Västerås lyckades kämpa till sig två poäng mot desperat Djurgården

Brady fixade kvitteringen och amerikanen har verkligen näsa för att vara på rätt ställe… FOTO: Rune Åhlén (C) FOTOBLOGG

På måndagskvällen tog Västerås den sjunde segern på åtta matcher. Trots att man mötte ett för dagen mycket desperat och hårt spelande Djurgården på bortaplan lyckades man åter hitta en väg att vinna med 3-2 efter sudden. Detta tack vare Marcus Söderkvists tillfälliga(?) quarterbackspel där VIK-trotjänaren gav en dominant Patrik Berglund öppet mål i förlängningen.

Djurgården började bäst och VIK hade svårt i passningsspel och mottagningar. Puckarna liksom droppade av bladen på något ringrostiga gurkor. Mitt i Djurgårdspressen gjorde Patrik Berglund något av en Mats Sundin och rundade sin försvarare och överraskade Chet Pickard med ett snabbt lågt skott efter sju minuter.

Efter målet jämnade spelet ut sig en aning och i slutet brände Patrik Berglund ett friläge efter en fin brytning.

Djurgården kom ut hårt även i andra perioden och VIK hade fortsatt svårt i det offensiva spelet och med passningar och mottagningar. Det surrade friskt kring på nytt utmärkte Lasse Johansson i kassen.

Bland annat körde helyllekillen (?) Gabriel Landeskog över Lasse ordentligt utan att domaren brydde sig. Här måste VIK skicka in Viktor Mårtensson att göra jobbet, vad som än krävs för att hindra att Lasse blir skadad. Det får inte fortgå, oavsett vem som kör över Lasse (i NHL hade Landeskog fått veta att han levde resten av matchen).

Patrik Berglund hånades av Djurgårdsklacken men “Bulan” fick sista ordet… FOTO: Rune Åhlén (C) FOTOBLOGG

VIK drog på sig några övertända utvisningar, bland annat två gånger Brendan Mikkelson. När sedan domaren blundade för ett tripping på Mikael Backlund kunde stockholmarna mycket rättvist kvittera efter 31 minuter.

Sedan släppte VIK in ett mål i power play efter att Djurgården för en gångs skull hade tur med studsarna framför Lasse, fram till 2-1 efter 33.39. Efter målet slog DIF av på takten samtidigt som VIK lyfte upp spelet.

Mikael Zettergren brände ett bra läge, och det verkar nästan som “Z” tappat målstinget och skottet i VIK och står kvar på tre mål på 20 matcher nu. Eller är det sparkapital i en hittills mjukskjutande “Z” helt enkelt? Vi får hoppas på det.

I början på tredje låg poängfattiga Jonte Berg och Robert Kimby bakom Brady Leisenrings påpassliga styrning med skaftet rakt upp i nättaket fram till 2-2 efter 42.31. Skönt för Kimby & Berg att få viktiga poäng.

I slutet av perioden fick VIK chansen i fyra minuters power play men DIF försvarade sig väl. Tim Heed fick dock visa upp intressanta intentioner i power play, ett backdansande VIK-fansen inte varit bortskämda med att ens se embryon till tidigare.

Under förlängningen körde båda lagen friskt och VIK såg pigga ut. Marcus Söderkvist visade sedan iskyla då han höll inne med skottet och gav Patrik Berglund öppet mål efter 62.19.

Ridå för Djurgården som nu ligger hela 12 poäng bakom VIK i tabellen. Vem hade trott det? Det börjar verkligen utveckla sig till en mardrömssäsong för Challe Berglunds gäng, som i afton lätt kunde vunnit om de haft lite flyt.

Sammanfattning

VIK hade fortsatt bra positionsspel och avvägningar i egen zon plus att Lasse Johansson åter var fenomenal. Nu börjar motståndarna fokusera på att störa Lasse, i afton var det några brutala överkörningar.

Dessa överkörningar måste stoppas till varje pris och om domarna inte tar tag i detta måste Gulsvart ta lagen i egna händer. Om en knä går sönder på Lasse skulle denna säsongen snabbt bli mörk. Hoppas VIK-ledningen ger Viktor Mårtensson fria händer om det blir en nästa gång.

Djurgården var riktigt bra i afton och vann skotten med hela 42-20 och det var bitvis lite för svagt passningsspel av VIK och för mycket tid i egen zon. Skadade och spelskickliga forwardsen Marcus Eriksson och Victor Backman (var tillbaka och fick göra några byten i tredje) behövs verkligen i högform för att avlasta Berglund & Backlund och Fornatarokedjan där främst Brady Leisenring driver på.

Detta kändes lite som en tänkbar matchtyp som det blir i kvalserien och VIK hittade en väg att vinna. Men för att verkligen kunna hota på allvar måste offensiven bli lite vassare och mer tid måste spenderas i anfallszon. Därför känns det bra att det finns några skadade pucksnidare att skicka in snart.

Marcus Jonsson var tillbaka och gjorde en energisk insats. Dock känns det som Jonsson och Viktor Mårtensson är aningen för lika i spelsätt för att lira i samma kedja. Fagervall & Hellgren bör nöja sig med en renodlad energiforward framöver för att få lite mer chanser till spel i anfallszon.

Västerås tre stjärnor:

1. Patrik Berglund– Var dominant på isen. Körde över Markus Ljungh ordentligt. Buades ut och hånades av Djurgårdsklacken men “Bulan” tystade dem till slut. Visade enorm glädje vid målet i denna prestigematch.

2. Lasse Johansson– Lasse tog 40 av 42 skott och gav åter VIK chansen att vinna. Men överkörningarna måste bara stoppas med alla tillåtna och otillåtna medel…

3. Marcus Söderkvist– Trotjänaren låg rätt i banan, slog fina uppspel och låg bakom segermålet. Hatten av för killen som alltid håller sig i skottlinjen.

snap_isAutoPosted:
1
snapFB:
s:73:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";}}";
snapLI:
s:41:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:0:"";}}";
snapTW:
s:176:"a:1:{i:0;a:4:{s:13:"SNAPincludeTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";}}";
snapEdIT:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:92:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/11/Brady-Leisenring-jublar-mot-Djurgrden.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

 1. Micke

  Om NHL drar igång, undra om Landeskog törs åka på målvakterna där borta. Kan inte tro det!

 2. Mikael Norén

  Läktarplats, det är en fin linje, men har man Viktor Mårtensson med unik fysik måste han ju användas. Man kan köra med en massa fin retorik, men Lasse måste skyddas till varje pris, även om det kan kosta en utvisning. Det lönar sig i längden att Lasse får behålla sina knän friska. Landeskog tog chansen och tryckte in Lasse så hårt att målburen välte bakåt, bara tur att han klarade sig. Hockey är gladiatorspel där man måste visa vad som gäller. Annars finns det andra sporter.

 3. Läktarplats

  Denna gång från TV-soffan, så jag gick miste om stämningen på Hovet. Det är bara att hålla med Micke om Bulans och Lasses insatser för VIK. Riktiga härförare som sporrar VIK-krigarna i offensiven respektive defensiven. Från soffan upplevde jag dock inte att DIF-arnas kollisioner med Lasse var ”brutala överkörningar” men om dom var det så måste det vara de VIK-spelare som är inne på plan som direkt tar hand om skurken. Att sätta in Big Vic som skarprättare leder bara till matchstraff och Viktor behöves på plan. Det här med att någon är utvisad klarar ju VIK dock riktigt bra. Alltså om en egen sitter i båset. PP-spelet måste dock förbättras! Byt PP-uppställning, eller rulla runt på ordinarie kedjor så kanske nya PP-femmor växer fram .

 4. Mikael Norén

  Korrekt, Roger, jag syftade till att Backman gjorde några byten i tredje. Eriksson var inte ombytt.

Tweets

Mackan - AvatarkonstprojektetMackan

@Danneunplugged NJ hade verkligen kul med våra pengar.. Williams hade väl nå liknande också tror jag VIKfancentral skrev ocksö

SvaraRetweetFavorit
VästeråsSporten - AvatarVSportenVästeråsSporten

@VIKFanCentral Lite en in, en ut?

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@VSporten Utveckla, är för seg att hänga med! ;-)

SvaraRetweetFavorit
VästeråsSporten - AvatarVSportenVästeråsSporten

@VIKFanCentral Behövs inte ett snille här va. Svaret står ju skrivet 😉

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto