Inför Djurgården-Västerås: Med sikte mot toppen…

Trea i tabellen och ett fortsatt bra spel var melodin innan landslagsuppehållet. Nu har laget fått några dagar av matchvila och möjlighet att återhämta sig, samtidigt som mannarna fått ett break att gnugga in detaljer i spelet.

Motståndaren: Djurgårdens IF

Klubben grundades redan 1891 och det enda kravet vid grundandet för att få bli medlem i klubben var att man var boendes på Djurgården, eller om man vid något tillfälle i livet varit boende i stadsdelen.  Sedan 1922 ägnar sig Djurgårdens IF även åt hockey och sedan starten har Djurgår´n vunnit totalt 16 SM-guld.

Ära varar dock inte för alltid utan förra säsongen så degraderades ”Stockholms stolthet” och för första gången någonsin spelar Djurgården i Allsvenskan denna säsong. Precis som många andra degraderade lag drabbades laget av spelarflykt, och 17 spelare lämnade klubben efter förra säsongen.  Att tappa spelare som Tjärnqvist, Wesslau, Kempe och Holmqvist sätter såklart sina spår.  Men istället för att sörja spelare som lämnat har klubben glatt sig åt hemvändare och nya förmågor.  Två spelare och förväntade ledargestalter är Christian Eklund och Kristoffer Ottosson som båda spelat tio år i klubben.  Tillbaka i laget är till exempel Fredrik Bremberg  som inte dög åt Djurgår´n när laget spelade i Elitserien, men togs emot med öppna armar när flera av trotjänarna lämnat för andra klubbar.  En annan spelare tom tagit klivet till huvudstaden är Västeråsfostrade Markus Ljungh. Centralen tog del av Djurgården Hockeys egen intervju med Markus.

Markus, Hur ser du på tabelläget?
– Vi är inte alls nöjda. Vi vill ju klättra så mycket som det går och det är det som vi ska göra genom att vinna matcher nu. Det känns ändå som att vi börjar få igång lite spel. Vi måste spela mer som vi gjorde mot Malmö i den sista perioden.

Varför har många spelare underpresterat poängmässigt?
– Jag önskar att jag hade ett jättebra svar på det. Men det handlar om att vara mer distinkt i avsluten och det måste man vara på träningen också. Inställningen att alltid vilja göra mål. Då får man självförtroende och då kommer målen på match också.

Din gamla klubb Västerås ligger trea, Djurgården nia. Ångrar du ditt klubbval?
– Nej, inte alls. Jag trivs jättebra här i Djurgården och alla förutsättningar för att bli en bättre ishockeyspelare finns här. Allt runt omkring funkar väldigt bra. Dessutom är det bra killar i laget och det är kul att vara en del av Djurgården Hockey.

VIK Fan Central fick även en pratstund med Robin Mattebo som skriver för Djurgårdens på Svenskafans.

Robin, Djurgården var ett topplag i Elitserien för inte allt för länge sedan och Allsvenskan är väl kanske inte någon dröm för ett så klassiska lag som Djurgården Hockey. Hur kommer det sig att laget hamnade i Allsvenskan till att börja med. 

–  Förra säsongen var tung. Värvningar slog fel och lagbygget fungerade inte. Den offensiva kvaliteten på backarna var nog den bästa jag har upplevt i Djurgården någonsin. Men det höll inte bakåt och det klickade också framåt. Förstakedjan levererade inte tillräckligt och en andrakedja etablerades inte på hela säsongen. Fjärdekedjan samt Wesslau var lagets bästa. Spelidén blev sönderläst och någon plan b verkade inte finnas. Djurgården hamnade på målskillnad i kvalserien och väl där fanns inte orken mentalt.

Djurgården var tippade som ett topplag i årets allsvenska, men har haft det ganska tufft. Handlar det om underskattning eller underpresterar laget? 

– Någon bettingsida satte Djurgården som favorit då laget bara hade värvat 4-5 spelare. Många tippade Djurgården i toppen enbart på namnet. Klubbnamn har aldrig presterat på isen. Ingen spelare i laget underskattar motståndet. Det kan ha hänt i kvalserien men inte nu. Många spelare i laget underpresterar men det är spelet i helhet som inte kommer ut på isen.

Det har varit ganska turbulent i klubben på senaste tiden. Hur påverkar det laget ?

–  Det är förmodligen mer turbulent i media än i klubben. De för diskussioner internt och har nog koll på läget. Men det är klart att de säkert funderar över läget, och det hjälper nog inte till att öka prestationerna.

Även Challes vara eller icke vara har varit på tapeten. Vad vore bäst för klubben i dagsläget ? 

– Om klubben vill handla i coachbyte så tycker jag att det är nu eller aldrig. Förra säsongen väntade de alldeles för länge. Hade varit bättre att stå kvar än att göra något panikartat mot slutet. Eftersom Challe sitter säkert nu så ska det vara så resten av säsongen. Att byta coach med 15-10 omgångar kvar ger ingenting.

Förlust mot Västerås senast, vad talar för en vinst på måndag ? 

– Djurgården var minst ett nummer för litet mot VIK senast. Förhoppningsvis har laget tränat på bra under uppehållet med Challe som nu enbart fokuserar på att träna laget. Ingenting talar väl för seger egentligen. Men det är väl inte mycket mer än tabellen och formen som talar för en förlust. Om Djurgården följer matchplanen i 60 minuter så har de en chans.

Avslutningsvis, hur går det i matchen ?  

–  Jag tror att Djurgården plockar en seger på straffar.

VIK Hockey

Landslagsuppehåll och matchledigt några dagar vilket inte kunde kommit bättre till pass efter en tung period av täta matcher. Det har funnits möjligheter för både spelare och ledare att återhämta sig efter tätt matchande. Samtidigt har lagets skadade spelare kunnat friskna till.

Den 23/10 skrev Centralen följande:

”Arton poäng att spela om under loppet av två veckor. Det här kan vara säsongens viktigaste tidsperiod där VIK kan spela sig kvar i toppen… Om man gör ett försök och räknar in alla faktorer som motstånd, resor, nuvarande skadestatus och form m.m. är det godkänt att ta tre segrar och totalt nio poäng. Allt över nio gulsvarta poäng är bra med tanke på hur många spelare som faktiskt är borta från spel.”  

Såhär i efterhand kan man glädjande konstatera att VIK tog 15 av 18 poäng under maratonveckorna och ligger nu i toppen av tabellen, förhoppningsvis för att stanna.  Om laget kan behålla den grymma formen och det fina och organiserade spelet kanske de föregående veckorna blev starten på något stort.

NHL är fortfarande på allas läppar och med Västeråsögon är det väl extra intressant. Innan helgen fördes det intensiva diskussioner mellan ägarna och facket och det kanske bara är en tidsfråga innan Västerås NHL-förstärkningar försvinner, något som säkerligen skulle påverka laget en hel del.   Under uppehållet så har det hänt andra saker kring laget. VIK Hockey gjort klart med Tim Heed som blir inlånad från Växjö under resten av säsongen. Heed som under fjolårssäsongen var Malmös bästa offensiva back med totalt 30 poäng kommer att tillföra massor på VIK´s offensiva blålinje.

Annars verkar Christoffer Björklund vara på väg tillbaka in i laget efter en tids sjukfrånvaro.  Skadelistan är dock fortfarande ganska lång.

Matchtips: 2-4