Analys av produktion i power play kontra 5-mot-5 inför Tingsryd: Intressanta noteringar och förbättringspotential

Marcus Bergman - får vi se honom och andra mer på sin topp kan det bli riktigt roligt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen tittar här närmare på hur spelarna producerat i respektive spelform, vi börjar med spel 5-mot-5:

Desto grönare, desto bättre poängsnitt.

Vi ser att Leduc, Tessier och Hertzberg är bäst i laget att producera i 5v5. Även bra produktion på flera breddspelare. Också djupt imponerande hur bra Jansson och Younan producerar i 5v5, backsidan är kanske VIK:s största styrka.

Dock ser vi att Bergman och Öhrn ligger på ungefär samma snitt som Anthon Eriksson och Lukas Zetterberg har inte heller ännu fått fart i den kedjan 5v5. Bergmans poängsnitt i 5v5 har gått ner markant (0,50 till 0,32) utan Kalle Östman som center.

Öhrn hade relativt blygsamma 0,44 poäng/match i 5v5 redan i Tingsryd ifjol, och nu alltså lite sämre (0,36). Det kan alltså vara så att Öhrn som center helt enkelt inte är någon stor producent i 5v5. Rent spelmässigt har vi också sett att Bergman inte satts upp i tillräckligt många lägen i fart som förra säsongen.

Däremot är Bergman, Öhrn och Zetterberg bäst i laget att producera i power play, vilket vittnar om trions stora skicklighet:

Här är det istället märkligt att Hertzberg otroligt nog bara gjort en enda PP-assist på 24 matcher. Ifjol ledde Hertzberg Almtunas PP med Tony Mårtensson och gjorde 6+6 i den spelformen (0,23 PP-poäng/match).

Lukas Zetterberg är redan lagets bästa målskytt i PP och Zäta kommer dra med sig siffror uppåt här. Men det visste vi ju redan.

Intressant också att Jansson bara gjort 2+1 i PP och även Leduc har gjort lejonparten av sin poäng i 5v5. Inte heller Fredrik Johansson har glänst i PP, från 0,23 poäng/match i PP ifjol till 0,04 nu.

Summa summarum: Den viktigaste frågan är nog hur man ska få Bergman, Öhrn och Zetterberg att producera bättre i 5-mot-5. Ifjol var Zetterberg en av de bästa producenterna i både PP och 5-mot-5 i VIK…

1 svar

  1. Bozo skriver:

    Hoppas laget motbevisar och att de inte är fortsatt så hyperkänsliga för målvaktsbyte.