Inför Leksand- Västerås: Ett möte om mer än tre vanliga poäng

Ska Markus Kinisjärvi och VIK få jubla i årets kanske svåraste bortamatch? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter all dramatik kring den avslutade NHL-lockouten är det återigen dags att spela hockey. Det är ett klassiskt möte som står på spelschemat mellan Leksand och Västerås. Eftersom lagen redan möts två gånger här i Västerås är det VIK:s tur att packa in sig i bussen och fara upp till Leksand och Tegera Arena.

Leksand

De stora vinnarna skulle man kunna kalla dalkarlarna. Leksands ekonomi den här säsongen har gjort så laget inte haft möjlighet att plocka in några stora namn från NHL. För leksingarna har det inte haft någon större betydelse eftersom deras lag har hållit måttet och hängt med så pass bra att man kunnat knipa åt sig förstaplatsen i serien. Nu när lockouten är över bör Leksand ha ett litet övertag eftersom de inte har några tomma hål att fylla.

Leksand åkte senast på en snöplig förlust hemma mot Djurgården. Med tanke på Djurgårdens fina form som fortsatt sitter i är det inte konstigt att dalalaget föll men det är sättet man förlorar på som chockar. Det var ineffektiviteten som sänkte leksingarna mot ett defensivt strakt Djurgården. I vanliga fall är man van att se Leksand hänga dit mer än en puck men mot Djurgården gick det inte och det blev inga poäng till dalkarlarna.

Till mötet mot VIK kommer Leksand få tillbaka sina JVM-stjärnor Jacob de la Rose samt Filip Forsberg. Den sistnämnda som var kapten i Småkronorna och även blev uttagen i turneringens All Star-lag.

Västerås

Det roliga är över (?) och det är dags för NHL-spelarna att resa tillbaka till andra sidan Atlanten för att spela den nedkortade varianten av NHL. Nu gäller det för övriga spelare att träda fram från skuggorna och inta strålkastarljusen.

Alla spelare i laget har så mycket att spela för, både för klubbens del men även för deras egen karriär. Nu när det är slutskedet av säsongen och egentligen inga andra, framförallt forwards, visat vad de går för så gäller det nu för att kunna spela till sig ett förlängt kontrakt med VIK eller ett nytt kontrakt med någon annan klubb.

Fornataro blir väldigt viktigt nu som dynamo att hjälpa Lundbohm skjuta in sig medan Leisenring oroväckande nog drabbats av hjärnskakning. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Om man ser över truppen är det forwardssidan som oroar. Känslan är att backarna ska klara av sitt jobb och fortsätta vara stabila men ser man till forwardsen så blir man en aning oroad över målproduktionen. Låt oss hoppas Fagervall och Hellgren lyckas skaka liv i spelarnas målsinnen så detta slutar lyckligt.

VIK har varit i en negativ trend de senaste matcherna. Om man blundar för första halvan av matchen mot Malmö så har spelet varit imponerande men effektiviteten alldeles för dålig. Mot Leksand kommer det antagligen krävas mer än ett gjort mål för att vinna matchen. Den här matchen är otroligt viktig för att haka på Södertälje i kampen om en kvalplats. Den är minst lika viktig för Leksand som vill behålla sin första plats och öka avståndet ner till motståndarna.

Som tidigare nämnts på Centralen så kommer Robin Nilsson kallas in, Dave Lundbohm kommer få chansen och så kan Markus Kinisjärvi räkna med mer speltid.

Enligt VLT:s papperstidning såg laget ut så här på måndagens träning efter NHL-killarnas sorti: (Robin Nilsson hade uppenbart ännu inte anslutit och Per Helmersson var med på isen)

Backar:

Warg- Emmerdahl

Winge- Björklund

Heed- Lindh

Forwards:

Lundbohm- Fornataro- Eriksson

Bergquist- Frycklund- Zettergren

Kinisjärvi- Kimby- Backman

Berg- Söderkvist- Mårtensson

Skador: Leisenring (hjärnskakning, oroväckande nog), Jonsson (sjuk), Weiskog (okänd skada)