Inför megamatchen mot ett Troja som haft mycket svårt på bortaplan & viktiga sista chanser att visa upp sig för framtiden för vissa

VIK kommer troligen fortsätta att få chanser mot ett Troja som varit frikostiga bakåt, men vassa framåt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det mesta är redan sagt om det känslomässiga inför matchen mot Troja på torsdagskvällen. En poäng räcker för en snabb comeback i Allsvenskan. Eller att både Huddinge och Borlänge tappar en poäng vardera.

Dessutom räcker det inte att bara vinna för Borlänge och främst Huddinge. Även om VIK inte tar några mer poäng måste de in de nio respektive 14 mål VIK har tillgodo.

Troja kommer precis från en blytung suddenförlust hemma mot Borlänge med 5-6. En förlust som i praktiken sågade av smålänningarna. Återstår att se om de orkar ladda om.

Troja är bästa laget i power play (22,7 %) men sämst i box play (76,2 %) och man gör mest mål (3,73 per match) men släpper också över tre per match (3,24). Gästerna har även sämst räddningsprocent (88,8 %) och verkar ha målvaktsproblem då man skiftat fram och tillbaka mellan Johan Nielsen och Robin Johansson utan att någon lyckats.

Skottprocenten har gått upp rejält sedan Marcus Bergmans inträde i laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Gällande skottprocent har faktiskt VIK (11,68 %) gått upp i topp nu efter 16 mål på tre senaste matcherna. Troja verkar inte, på pappret, vara rätt lag att får stopp på VIK:s nyvunna flyt och självförtroende i målskyttet.

Emellertid skuggar Troja VIK gällande skottprocent på 11,32 % och gästerna hade många i topp i Allsvenskan poängliga, faktiskt.

Troja vann mot VIK i den första matchen i Småland med 5-1, men det var mot det ”gamla” ineffektiva VIK som genomgått en förvandling sedan dess. En viss Marcus Bergman har ju tillkommit som troligen kommer ge Trojas redan stukade försvar ännu mer huvudbry.

***

En viktig aspekt ur spelarnas perspektiv dessa två återstående matcher mot de allsvenska lagen är ju behovet eller möjligheten att visa att man kan även mot detta motstånd.

Zäta måste både leva i nutid och framtid gällande truppen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Patrik Zetterberg sa ju i någon intervju väldigt nyligen att han vill behålla stora delar av truppen och att vissa fortfarande har goda chanser att visa att de vill vara kvar.

Bra individuella prestationer dessa kommande två matcher kan alltså möjligen bli avgörande för vissa om de får vara kvar eller inte i VIK.

***

Har någon spelare tidigare gjort tre så vackra och viktiga poäng i samma match som CS24 gjorde mot Huddinge senast? FOTO: RUNE ÅHLEN

Bortasvaga Troja har trots allt en extremt liten chans att hänga kvar i Allsvenskan. Känslan är att de troligen får svårt mot ett VIK som har så mycket positiv energi. Troja är också ett annat lag borta än hemma.

På hemmaplan är målskillnaden 22-15 och borta är den 8-11, bara en seger på fyra bortamatcher men man har vunnit tre av fyra hemma. I Allsvenskan var Troja sjunde bästa hemmalag men sämsta bortalag av alla…