Inför MoDo och ny viktig topputmaning taktiskt efter Karlskoga, Silly!, Gunnarsson var alltid trögstartad även i Leksand, J20-koll där Rasmus Larsson står ut & Zäta förlänger

Patrik Zetterberg - hinner sportchefen med ytterligare en tung värvning? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På tisdagskvällen drar serien igång igen då VIK möter vassa MoDo på bortaplan. Det blir ett nytt test för Paananen att möta ett taktiskt relativt fulländat motstånd med Mattias Karlin som chefsstrateg.

***

Bevittnade VIK J20 vinna två gånger mot MoDo borta och förlora i Timrå i helgen. VIK har nu riktigt slagläge att nå topp-10, vilket vore ett statement mot SHL-lagen som har större budgetar.

Men mot Timrå gav man bort lite av två poäng efter individuella misstag och onödiga utvisningar. VIK ligger dock fortsatt tvåa med nio poäng ner till Leksand som ligger under strecket. VIK dock två matcher mer spelade, åtta matcher kvar.

Rasmus Larsson är ett namn vi nog kommer få höra mycket mer om. Denne 17-årige back (född 2004) verkar ha det där som få har i att få det se enkelt ut i egen zon. Då de flesta juniorer är väldigt ojämna, särskilt på backplats, verkar Larsson ha en högre grundkvalitet.

Larsson var väl också den back som först var påtänkt för A-laget innan annat kom emellan. Och enligt VLT:s bevakning tränade Larsson, David Göransson och äntligen intressante centern Alexander Dahlberg (var åter en av de klart bästa i helgen) med A-laget inför avresan till Örnsköldsvik.

Dahlberg har smartnessen, modet och arbetskapaciteten. Återstår att se hur 19-åringen klarar det fysiska spelet i HA, om det blir debut mot MoDo. Men helt klart en spännande ung center. Samtidigt ska man ha med sig att de flesta från J20 blir skapliga spelare i Ettan.

Formationer under måndagens träning enligt VLT:

 • Östman – Gunnarsson
 • Jardeskog – Jansson
 • Roe – Tornberg
 • Göransson (J20) – Larsson (J20)

KEDJOR

 • Bergman – Frycklund – Zetterberg
 • From – Karlsson – Lavoie
 • Wikman – Skedung – Svensson
 • Johansson – Dahlberg (J20) – Kangas

Lunsjö saknas fortfarande, vilket är ett stort avbräck.

***

Vad bloggen gissar har namn som exempelvis Ryan Olsen (center med fina AHL-meriter och lite Europarutin) och Patrick McNally (back som spelat i Leksand) troligen studsat runt på bord i Europa.

Men bägge blev nyligen befordrade från ECHL till AHL vilket gör att löner och incitament ökar brant för att stanna i Nordamerika…

Så det troliga är att VIK fortsatt letar i ECHL, Ettan och SHL-lån eller att fynda från något lag i Europa som vill sälja.

***

Efter tragedierna i Bratislava verkar det som de ställer in säsongen i österrikiska ligan.

Många där bryr sig såklart inte om hockey just nu, men om det finns någon som orkar där på sikt:

Hörde gott om centern Marc-Oliver Roy där (verkar vara ytterligare ett ECHL-fynd), som ska vara en fin playmaker och stark pucktransportör.

***

Kommer Daniel Gunnarsson åter komma igång förhållandevis sent? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.se

Någon av alla kloka läsare nämnde att Daniel Gunnarsson varit trögstartad förut. Bloggen kollade upp detta och det visade sig stämma, klart och tydligt:

Det är verkligen tydligt de tre senaste säsongerna att Gunnarsson producerat klart mer en bit in på säsongerna. Slår vi ihop sjoken från Leksand har de 49 inledande matcherna alla tre säsongerna blir det bleka 3+7 för tio poäng och -2 med 0,2 PPG.

Men i de 107 avslutande matcherna på i ”del 2” ovan har det blivit 26+29 för  55 poäng och +13 med 0,5 PPG.

Så det finns verkligen hopp av vi kommer få se en allt bättre Gunnarsson framåt, och 0+3 senast i Karlskoga kanske var en start på det…

***

Under måndagen stod det också klart att sportchef Patrik Zetterberg får förlängt kontrakt till och med våren 2024. Därmed kan Zäta nu satsa helhjärtat på SHL2024 utan oro att tvingas leta nytt jobb.

Ett sätt, bland många, att mäta sportchefers framgångar är via värvningar. Och Zäta har inlett relativt bra denna säsong, om vi är lite snälla mot DG, JG och några till. Hursomhelst från början bra att VIK kan få hit så meriterade spelare som förhoppningsvis kommer vara ledande i vår.

Men Z-fynden Roe och Östman står ut. Rauchenwald dock ett misstag som Zäta behöver reparera, och det jobbas febrilt med det vad jag hör…

Också ett stort plus att Zäta satsade på Frycklund. Det var inte alla i bland annat VIK-land som hyllade den värvningen. Sen hänger ju allt på att de flesta av nedan verkligen är som bäst efter jul. Lite kanske ”snälla” betyg så här långt på nyförvärven:

Med denna relativt bra start för flera av värvningarna ligger Zäta fortsatt i topp om vi jämför med tidigare sportchefer sedan 2007.

Sedan har ju Z-värvningar som Lunsjö, Skedung, Wikman (där dock först Andreas Appelgren gjorde en av sina flera bra lån/affärer av just Wikman) och Jesper Johansson verkligen växt med tiden till viktiga kärngruppspelare. Så det är inte så svårt att förstå VIK-styrelsens beslut.

11 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Tycker att vissa i medierna ska lägga ner det här med nu efter pandemin (Åbonden tex) över 1200 döda i pandemin i ryssland på ett dygn. Tegnell varnar idag. Danmark funderar på nya restriktioner. Nu när pandemin ökar. Jag lider av postcovid varje dag. Men ska iväg nu och köra ett hockey pass i surahallen nu. Vi ska vara glada så länge vi kan gå på hockey.
  .

 2. Örjan skriver:

  Inte lätt för Pannanen som någon skrev när det i princip knappt vart full trupp någon gång den här säsongen
  Och personligen känner jag att det inte är rätt väg att ta att ha kvar Z som sportchef två år till
  Har hellre sett någon utifrån och någon med ett större kontaktnät än vad Z har
  För hur mång gånger har vi hört att det är dött på spelarmarknaden
  Men lik förbannat har konkurenter fått tag i bra spelare ändå fast det låter som att det inte finns några att tillgå
  Känns som VIK är ”nya” Leksand har massa pengar men det blir ändå ingenting av det
  Vändningen där kom av två anledninga där dels Covi-19 så dom slapp negativt kval men den största var ”Tjommen ” som rensa ut gamalt skåpmat som bara glidit med år efter år i organisationen
  Där har VIK något att ta efter
  Är väl lite samma med Surahammar
  När dom fick in en sportchef som tog lite obekväma beslut och plocka bort lite spelare som inte höll måttet
  Och nu fått ihop ett lag som med största sanolighet går till Allettan från att vart ett bottenlag i fyra fem år
  På dom fyra fem säsongerna har dom inte fått ihop lika många poäng som dom har nu
  Nä jag tror tyvärr den här förlängningen med Z är ett misstag
  Hoppas jag har fel men tror inte det

  • Bozo skriver:

   Inte bara denna säsong truppen varit lövtunn. Tidigare skyllde man på ekonomin, går inte nu.

 3. Pelle skriver:

  Jag försöker hänga med i världsnyheterna. Men Bratislava? Jordbävning kanske? Eller terror?

 4. Jan Malmberg skriver:

  Fortfarande inget besked om Lunsjö någon som vet någonting. Åbonden skulle fråga efter träningen igår?

  • Musse skriver:

   Verkar vara ljumsken hos Lunis. En lite lurig skada… Skulle behövas att någon av juniorerna är så bra att de tar en plats nu när truppen är så tunn.🤔

 5. Erik skriver:

  Hoppas det inte blir en fortsatt nedåtgående trend i Gunnarssons PPG den här säsongen dock..

 6. Bozo skriver:

  Ingen lätt sits dock för Zäta, som behöver leverera spets som sista pusselbitar till Paananen för att ens ha möjlighet att kunna utvärdera om Paananen ska få nytt kontrakt. Blir märklig stämning att kicka Paananen om han inte haft fullt lag, igen. Så denna förlängning sätter enorm press gällande kommande två värvningar.