svårspelade Nelson Garden

Isak Skedungs "comeback" blir spännande följa. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog femte raka segern i den så extremt svårspelade Nelson Garden Arena i Tingsryd på söndagskvällen. VIK vann med 3-2 efter en ganska tidig 3-0-ledning som tillkom tack vare några vassa individuella prestationer.

Det stod 2-0 till VIK efter första perioden. Detta efter ett vackert solomål av Daniel Öhrn i ett PP som annars inte fick ordning på något. I slutet kom en handledskanon från distans av William Wikman efter fint förarbete av Carl Ehrnberg mitt i hemmalagets press.

Det var ett mycket piggt Tingsryd som snurrade väldigt mycket i VIK:s zon. VIK höll dock Taif skapligt på utsidan och vann kampen framför Kruse. Men att vara så här mycket i egen zon kändes knappast hållbart i 60.

VIK satte 3-0 endast 28 sekunder in i andra efter en mycket fin pass av Lukas Zetterberg till Jerome Leduc på en 2-mot-1:a. Taif var dock hungrigare även i andra och grötade in två mål då varken Kruse eller försvaret fick ordning på puck eller Taif.

VIK hade ett 4-mot-1-läge men Leduc var faktiskt lite självisk istället för att kanske ge Bergman öppet mål. Vidöppet inför tredje.

Tingsryd fortsatte att trycka på och spela med energi inledningsvis i tredje perioden. Dock visade VIK äntligen riktig klass mot slutet då man fick bättre och bättre kontroll på hemmalaget som nog tröttnade lite.

Tessier tog dock en onödig tvåa och det blev farligt då Olhaver & Co. fick spela runt mot den låga och passiva VIK-boxen. VIK var dock bäst i slutet och skapade några halvchanser.

Sedan några guldstjärnor: Hatten av för att Alexander Younan i sista minuten vågade spela aggressivt i egen zon och sög fast puckförande Taifare och fick pucken ur egen zon. Istället för att bara stå och titta på, som det lätt blir.

Även otroligt starkt av Isac Skedung att vinna sista tekningen i egen zon och den värdefulle centern fick även pucken ur egen zon där sedan den fantastiske William Wikman vågade trycka på och störde hemmalagets sista uppspel. Oerhört starka defensiva prestationer där i slutet.

SAMMANFATTNING

Visst var det mycket Taif i denna match, skottförsöken var exempelvis 51-34. Men VIK har aldrig tidigare heller kunnat spela i denna hall, ungefär på samma sätt som i Uppsala. I dessa hallar handlar det bara om att ta hem tre poäng eftersom det verkar vara snudd på omöjligt att kunna spela ishockey här för VIK.

Och tack vara individuella prestationer offensivt och en väldigt bra defensiv avslutning på matchen kunde VIK bärga tre poäng. Ex-VIK:arna Rasmus Bengtsson och Anton Svensson var annars högst aktiva med 17 (8+9) skottförsök tillsammans.

Kruse fick hoppa in efter att Myrenberg spelat fyra raka. VIK-målvakten ställdes inte på så många prov, men verkade ha svårt med retur- och puckkontrollen då VIK-försvaret tittade puck då Taif grötade in två mål i andra perioden. Dock dålig hjälp från försvaret också.

Marcus Kivelä Carlsson fick bara två byten i sin debut, men verkar i alla fall ha tillräcklig skridskoåkning för en ny chans A-laget. Annars var det mest glädjande att VIK-försvaret, förutom på målen, höll ihop bra och bjöd inte Taif på så mycket.

Annars är det svårt att analysera så mycket mer från matcher i Tingsryd och Uppsala. ”Hockey is different here”. Det handlar bara om att försöka ta hem tre poäng. Och det lyckades VIK med. Gott så.

Men man hade ju önskat att exempelvis kedjan med Zäta – Öhrn – Bergman kunde ha nitat fast pucken lite mer i anfallszon för att avlasta då Taif tryckte på. Dock gjorde tredje- och fjärdekedjorna mycket bra insatser och kanske är Jesper Johansson och Anthon Eriksson lite mer på gång igen.

Nu är det också bara sex poäng upp till Karlskoga på den åtråvärda andraplatsen. Detta då BIK vann med 7-0 (!) hemma mot Modo. Det kan nog passa VIK bra att smyga med bakifrån då Björklöven, Karlskoga, Modo och Timrå samtidigt storligen beundras av sig själva och andra…

PUCKLIGAN

5 Carl Ehrnberg

4 Alexander Younan

3 William Wikman

2 Isak Skedung

1 Lukas Zetterberg

5 svar

 1. Knekten skriver:

  Såååja, nu börjar farten, spelet och framförallt passningarna fungera mycket bättre, ger genast resultat i form av fina spelmål också. Nu är det bara att ösa på likadant 🙂

 2. VIKarn skriver:

  Jag tycker oxå Ehrnberg är förjävla bra.
  Vilka kliv han tagit 👍
  Ang målvakterna tycker jag Kruse får för mycket skit.
  Antal returer, map antal returer osv.
  Det går inte att jämföra matcher.
  Backarnas ansvar att rensa returer, eller framför allt ta bort motståndare framför kassen.
  Kristianstads andra mål igår, så står lill Z:a å petar efter pucken, istället för att helt enkelt bara tackla bort forwarden.
  Younan tycker jag och är lite för snäll framför egen kasse, annars överlag tycker jag det börjar se rättså bra ut.

 3. Toni Bäckman skriver:

  Ehrnberg gjorde verkligen en kanon match!

  Nu för tiden så för man ju statistik på det mesta. Speltid, bp, pp, antal skott, core osv osv..

  För man någon statistik på ev returer från målvakterna? Tror ni att målvaktstränarna gör det?

  • Bozo skriver:

   Med den kurvan Ehrnberg haft, så har ju VIK seriens bästa backbesättning just nu. Det tillsammans med seriens bästa målvaktspar tillsammans med Bofors.