Nuvarande VIK-spelare gav sportchefen tydligt besked med ickeinsats mot elitseriemässigt Leksand: Dags för ”NJ” att visa handlingskraft

Lundbohm var tillbaka och var godkänd. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Frågan inför det enormt tuffa bortatestet i Leksand var vilket besked nuvarande formsvaga VIK-trupp skulle ge utan tre nyckelspelare. Det blev ett rungande otvivelaktigt svar: VIK:s trupp behöver omedelbar förstärkning efter en förlust med 1-4 och pinsamt obefintlig offensiv i 50 minuter. Visst är Leksand seriens klart bästa lag men så här fruktansvärt bleka ska vi inte behöva se VIK.

VIK började som vanligt bra de första 10 minuterna och comebackande Dave Lundbohm såg pigg ut i kedja med Marcus Eriksson och Matt Fornataro. Lundbohm styrde in VIK:s ledningsmål efter fint förarbete av Fornataro och Tim Heed redan efter 3.14. Det såg bra ut och kanske var det nya VIK inte så svagt trots allt som många experter kraxat om?

Men som vi vet behöver Leksand knappt målchanser för att göra mål. 1-1 kom efter att Robert Kimby torskade en tekning och Johan Rynos långskott hittade krysset bakom en totalt skymd Lasse Johansson. VIK fick alltså bara suga på 1-0-målet i 2,5 minut.

Sedan gjorde Dave Lundbohm, trots att alla ögon är på den ifrågasatte amerikanen, en dumhet i egen zon då han valde att inte åka skridskor och istället hakade omkull en leksing. I efterföljande box play för VIK gjorde Stefan Warg en mycket sällsynt jättegroda och missade pucken och direkt var Ryno där och fick såklart in pucken på något sätt under Lasse. 2-1 efter 11.39.

Sedan tog en annan ifrågasatt VIK:are, assisterande kapten Mikael Zettergren i viktig tekning i egen zon, men efter tekningen stod veteranen bara kvar och tittade på när LIF gick fram till 3-1 efter 15.50.

I slutet av första gjorde ett tempostarkt Leksand snyggt 4-1 där den nya kedjan med Zettergren, Mikael Frycklund och Kenneth Bergquist åter var statister och var inne på sitt tredje baklängesmål. Inget bra betyg för kedjan att vara inne på alla mål bakåt i 5-mot-5. Leksand är väldigt bra – det ska vi inte glömma bort.

Frycklund bänkades sedan. Vi får hoppas den unge talangen uppmuntras och får nytt mod och nya chanser längre fram.

Resterande 40 minuter kunde Leksand bara slå i ”cruise control” mot ett totalt uddlöst VIK. Enda positiva var att Gustav Lindvall fick komma in och höll tätt sina 40 minuter och målvakten tog 23 skott.

Sammanfattning

VIK:s svaga form och resultat fortsätter med den femte förlusten på sex matcher och bara fem poäng av 18 möjliga. VIK-spelarna är på väg att checka ut väldigt tidigt denna säsong – precis när många andra lag börjar checka in. Detta när vi inte trodde det var möjligt att checka ut tidigare med tanke på fjolårets pinsamma sorti ur förkvalserien.

Men dagens VIK-spelare kan väl knappast förhandla med nya klubbar som fjolårets upplaga tyckte var viktigare än förkvalserien?

De spelare som fick en ny chans med mer istid nu tog den inte denna gång heller. Det var så erbarmligt svagt att vi nog alla måste sänka kraven betydligt nu och i bästa fall hoppas på topp-7 om Niklas Johansson kan röra om i truppen.

Ett grundproblem är att VIK:s forwards generellt sett är väldigt skridskosvaga. Som salt i såret saknar de kraft att bryta sig fram mot starka försvar som Leksands. Egentligen var det intet nytt under solen då Zettergren, Bergquist, Victor Backman, Robert Kimby och Markus Kinisjärvi är sorgligt formsvaga, eller vad man nu ska kalla det. Och Mikael Frycklund är inte färdig som allsvensk toppcenter ännu.

Oroväckande i afton var att backarna var väldigt svaga och behandlade pucken som en handgranat. Per Helmerssons attityd behövs i försvaret och gärna någon skicklig back till.

Dave Lundbohm var inte lysande i sin comeback men har lite offensiv finess och är värd fler chanser. Lundbohm inledde piggt – men hur är det med konditionen egentligen? Blev väldigt blek i slutet.

Operation ”Rädda topp-7” bör inledas med att man vågar visa att vissa spelare inte räcker till helt enkelt. Jag tycker man skicka iväg några av de forwards (givetvis ingen av de unga VIK:arna) som inte räcker till som en tydlig signal att man vill försöka rädda säsongen – som Rögle gjorde ifjol innan man fick ordning på grejerna.

Det ska ju finnas en slant att värva för och Niklas Johansson kommer behöva varenda öre för att rädda säsongen. Helst behöver man värva tre riktigt skridskoskickliga forwards med offensiv skicklighet, viss tuffhet och karaktär – men hur troligt är det att man finner dessa nu? Och gärna en back av klass…

Det var en mörk kväll i Leksand. Hur positiv man än försöker vara kan det vara den match vi kommer prata om när det är klart som den match som satte spiken i kistan på VIK-fansens hopp om framgång 2012-2013. Låt oss hoppas att Niklas Johansson visar handlingskraft och förhindrar detta mörka scenario…

Västerås tre stjärnor:

1. Gustav Lindvall – Höll nollan och tog 23 skott under period 2 och 3 och räddade VIK från pinsamma siffror.

2.

3.

8 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  GurkOlle: Givetvis ska tanken vara att fylla på de runt 2 spelare man borde ge chansen i andra klubbar. Så länge kan Weiskog få en ny rejäl chans tycker jag och varför inte Christian Hägg som ser ganska pigg ut. Det kan inte bli sämre på vissa ben.

  DC: Ja, fler trader i Sverige vore inte fel 🙂

  Daniel: Håller med, men Kinis är fortfarande ung och kan utvecklas.

  Dfg: Vet inte om man ska ge upp säsongen redan och bara tänka på nästa säsong. Om det vill sig illa kan ju Lasse, Warg, Fornataro och Emmerdahl vara borta då. Trots allt finns en Lasse i mål + några som man bör ta vara på nu då han säkert finns i Luleå nästa år. Sedan en balansgång mot att förlora publikintäkter.

  Malmöbo: Tyvärr är jag inte lika optimistisk, ingen av de ovan nämnde underprestarna har varit bra de senaste 20 matcherna. Sannolikheten är låg att de helt plötsligt får fart på skridskoåkningen och börjar bli starka fysiskt…

 2. Malmöbo skriver:

  Såg också matchen på TV. Tyckte att det fanns många som ville visa framfötterna, men spelade juniorhockey och inte tog ansvar för helheten. Därför blev det raggarhockey, där Leksands offensiv och puckknyckande var helt avgörande.
  Är inte lika orolig som alla andra, laget behöver lite tid nu att spela ihop nya/gamla formationer. Topp 3 kan vi nog glömma, men än så länge är hoppet ner till Örebro och Oskarshamn så stort att det finns tid att förlora några matcher. Viktigt att få ett samspelt lag till förkvalserien.

 3. daniel skriver:

  sen har väl juniorerna inte direkt gjort sig förtjänta av att spela i A-laget. Riktigt svag kull.

 4. Daniel skriver:

  Dfg – ingen dum ide, varför inte testa lite division ett spelare också. finns två stycken i falun jag tror skulle kunna bli bra i VIK. då hinner de spela i hop sig i år.

 5. Dfg skriver:

  Såg matchen via ”tv” igår och var således inte på plats men av det man såg var det lätt att utröna vilka spelare som vill vara med och vilka som inte vill vara med.

  Dagens VIK saknar en Patrik Juhlin, en spelartyp med fart och aggressivitet blandat med målfarlighet. För många lirar i radioskugga och spelar alibihockey.

  Om jag fick leka sportchef för en dag skulle jag säga tack och hej till Zettergren, Bacon, Backman, Kimby och Kinisjärvi. Fyll på med juniorer och bygg kassa inför nästa säsong. Laget är redan klart för kommande års allsvenska och därför finns nu en jättechans att konsolidera klubben.

 6. daniel skriver:

  Det finns 5 spelare bland forwards som inte presterat enligt mina förväntningar vad gäller poäng. Zettergren, Robert Kimby, Markus Kinisjärvi, Jonte berg, Brady leisenring (de flesta gör dock ett godkänt defensivt arbete). Lundbohm har ju inte riktigt fått chansen i år så det låter jag vara osagt. Samtidigt blir det svårt att låna ut alla spelare då grundspelet blir lidande. Men åtminstone 3 st borde lånas ut.

  2st av dessa har ju kontrakt nästa år och då bör det rimligtvis fortsättas satsa på dem om VIK inte funderar på att bryta kontraktet till sommaren.

 7. Dc skriver:

  Jag är inte den som brukar kritisera VIK-spelarna, men jag håller faktiskt med lite här…
  Vissa spelare har inte levererat och i mitt tycke är det helt klart Zettergren, Jonte Berg, och Kimby. Nu har ju Kimby kontrakt för nästa säsong oxå, och jag känner förtroende för honom trots allt. Däremot så kan jag inte säga det om Z och Jonte. Där har det varit mest ner, med ett par toppar. Jag vill inte ha dom kvar nästa år. Dom har redan fått nog med tid att bevisa vad dom går för, och tyvärr är de inte bra nog…
  I nuläget skulle jag vilja se mer förtroende för Weiskog, Frycklund och samtidigt ta in 2 nya forwards med styrka o målskytte. Det fattas onekligen styrka och målskytte i dagens VIK.

  Varför kan man inte göra byte mellan klubbar som man gör i NHL?…det vore inte så dumt, eller kan man det? 🙂

 8. GurkOlle* skriver:

  Tungt nu! Oroväckande att vi startat så dåligt i matcherna mot Malmö och Leksand. Liknande scenario. Fagervall säger att ”vi inte är med i matchen”! Skumt. I båda fallen ger vi bort matchen genom lamt spel under första tjugo minuterna.

  Vi kan inte gärna börja bänka spelare, eller skicka iväg. Blir inte många kvar då om man ska döma av prestationer de senaste matcherna. Handlar mer om att ”väcka” laget.

  Vi saknar just nu en ledande formation som kan gå in och ta tag i spelet. I dagens match var det, ironiskt nog, fjärdelinan som skapade lite tryck!

  Nu väntar en riktigt besvärligt match mot Asplöven hemma. Känner redan otäcka vibbar av ”Sundsvall” över det mötet..