Inför Almtuna-Västerås: Två bländande målvakter ställs mot varandra i säsongens första Arosderby

Skellefteålånet Sam Marklund kommer ingjuta mer energi och fart i VIK. Välbehövligt. Återstår att se om en ett år äldre Marklund utvecklat sitt offensiva spel och skytte. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots att Tony Romano var tillbaka på isen och producerade blev det ett totalt platt fall hemma mot Södertälje. Efter den tankeställaren är det åter igen dags för VIK-spelarna att slå sig ner i bussen och fara iväg och kämpa om tre nya poäng. Denna gång är destinationen Östra Aros där säsongens första Arosderby ska spelas mot Almtuna.

Almtuna:

Almtuna har, precis som förväntat, parkerat längst ner i tabellen. Tillsammans med Björklöven är man överlägset sist med ynka nio ihopskrapade poäng.

Inte en enda match har slutat med seger efter full tid för Uppsalagänget. Däremot har man lyckats ta hela sex (!) matcher till förlängning och på så vis fått sina poäng. En minst sagt meriterad straffseger har man lyckats kämpa till sig hemma i Gränbyhallen mot Djurgården.

Gränbyhallen har under tidigare säsonger varit känt som en ren mardröm att besöka. Almtuna har nämligen varit kända för att kunna grisa till det och inte ge sig i första taget på hemmaplan dock har man inte riktigt levt upp till det denna säsong.

”Lilla Leksand” har Almtuna kallats inför den här säsongen. Slänger man ett öga på laguppställningen hittar man nämligen hela tre spelare som var med och tog upp Leksand till Sveriges högsta division föregående säsong. Erik de la Rose, Alen Bibic och inte minst Erik Hanses.

Hanses som för två säsonger sedan storspelade i Leksand och var ett framtidsnamn både för Leksand att ha som en trogen sista utpost i jakten på dåvarande elitserien, men även för andra klubbar i högsta divisionen. Dock hände något under förra säsongen. Den lugna och stabila Hanses var som bortspolad och en osäkerhet såg ut att ha krupit in under målvaktsmasken. Förtroendet försvann hos tränarteamet som tillslut plockade in Oscar Alsenfelt som konkurrent till Hanses.

Konkurrensen blev aldrig något lyft för dalmasen som fick avsluta sin tid i Leksand med att på avstånd skåda sitt lag ta steget upp. Efter att inte ha fått förlängt kontrakt valde Hanses att ge sin karriär, som i princip bara startat, en ny chans genom att välja spel i Almtuna och återförenas med sin gamla målvaktstränare.

Än så länge ser det ut att vara ett lyckat val då förtroendet varit stort och Hanses varit en orsak till att nollan i poängkolumnen förändrats överhuvudtaget.

Västerås:

I Västerås har vi en annan stor anledning till att poängen har trillat in. Fysiskt sett är Jonas Fransson kanske inte den största. Men vad gör det när han sett till statistiken är det. Med hela fem nollor och en räddningsprocent på 95.74% har Jonas Fransson tagit Västerås med storm och återerövrat Hockeyallsvenskan.

Det är inga tvivel om att Fransson varit den stora skillnaden mellan vinst och förlust och i många matcher räddat VIK från att förlora med pinsamt stora siffror. Senast mot Södertälje såg Franssons hittills otroliga lugn vara en aning ur balans då han under ett powerplay tycktes vara en aning irriterad på sina medspelares agerande. Det slutade i att Fransson själv tog tag i uppspelet och levererade kanske VIK:s bästa förstapass under den matchen.

Tills övriga spelare hittat sina roller och börjat leverera kommer allas ögon fortsatt vara riktade mot Fransson som kommer vara tvungen att fortsätta sitt storspel om VIK ska ha en chans att hänga med topplagen.

Kevin Doell och VIK fick en försmak mot SSK hur trångt det kommer vara i Gränbyhallen. Fem mot en är väl orättvist? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mot Almtuna förväntas Sam Marklund göra comeback i VIK efter att varit tillbaka i Skellefteå och försökt slå sig in i svenska mästarnas trupp. Marklund lyckades aldrig överlista den hårda konkurrensen uppe i Norrland och har därför fått återvända till VIK på ett lån.

Vi minns Marklund som gjorde totalt 20 matcher i VIK-tröjan under fjolårets säsong som ett riktigt energiknippe som vågade utmana. Förhoppningsvis ska hans energi spridas till övriga i laget och kunna göra VIK till en starkare produkt totalt sett.

Säsongen rullar förhoppningsvis vidare med tre välbehövliga poäng och ett efterlängtat styrkebesked under Almtunamatchen.

Mitt matchtips: 1-3

2 svar

  1. Bonzon skriver:

    Från backsidan gäller snabbare passningar i PP och direktskott.

  2. Lasse skriver:

    VIK:s bedrövliga PP måste bli bättre. Har motståndarlagen har läst sönder Mitell eller räcker han inte till?