Paananens & Zetterbergs fantastiska gulsvarta lagbygge tillbaka i Allsvenskan efter väldigt tydlig plan och den där poängen togs mot Troja

 

Så många bra lag försökte. Så många bra lag försvann. Men Thomas Paananens och Patrik Zetterbergs formidabla och gulsvarta lagbygge vann till slut allt.

VIK är tillbaka i Allsvenskan efter att ha tagit den där poängen hemma mot Troja där gästerna vann på straffar med 3-2 inför 4500.

En bragd med ett helt nytt lag som dessutom varit svårt skadedrabbat. Tänk på att starka klubbar som Örebro och Björklöven fastnade i Ettan i en handfull säsonger…

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Det började dock illa mot Troja då Jimmie Jansson kanske var övertänd och åkte på en utvisning direkt. Troja med sin superskickliga förstakedja dukade upp för dynamitdansken Nikolai Meyer som satte 0-1 efter bara något minut.

VIK kändes nervösa och spända i första perioden. Troja, som bland annat slog SHL-klara Timrå flera gånger i Allsvenskan, visade bitvis varför. Men VIK krigade, jämnade ut spelet och Oscar Pettersson var lysande då han serverade ett friläge för Jesper Cederberg som dock bommade.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Direkt i andra periodens första byte kom VIK ut som ett nytt lag och kedjan med Hetta, Lehmann och Johansson nitade fast Troja i egen zon. VIK hittade nu verkligen spelet igen men man hade svårt att komma igenom gästernas låga och kollapsande försvar framför Jonathan Nielsen.

En märklig situationen där två trojaner från läktarhåll till synes körde ihop resulterade i en ny utvisning på Conny Strömberg. I efterföljande power play var Troja åter vassa och Meyer pricksköt in 0-2.

Freddan gör 1-2. FOTO: RUNE ÅHLÉN

På något sätt kunde Fredrik Johansson forcera in viktiga 1-2. Ett mål som godkändes trots mycket rabalder. Vi denna tidpunkt var det ganska ovisst i de andra matcherna då Borlänge och Huddinge möjligen kunde ta tre poäng och förstöra festkvällen i Västerås.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

I tredje perioden lyfte Troja upp spelet och det var ganska intensivt och jämnt. Lagen bytte lite chanser med varandra.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Ett mål dömdes mycket märkligt bort för VIK, men efter snyggt spel återigen av kedjan Lehmann, Johansson och Hetta kunde kapten Johansson forcera in en ny puck med bara två minuter kvar.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK tog sin poäng och glädjen visste inga gränser. Vi är tillbaka!

SAMMANFATTNING

Denna match var en magisk avslutning (Västervik borta på söndag blir ju en riktigt skön plojmatch) som dessutom speglade denna säsong så väl.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Gulsvart mötte en motståndare som kunnat bygga sitt lag över längre tid med bättre resurser. Gulsvart hamnade i ett tufft underläge. Men som så många gånger förr reste sig detta gäng upp och forcerade in två puckar för att göra vad som krävdes.

VLTs Kevin Johansson och store hjälten Marcus Dahlbom. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Detta trots att power play överhuvudtaget inte fungerade, även om Fredda lyckades gröta in en puck. Att ta sig till Allsvenskan med en procent i PP på 9 säger lite om lagets styrkor i övrigt.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Styrkor som inkluderar extremt bra kondition, enormt många hängivna och högröstade supportar som även sjungit i motgång och givit laget en extra spelare, Marcus Dahlboms resa i mål, en enormt stark defensiv och någonstans spetsar framåt som lyckades göra precis vad som krävdes – men inte så mycket mer.

Styrelsens Christer Brostedt och klubbchef Mats Brokvist. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vi får analysera allt mer nyktert sedan. Men det största är ändå att Paananen och Zetterberg satt ihop ett lag där alla accepterat sina roller men samtidigt verkar ha fått ett stort mått av frihet för att våga spela på sitt sätt och många har satt personliga rekord. Spelare och laget har utvecklats under resans gång.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Zetterbergs sportchefsskap blir spännande att följa på högre nivåer med mer budget för ännu roligare värvningar. Kort kan man säga att Zäta är ett slags ”no nonsense-GM” med tydliga värvningar. Vi slapp med Zäta dessutom en massa lån, som ofta bara förstör kontinuiteten.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Zäta ville ha välväxta backar som kunde sätta stopp i spelet, och gick ut och värvade det också i Morgan Hassel, Kenny Källström och fick kvar allroundskicklige Jimmie Jansson. Detta uppblandat med offensiva backar.

Zäta ville ha en mix av playmakers (Lehman, Skiöld, Holmberg, Strömberg) och skyttar (Bergman, Hetta, Venuto). Sedan satt han ihop det också.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Han sprang inte heller över ån efter vatten utan hämtade in den samspelta Enköpingskedjan som gav laget riktigt bra bredd.

Zäta sprang inte heller över ån för att hämta vatten på målvaktssidan och behöll Marcus Dahlbom trots vissa frågetecken – ett genidrag.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Man använde också Fredrik Johansson som ytter, vilket så många sportchefer och tränare tidigare gått bet, vilket gav en mycket mer involverad att vass Freddan. Bara att kolla bakåt när Freddan varit som bäst – alltid som ytter.

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Paananen och Zetterberg verkar alltså inte krångla inte till saker. Och ofta är det geniala att våga vara enkel.

Målvaktstränare Patrik Sjöström (längst till vänster) och fystränare Helena Ambjörn är gulsvarta hjältar lite i bakgrunden. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Till sist blev undertecknad ännu mer imponerad av sportchefen då han mitt i kvalserien sa till VLT att ”hockey trots allt bara är ett spel och att man måste lära sig att älska pressen”. Så klokt och avdramatiserande. Sådan inställning sänkte nog välbehövligt axlarna på spelarna som sedan åkte ut och körde över Borlänge och Huddinge…

PUCKLIGAN:

5. Jesper Appel

4. Oscar Pettersson

3. Fredrik Johansson

2. Niclas Lehmann

1. Kenny Källström

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1523571490
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:419:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"984556307951865856";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/984556307951865856";s:5:"pDate";s:19:"2018-04-12 22:18:10";}}";

6 Kommentarer

 1. Miko

  Det är bara instämma i alla hyllningar. Den här staden och fansen har förtjänat detta efter dessa sportsliga men även ekonomiska besvikelser. Man har verkligen slutit upp kring laget i vått och torrt och nu får man äntligen glädjas också. Det Zetterberg och Paananen har åstadkommit är en bragd. Det är småmedel man har fått bygga en trupp kring att jämföra med fjolårets när man med mycket dyrare trupp som inte ens var nära att klara av kvalserien. Nu blir det spännande att se hur man värvar inför nästa säsong och vilka man behåller samt vad man kommer ha för målsättning kommande säsonger. Det finns potential rent intressemässigt att vara med och utmana om SHL på sikt, men just nu är det viktigaste att etablera sig i allsvenskan och framförallt undvika negativt kval.

 2. gns

  Sällan att vi som supportrar ser vad ledningen gör mer än att spendera pengar på usla spelare som inte levererar som tänkt. Det är ungefär så vi fans tänker.. Det Z har gjort är ren magi, rätta mig om jag har fel. Under N.J:s tid hade VIK en spelarbudget långt över de få ören VIK spenderat denna säsong, och jag verkligen hoppas att företagen nu ser detta och förstår vilken hockeystad Västerås är och vilka möjligheter det finns i Sveriges 5:e största stad!

 3. gns

  Paananen är f-n grym (blir tårögd), vi pratar om V-ås! Zetterberg också!! Den här grunden kan bära långt. Fortsätt så.. Tack för avancemang!!

 4. Per-Christian Lindstam

  Stort grattis, även för mig som ”motståndarsupporter” -Vita hästen-kändes det märkligt, nästan overkligt när VIK åkte ur. Trodde också att det skulle ta ett bra tag att ta sig tillbaka.
  Skönt att jag fick fel, VIK ska vara i Hockeyallsvenskan eller högre, en viktig ”motor”l i serien.
  Ser fram mot säsongen när vi möts igen.

 5. Marko

  Nästan så att tårarna kom fram när det blev klart, säkerligen en blandning av lättnad och glädje. Man mindes tillbaka på avancemanget till elitserien,stunden när jag klappade Poppe på ryggen vilket innebar att min jacka också blev blöt av all svett; )
  Jag är så jäkla imponerad som alla andra att detta lågbudgetbygge fixade saken. Det är så bra gjort av alla inblandade.
  Jag blev också kär igår.. i en Troja spelare.. den där Meyer, han ska vi värva. Så bra han är och han gör skillnad.
  Utan att nu gå händelserna i förväg så börjar ju arbetet med kommande säsong redan nu i kulisserna på ett aktivare sätt när uppflyttningen blev ett faktum. Nu vet man ju egentligen ingenting men jag hoppas att ekonomin tillåter flera spetsvärvningar samtidigt som man ger spelarna med potential möjligheten att bli ännu bättre. Några förvinner naturligtvis utifrån olika orsaker men jag skulle önska att vi knyter ett par på lite längre kontrakt typ 2-3 år åtminstone. Anser ex att Jimmie J kan få ett längre kontrakt precis som Bergman. Jimmie är ju ändå VIKare från början och är ju det som vi skulle satsa på dvs hemvävt i den mån det går..
  Fantastiskt kul och blir en intressant silly season

 6. Gurkan 63

  Efter slutsignalen så stod jag bara helt stilla och så ingenting jag bara stod med ett enda stort leende och bara njöt .. Känslan att slippa div ett ör obeskrivlig att slippa alla jävla skitmatcher och krångliga kval som ingen jävel förstår sig på. Men nu är hon tillbaks och minna känslor går inte att beskriva . Dagens vik har visat upp någonting som jag inte har sätt på mycket länge vik är en lagmaskin som gör allting för varandra som en enda stor familj. Sug på karamellen ett tag nu grabbar det är ni värda. Hoppas att klubben nu har lärt sig läxan och står med bägge fötterna på jorden och inte får något storhetsvansinne . Tackar denna underbara blogg och ditt angegamang vi träffas och höres till säsongen börjar igen.

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto