Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Tillbakablick på viktiga milstolpar i resan tillbaka till Allsvenskan – från Appelgren till Conny

 

Overkligt. En känsla som flera fans och spelare beskrivit. För oss som stått på läktaren sedan mitten av 1990-talet har säsongens sista match nästan alltid inneburit någon form av motgång. Men sannerligen inte nu.

Hur kunde det då sluta så lyckligt med bragden att bara vända nere i Ettan? Precis som Södertälje, men något som tog exempelvis Örebro fem säsonger och Björklöven tre.

Bloggen går igenom viktiga datum i resan tillbaka:

20 april 2017

Dåvarande sportchef Andreas Appelgren anställer Helena Ambjörn som fystränare.

– Vi har analyserat spelet och vi vill spela aggressivare, med hög hastighet och högintensivt och vi har letat en fystränare som står för den sortens träning, sa Appelgren till VIK.se.

Detta var ett bra sista drag av Äpplet som sportchef. Därmed fick den före detta sportchefen faktiskt ett finger med i dagens framgång. Många har sett hur starka VIK varit i slutet på matcherna efter Ambjörns träning.

Helena Ambjörn gjorde VIK uthålliga. Tredjeperioderna var lagets styrka. FOTO: RUNE ÅHLÉN

25:e april 2017

VIK valde att satsa på Patrik Zetterberg som sportchef och Andreas Appelgren fick lämna, trots kontrakt. Zäta hade tidigare varit assisterande sportchef till ”Äpplet”.

– Vi vill jobba långsiktigt och ha kontinuitet. Därför har vi valt att gå vidare med Zetterberg. Han är mannen som ska föra oss framåt. Vi vill inte bara ha en plan för ett år, vilket var så lång tid Appelgren hade kvar på sitt kontrakt. Långsiktigt är målet fortfarande SHL och Zetterberg finns med i den planeringen, sa klubbchef Mats Brokvist till VLT.se

5:e maj 2017

Zäta presenterar den första spelaren då Douglas Alenbring förlänger. Någonstans var det en signal att man skulle satsa på spelare med hjärta och gärna anknytning till klubben.

12:e maj 2017

Marcus Dahlbom förlänger. Om vi då bara hade vetat hur viktig den förlängningen skulle bli. Då hade vi firat lite där i maj…

16:e maj 2017

Thomas Paananen skriver på ett treårskontrakt som huvudtränare. Detta trots anbud från Allsvenskan och Österrike.

31:a juli 2017

Kaptenen Fredrik Johansson väljer att följa med laget ner i Ettan, trots att han var poängkung i Gulsvart säsongen innan i Allsvenskan.

Matrialförvaltaren Mio Schilcher, som är en viktig glädjespridare, blir också kvar.

4:e augusti 2017

Marcus Bergman blir klar för en fortsättning.

13:e augusti 2017

Träningsmatchandet börjar i Arlanda. VIK gör en helt okey försäsong där man visar väldig klass mot Köping (12-1). Man gör det också bitvis bra i träningsmatcher mot Almtuna, Kallinge, Kristianstad och Vita Hästen där kanske embryot till succén kunde anas.

29:e augusti 2017

Energiske tvåvägsbacken Jimmie Jansson, som har en ganska unik mix av storlek och frenesi. blev kvar och visade sig föga förvånande bli en nyckelspelare. Lagets mest komplette back och slutade på +34.

15:e september 2017

I premiären hemma mot Mariestad vände VIK underläge 1-3 till seger 4-3 i den sista perioden. Denna moral och styrka i slutet av matcherna skulle visa sig bli ett kännetecken.

Marcus Dahlbom slog lite igenom hemma mot Borlänge tidigt i oktober. FOTO: RUNE ÅHLÉN

2:a oktober 2017

VIK vann med nöd och näppe mot ett starkt Borlänge med 2-0. Marcus Dahlbom gör kanske sin första riktigt excellenta match och slår lite igenom.

Oktober 2017

VIK förlorar mot Skövde borta och Kumla hemma, för att sedan tappa poäng hemma mot Forshaga. Den första svackan kom. Men något av en vändpunkt blir Grums borta där VIK hittar nycklar och vinner med 6-1. Efter den matchen vinner VIK 12 av de 13 sista matcherna i Västra.

10:e december 2017

Oscar Petterson bryter foten borta mot Grums. Nu ska skadorna börja komma…

22:a december

Kenny Källström skadar axeln och tvingas spela lindad resten av säsongen. Den målfarlige backen verkar inte kunna skjuta som förr och VIK fick där ett rejält avbräck och Källström gör inget mer mål.

Kenny Källström var en viktig värvning för moralen och defensiven och var bäst i laget med +10 i kvalen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

27:e december 2017

Lindlöven ger hårt motstånd i premiären av AllEttan. Defensivbacken Morgan Hassel (!) bjuder på en fantastisk skottpassning som Fredrik Hetta förvaltar med endast en sekund kvar av övertiden. Denna matjord i fickorna skulle VIK få behålla…

14:e januari 2018

Efter många spekulationer om styrkeförhållandet mellan Norra och Västra blev VIK rejält nedtagna på jorden i Piteå. Hemmalaget vann enkelt med 4-0 och det var faktiskt klasskillnad den matchen. Skotten var 43-19. Många blev mycket oroliga. Men det visade sig att Piteå nog redan låg på sitt max samtidigt som VIK hade mycket mer att ge.

I denna olycksaliga match i Piteå skadas också Marcus Bergman. En whiplash skulle det visa sig senare.

Januari/februari 2018

VIK blev faktiskt rejält frånåkta av Östersund (!) i två möten (totalt 2-8) och oron väcks på nytt, trots att VIK bland annat plattat till Mariestad (5-1) däremellan…

Appel blev en nyckelvärvnning på flera sätt för backsidan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

2:a februari 2018

VIK värvar doldisbacken Jesper Appel från Grums. Från denna dag skärps konkurrensen och backsidan börjar sakta med säkert lyfta med den smarte Appel.

11:e februari 2018

Niclas Lehmann överfalls brutalt i Boden av Albin Eklund. Många räknar bort Lehmann för säsongen, samtidigt som Marcus Bergman fortsatt saknas med högst oklar status.

15:e februari 2018 – transfer deadline

I sista minuten varvar Zäta Conny Strömberg efter att fansen samlat över 100 000 kr. Vissa är väldigt tveksamma, dock ej exempelvis denna blogg och SvenskaFans skribent Henrik Olsson, till 42-åringen.

Men det visar sig vara falskt larm och Conny gör 13 poäng på 13 matcher vilket var poängbäst i kvalen, varav många matchavgörande poäng.

VIK värvar också doldisen Jesper Johansson från Halmstad. En spelare som visade sig stå för hårt jobb men även förmågan att göra viktiga mål ibland.

Februari 2018

Det blir dock ingen succé direkt för Conny och VIK förlorar mot Piteå och jumbon Örnsköldsvik hemma i slutet av AllEttan, och missar därmed chansen till enklare väg genom playoff.

8:e mars 2018

VIK inleder playoff 2 med förlust i Mariestad, detta trots att man spelat bra i de två första perioderna. Gulsvart vinner sedan två raka och nervösa matcher i ABB Arena, där främst Pontus Holmberg slår igenom rejält och vrider nog många knän ur i led hos BOISen.

14:e mars 2018

VIK inleder playoff 3 hemma mot hårdsatsande Kristianstad IK. KIK är skickliga men känns något tempofattiga. VIK vinner match 1, kanske mycket tack vare alla tempostarka norrlag man tvingats hantera. KIK vinner andra rundan i Skåne, men Conny avgör sent efter en stark match 3 av VIK i Kristianstad.

22:a mars 2018

VIK får revansch i Piteå och vinner premiären av kvalserien efter vackra skott av Oscar Pettersson och Fredrik Johansson. Piteå är dock vassa och VIK kan tacka defensiven och Marcus Dahlbom för tre poäng.

Niclas Lehmann klev överraskande in i kvalserien i denna match och trotsade vad många trodde efter den tunga smällen i Boden cirka sex veckor tidigare. Viktigt för bredden på centersidan.

24:e mars 2018

Pontus Holmberg skadar fingret i match 2 mot Borlänge och många tänkte nog att det inte var vår tur i år heller med osannolikt många skador på toppforwards…

Superbegåvade Pontus Holmberg utvecklades rejält under säsongen men skadade fingret. Nu blir det Växjö och kanske NHL inom några år? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Slutet av mars 2018

VIK vinner även en målsnål match i Huddinge, men åker rejält på pumpen mot Troja borta och Västervik hemma. Frågan var här om VIK verkligen hade offensiv nog att ta sig upp då man hittills bara snittat 1,8 mål framåt i kvalserien…

4:e april 2018

Marcus Bergman gjorde oväntad comeback! VIK hamnar i underläge 0-3 hemma mot Piteå som ser starka ut. Men Bergman skarvar snyggt till Conny Strömberg som hittar Johan Skiöld och en mäktig vändning inleds. Dock kvitterar Piteå efter 59.57 men VIK vinner straffarna och får tillbaka momentum efter tunga förlusterna mot Troja och Västervik.

Marcus Bergman såg otroligt bra ut trots 2,5 månads frånvaro. VIK:s kritiserade offensiv fick en gnista av Bergmans närvaro och man vinner med 5-2 i Borlänge i matchen efter, åter efter en stark tredjeperiod.

10:e april 2018

VIK hade goda möjligheter att nästan stänga kvalserien hemma mot Huddinge. Men skulle VIK verkligen vara bäst när det gällde? Svar: ja. Igen. VIK vann med 6-0 och imponerande stort mot ett Huddinge som vunnit alla matcher mot Troja och Västervik tidigare. Conny Strömberg stod för tre otroligt fina poäng och Alex Lindelöf klev också fram.

12:e april 2018

Äntligen fick VIK jubla efter sista matchen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK tar den nödvändiga poängen hemma mot Troja inför 4500 extatiska fans i ABB Arena.. Detta efter åter en stark vändning mot ett offensivt begåvat Troja.

VIK är tillbaka! Sportchef Patrik Zetterberg berättar i firandet för VLT.se att Fredrik Johansson har en klausul som aktiverades i samband med att den allsvenska biljetten blev klar. Därmed är den första pusselbiten i den nya resan i Allsvenskan klar…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1523689875
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:419:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"985052851968925696";s:7:"postURL";s:59:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/985052851968925696";s:5:"pDate";s:19:"2018-04-14 07:11:16";}}";

9 Kommentarer

 1. Pelle

  Bra genomgång. Men jag hade också tagit med den sena värvningen av Jimmie Jansson som kändes viktig med alla offensivt lagda backar i laget.

  Sen hade jag nämnt Lehmanns comeback lagom till kvalserien. Hans produktion blev ju inte som tidigare, men jag tror han betydde mycket ändå med sitt arbete för laget.

 2. Tompa

  Mycket bra skrivet, skön resa att läsa om! Tack!

  4:e april 2018 – den mäktiga vändningen från 0-3 till seger mot starka Piteå. Vilken boost!!!
  Den nyckeln som hittades, i tredje perioden – wow – släppte alla tyglar och banade vägen fram till slutet. Sjukt imponerad av VIK denna säsong vilket inkluderar alla från spelare, ledare och supportrar!
  När kemi är som bäst!

 3. Patrik

  Tack för all info och en mycket kul läsning under säsongen! Ser fram emot nästa!

 4. robert jonsson

  I efterhand lär man konstatera att Paananen – Zetterberg lyckats få ihop ett lag där alla varit beredda att finna sig i den roll som de tilldelats och att ge allt för laget.
  Med tanke på alla skador och sjukdom som uppkommit i laget under innevarande säsong så har man gjort en bedrift som både är fantastisk och remarkabel.
  Kenny Källström (axel), Marcus Bergman (whiplash), Oscar Pettersson (fot), Petter Mattsson (axel), Pontus Holmberg (finger), Morgan Hassel (finger). Dessutom har flera spelare varit borta med småskador och sjukdom under säsongen vid olika tillfällen.
  Bara att salutera ett lag som verkligen gett allt under året och lyckats föra Västerås åter till Hockeyallsvenskan.

 5. VIKarn

  Ja jäklar vilken säsong.
  Skönt att det är över, fast ändå lite vemodigt, men skönt att slippa känna oron, att det skulle bli en säsong till i ettan.
  Ska bli kul att följa silly season nu, du har väl massa kontakter Micke, hört nått??

 6. Marko

  Mycket bra skriven återblick Mikael, ytterligare en guldstjärna till dig. Det var en bra nyhet att Fredrik J redan är klar. Han betyder ju så mycket för VIK på många olika sätt men jag anser ju att hans spelskicklighet håller hög allsvensk klass och möjlig shl nivå.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit
Peter E - AvatarpetereliasonPeter E

@VIKFanCentral Stort grattis! Tacksamt att i förskingringen få dina alster.

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Grattis Mikael! 🍾🥂🎂🤍💛🖤🏒

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto