Inför AIK: Om inte Svensson kan tända offensiven i tredjekedjan är det kanske dags att sätta in kapten Johansson centralt igen?

Kapten FJ: Dags för en mer central roll i att leda en tredjekedja med intressanta yttrar? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Sportchef Patrik Zetterberg var enligt uppgifter egentligen ute efter en center inför deadline. Men av många olika anledningar landade istället Zäta alltså ytterligare en spännande ytter i form av Köpings och hela AllEttans poängkung Anton Svensson.

Svensson har enligt rapporter sett väldigt bra ut på träning (även om det inte behöver betyda mycket). Spelaren med ett av de bästa poängsnitten någonsin i starka AllEttan ser ut att stärka upp ytterpositionerna ännu mer i VIK.

Enligt VLT.se:s utmärkta rapportering inför AIK borta på tisdagskvällen kommer Svensson troligen få spela i tredjekedjan. Detta med Isac Skedung som center och William Wikman på den andra kanten.

Det blir ju en lite mer energibetonad omgivning – om nu inte Svensson redan nu är så bra att han kan lyfta fram mer av den offensiva potentialen ur de så hårt arbetandes Skedung och Wikman. De två sistnämnda är fortfarande unga och troligen högst utvecklingsbara.

Men om det inte blir succé och det visar sig att en sådan som Svensson kanske behöver en mer offensivt beprövad center/omgivning måste man nog börja fundera på att kanske sätta in Fredrik Johansson som center igen.

Kapten Johansson är som bekant otroligt mångsidig och dessutom lagets klart bästa tekare denna säsong med nästan 55 % vunna. Bloggen måste dock erkänna att det här alltid lobbats hårt för att använda VIK-legenden som ytter då de fina egenskaperna kommer fram bäst där.

Men nu kan det bli ett annat läge. Det kan bli en ganska rejäl missbalans om man har flera begåvade yttrar som undermatchas samtidigt som spelare övermatchas centralt.

Kedjorna har ju på sistone varit:

 • Zetterberg – Östman – Bergman
 • F. Johansson – Frycklund – Benker
 • Wikman – Skedung – Eriksson
 • Hetta – Skinnars – J. Johansson

Extra: Cederberg & Lindberg. På väg in: Anton Svensson

Undertecknad tycker faktiskt att avige högerskytten Fredrik Hetta slösas bort lite i denna matchning. Nu har Hetta dock inte varit i högform efter skador, men någonstans borde Hetta få chansen att återförenas med Fredrik Johansson då de trivdes så bra förra säsongen.

Att Hetta får spela PP visar ju vad ledningen tycker om den offensiva potentialen. Då kanske aningen märkligt att samtidigt köra samma spelare hårt i en fjärdeline.

***

Tänkbara alternativa kedjor framöver för att kanske balansera laget lite bättre, åtminstone i teorin:

 • Zetterberg – Östman – Bergman
 • Svensson – Frycklund – Benker
 • Hetta – F. Johansson – Skinnars/Eriksson
 • Wikman – Skedung – Eriksson/J. Johansson

Extra: Cederberg & Lindberg mfl. enligt ovan.

Med detta får man också plötsligt tre centrar där alla normalt sett ligger över 50 % vunna i ett lag som behöver ett lyft just där. Man kan såklart även använda storskytten Anthon Eriksson fortsatt i tredje som ytterligare ett intressant alternativ.

Här skulle också Anton Svensson få en kanske lite ärligare chans att lyckas som en offensiv spelare i mer ”rätt” miljö högre upp i banan. Något som kanske skulle likna upplägget i Köping mer.

En sådan som Gustav Lindberg skulle möjligen också kunna få ett lyft i en mer renodlat offensiv miljö.

Skedung är en första klassens fjärdecenter på HA-nivå. I detta blir också fjärdekedjan en riktigt renodlad och jobbig energikedja/crashline, men ändå med viss offensiv. Gällande hockey tror nämligen denna blogg lite på att ”lika barn leka bäst”…

3 svar

 1. Bozo skriver:

  Helt rätt ned FJ i tredje kedja för det är väl där han ska spela nästa säsong med mer spets till laget.

 2. Bozo skriver:

  Varför inte Bergman-Frycklund-Benker. En riktigt stor tung kedja med fart på skridskorna.

 3. Ulf skriver:

  Tycker att Lindberg / Cederberg inte förtjänar någon plats i dagsläget!